Mikä on onnistuneen elämäntapamuutoksen mittari?

zumba

Vähän aikaa sitten luin erään personal trainerien koulutusorganisaation perustajalta blogi-kirjoituksen, jossa hän heitti ideaa siitä että personal trainereille maksettaisiin asiakkaiden tulosten perusteella. Tyyliin mitä parempia tuloksia sitä isompi lasku asiakkaalle ja mitä heikompia tuloksia sitä vähemmän ”liksaa” pt:lle. Ja vaikka ymmärsin ajatuksen tuon jutun takana (eli että asiakas on oikeutettu tuloksia tuottavaan valmennukseen) enkä sinäänsä tässä itse juttua arvostele niin se laittoi minut silti miettimään tämän ajan suorituskeskeisyyttä ja sitä miten onnistumista mitataan.

Kaikenlaiset elämäntapa- ja laihdutusohjelmat ovat jatkuvasti pinnalla ja toki näitä myös itse valmentajana tarjoan, koska tosiasia on että kaikenlaiset muutokset tai kehittymiset asiassa kuin asiassa ovat huomattavasti helpompia asiantuntevassa ohjauksessa. Tällä alalla muutostarve on yleensä omassa kehossa, terveydessä, jaksamisessa, elämäntavoissa jne. Ja siksi on luontaista, että muutoksen mittareina käytetään selkeästi mitattavia määreitä, kuten painoa, ympärysmittoja, rasvaprosenttia, suorituskykyä (liikuntatestit) jne. Kovin mediaseksikästä on esittää ennen-jälkeen kuvia, pudotettuja kiloja ja muita ulkoisesti näkyviä ominaisuuksia ja hyvältähän ne tuntuvat asiakkaastakin joka näitä muutoksia hakee. Mutta onko elämäntapamuutos-”projekti” epäonnistunut, jos paino ei ole tippunut kymmentä kiloa tai vaatekoko ei ole pienentynyt kahdella? Tai mitä jos edellä mainittuihin muutoksiin menee kaksi vuotta, kolme vuotta, kymmenen vuotta? Onko se sitten epäonnistunut vai ylivenähtänyt projekti?

Ehkä tullaankin perimmäiseen kysymykseen, mihin oikeastaan halutaan muutosta? Onko se paino ja suorituskyky vai onko se ehkä yleinen tyytymättömyys omaan elämään ja itseensä? Onko se ehkä halua löytää tasapainoa ja yleistä hyvää oloa omaan arkeen? Onko se ehkä halua ottaa terveys omiin käsiin? Onko se ehkä halua löytää sisäinen itsensä rakastaminen ja siten myös kykyä ottaa rakkautta vastaan toisilta? Vastauksia on varmasti niin paljon kuin ihmisiäkin, jos vain malttaa kaivaa sen pinnan alle. Jos haluaa laihtua niin miksi haluaa laihtua? Jos haluaa olla paremmassa kunnossa niin miksi haluaa olla paremmassa kunnossa?

Kun ollaan ymmärretty mitä minä oikeastaan haluankaan niin voidaan miettiä, että minkälaiset elämäntapamuutokset sitä tukevat ja kuinka kauan se oma ”projekti” ottaa... puoli vuotta, vuoden, koko elämän? Kun oivaltaa jotakin oleellisen tärkeää itsestään, voikin olla ettei se puntarilukema olekaan enää ihan niin tärkeä tai ainakaan sitä ei tarvitse kytätä hiki otsalla rahkakupla otsasta pullistuen. Voi olla, että isoja muutoksia ja onnistumisen elämyksiä syntyy ilman grammankaan muutosta! Ehkäpä se suurin muutos onkin omassa ajattelussa, uskomuksissa ja tunne-elämässä. Tapahtuipa niitä fyysisiä muutoksia siinä ohella tai ei.

Palatakseni ihan alkuperäiseen ajatukseen, että asiakas maksaa pt:lle sitä isompaa taksaa mitä parempia tuloksia asiakas tekee. Minä käänsin tämän päässäni toisin päin. Eikö asiakkaan näkökulmasta ole motivoivampaa, että maksaa sitä vähemmän mitä parempia ”tuloksia” tekee? Mutta hmmm, miten niitä tuloksia nyt mitataan jos puntari ja mittanauha ei välttämättä ole onnistuneen muutoksen tae? Mitä jos voisi mitata sitä, toteuttaako asiakas sovittuja elämäntapamuutoksia (olettaen että sovitut muutokset ovat varsin kohtuullisia ja helppoja) lopputuloksen sijaan? Onneksi minä voin ja siksipä minä toteutan tämän nyt!

Olen vuoden verran käyttänyt valmennuksissani verkkopohjaista Precision Nutrition yrityksen valmennusohjelmaa, joka on vuoden mittainen, helppoihin ja askel kerrallaan tehtäviin elämäntapamuutoksiin keskittyvä valmennus. Uusi Hyvän Olon verkkovalmennus, jossa toimin itse henkilökohtaisena valmentajanasi, alkaa 4.9.2017. Tämä huippuammattilaisten luoma, erittäin fiksusti luotu valmennusohjelma sallii minun nähdä mitattavien ominaisuuksien lisäksi sen miten asiakas sitoutuu valmennustehtävien suorittamiseen. Se on helposti toteutettavissa, missä vain olet ja vaatii n. 5-15 min sitoutumista päivittäin (sekä tottakai treeniajan jos otat mukaan treeniohjelmat) eli valmennuksesta suoriutuminen ei vaadi yli-inhimillistä, itsekuriin ja kituuttamiseen pohjautuvaa suorittamista (koska sellainen ei alkujaankaan sovi omaan ajatusmaailmaani). Ja kuten lupasin, mitä paremmin sitoudut omaan elämäntapamuutokseen (joka sisältää niin ravitsemusta, liikuntaa, lepoa, stressinhallintaa ja itsestään oppimista) sitä vähemmän maksat!

