Lentomatkailijan välttämättömyydet

travelessentials

Rakastan matkailua! Matkustelu on aina hyvä kohde kuluttaa kaikki vähäisetkin roposet ja koulutukset ulkomailla ovat hyvä tekosyy lähteä reissun päälle. Niinpä meillä reissataan aina kun vain mahdollista. Kesälomat ovat monille muillekkin reissukautta, niinpä ajattelin kerätä yhteen kaikki omat matkustusvinkkini etenkin pitkän matkan lentomatkustajille. On nimittäin kovin tyypillistä, että reissutuliaisena saa mm. flunssaa. Ja onko tuo ihmekään! Pieneen tilaan sulloutuneena suuri määrä ihmisiä yhdistettynä voimakkaaseen ilmastointiin ja kuivaan ilmaan on potentiaalinen ympäristö kaiken maailman pöpöille.
Tässä siis minun matkustus-välttämättömyydet:

1. Käsihygienia
Kaiken A ja O! Lentopussukassa kulkee aina mukana niin käsidesi kuin puhdistuspyyhkeetkin, joilla voi putsata mm. oman paikkansa pöydän ja käsituet jne. Ja ilman käsidesiä ei vessassa käydä, piste.

2. Kuivuminen, turvotus ja verenkiertohäiriöt
Olen järkeillyt, että kun lentokoneessa on kuiva ilma ja limakalvojen kuivuminen voi altistaa infektioille, niin on paras pitää nenän limakalvot kosteina ja siihen toimii nenätipat (A-vitamiini). Myös ihon kuivuminen voi olla ikävää, joten käsirasva ja kasvovoide tai jopa kasvonaamio auttaa ihoa pysymään kosteana. Kuivuminen ei ole lentäessä vain iholle ikävää vaan koko keholle. Siksipä nesteytys, jolla en nyt siis tarkoita alkoholia vaan VETTÄ, on supertärkeää! Vedentarve lennolla on selvästi suurempi kuin maalla, joten vesipulloja kannattaa ostaa mukaan lentokentältä ja täyttää koneessa säännöllisesti. Alkoholi ja runsas kahvi aiheuttavat vain lisää kuivuutta kehossa. Pitkä istuminen heikentää lisäksi niin verenkiertoa kuin imunestekiertoakin, etenkin jaloissa, jolloin turvotus lisääntyy ja veritulppariski kohoaa. Tukisukat yhdistettynä lentokoneessa liikkumiseen ja pikku jumppaan ovat elintärkeitä pitkillä matkoilla. Ruukaan myös vähän jumpata ja venytellä jo ennen lentoa ja valmistaa kehoa näin pitkään istumiseen. Jalat kohti kattoa on myös hyvää harjoitusta ennen ja jälkeen lennon, jotta nestekierto vilkastuu jaloista poispäin. Happy

beforeflight


3. Matkustusmukavuus
Lentämistä tuskin koskaan voi kutsua kovin mukavaksi (ainakaan turistiluokassa), mutta tietyillä asioilla voi hieman edistää matkustusmukavuutta. Niskaan puhaltavaa ilmastointia vastaan auttaa kaulahuivi. Mukanani pitkillä lennoilla kulkee aina myös selkätyyny, niskatyyny, unimaski ja korvatulpat, joiden avulla voi edes vähän parantaa matkustusmukavuutta. Otan myös mukaani korvakuulokkeet ja lataan muutaman hyvän meditaation puhelimeeni, jolloin voin rentoutua meditaation avulla vaikkei nukkumisesta mitään tulisikaan.

4. Ravinto on-the-road
Tunnetusti lentokoneruoka ei ole mitään maailman ravitsevinta ja maukkainta. Hyvä ravitsemus on kuitenkin ehdottoman tärkeää, kun ajatellaan terveenä pysymistä ja hyvää oloa ilman vatsan turvotusta (mikä on myös todella yleistä lennolla). Kannattaa valmistautua jo ennen lentoa. Ravitseva, raikas ja kasvispitoinen ateria ennen lentoa auttaa jaksamaan hyvävointisena. Lennolle pakkaan itse mukaan oman herkkupussin: pähkinöitä, kuivattuja marjoja, tummaa suklaata ja raaka-/proteiinipatukoita. Itseasiassa pakkaan näitä aina kaksin kappalein, myös tulomatkalle! Tällöin ei tarvitse popsia karkkia ja muuta epäterveellistä naposteltavaa lennon aikana.


matkanamit

5. Eteeristä matkaa
Uusimpana tuttavuutena mukaan lähtevät tästä lähtien ehdottomasti myös eteeriset öljyt, koska niillä on niin paljon hyviä ominaisuuksia matkustamista ajatellen. Ylinnä olevaan kuvaan kasasin kaikki, mitä lähtee mukaan seuraavalle matkalle.

OnGuard-helmet: suuhun sulava vastustuskyvyn tukija
Laventeli: auttaa rentoutumaan niin lennolla kuin kohteessakin, etenkin jos on paljon aikaeroa
Piparminttu: raikastaa hengitystä ja virkistää oloa
Sitruuna/appelsiini: virkistää ja toimii veden raikastajana kohteessa (ei ikinä muovipulloon laitettuna)
DigesZen: tukee ruoansulatusta ja auttaa vatsan turvotukseen ja muihin vatsavaivoihin
PastTense: päänsärkyyn ja rentoutumiseen
DeepBlue: lihas- ja nivelkipuihin ja jännityksiin niin lennolla kuin tien päälläkin
Balance: auttaa rentoutumaan ja pysymään jalat maassa myös korkeuksissa

Ei muuta kuin lennokasta matkaa maailmalle!