ELI JOS OSALLISTUT HYVÄN OLON VERKKOVALMENNUKSEEN, OLET MUKANA KOKO 12 KK JA TEET SINULLE ANNETUT LYHYET PÄIVÄTEHTÄVÄT SEKÄ TOTEUTAT YKSINKERTAISET TERVEELLISTÄ ELÄMÄNTAPAA TUKEVAT TAVAT 80-100%:SESTI, SAAT YHDEN KUUKAUDEN ILMAISEKSI (ARVO 95-105€ )!

Jos olet kiinnostunut hyppäämään mukaan elämäsi viimeiseen (ja toisaalta koko elämäsi kestävään) elämäntapamuutokseen niin lue lisää valmennuksen sisällöstä täältä.

verkkovalmennus

Lempiaamiaiseni – Minttusuklaa-mousse suklaagranolalla

minttusuklaamousse

Tässä se on, ehdoton lempiaamiaiseni, minttusuklaa-mousse kotitekoiselle suklaa-granolalla! Tästä aamiaisesta löytyy proteiinit, hyvät hiilihydraatit ja rasvat sekä myös kuituja, etenkin jos käyttää granolaa tai tuoreita hedelmiä päällä. Teen lähes joka aamu tämän itselleni ja lapselleni, mutta lapsen versiosta jätän piparminttuöljyn pois, koska lapsille öljyjen sisäinen käyttö ei ole suositeltavaa. Jos käytät eteeristä öljyä niin tarkista aina, että öljysi on tutkitusti puhdasta ja sisäiseen käyttöön sopivaa, kuten doTERRAn öljyt. Itse teen satsin aina kahdesta banaanista koska siitä tulee 1,5 annosta, mutta yhteen annokseen voi yksi banaani riittää hyvin.

---

Kaisan Minttusuklaa-mousse

1-2 isoa kypsää (luomu) banaania pakastettuna
1 avokado
1 mitta (1 dl) maustamatonta heraproteiinijauhetta (Fast)
2 rkl raakakaakaojauhetta
Loraus mantelimaitoa (sen verran että blenderi jaksaa pyörittää massan)
1 tippa piparminttuöljyä (doTERRA)

Laita kaikki ainekset blenderiin ja pyöräytä moussemaiseksi rakenteeksi. Jos blenderisi ei kestä täysin jäisiä banaaniviipaleita niin anna banaanien sulaa hetki pöydällä tai jäädytä ne vain osin. Lisää pinnalle tuoreita hedelmiä tai itse tehtyä suklaa-granolaa, ohje siihen alla.

---

Kotitekoinen Suklaa-granola

5 dl kaurahiutaleita
1,5 dl kookoshiutaleita
1,5 dl pekaanipähkinöitä
3 rkl raakakaakaojauhetta
2 rkl Chia-siemeniä
1/2-1 tl Bourbonin vanilijajauhetta (tai vanilijauutetta)
Hitunen suolaa

4 rkl kookosöljyä
0,5-0,75 dl vaahterasiirappia/hunajaa

Sekoita kuivat ainekset. Sulata kookosöljy ja sekoita siirappi/hunaja mukaan. Sekoita öljy-siirappi granolaseokseen. Levitä pellille tasaisesti ja paista 150 asteisessa uunissa 40-45 min (sekoita paiston puolivälissä ). Anna jäähtyä kunnolla, jotta granolasta tulee rouskuvaa. Säilö ilmatiiviissä purkissa, säily n. 2-3 viikkoa (jos et ehdi syödä sitä ennen). Käytä moussen, maustamattoman jugurtin tai vaikka puuron päälle 1-2 rkl kerrallaan.

suklaagranolaTie pysyvään muutokseen

zen

Oletko koskaan yrittänyt tehdä elämäntaparemonttia, liikkua enemmän tai syödä terveellisemmin, mutta hetken päästä olet löytänyt itsesi taas tutuista tavoista? Ihan takuulla, jokainen meistä on! Onnistunut elämäntapamuutos on yleensä sarja onnistumisia, mutta myös ”epäonnistumisia”. Maaliin ei kuljeta koskaan pelkkää suoraa nousujohteista tietä, siellä on aina töyssyjä ja mutkia matkassa. Se on ensimäinen asia, joka kannattaa pitää mielessä, kun lähtee tavoittelemaan PYSYVÄÄ muutosta. On helppo tarttua johonkin valmiiseen käsikirjoitukseen, että tee näin niin varmasti onnistut. Kyllä, kun liikut liikuntaohjelmasi mukaisesti viisi kertaa viikossa, kuntosi kasvaa. Kun syöt grammalleen ohjeiden mukaisesti niin painosi tippuu. Kyllä, epäilemättä. Mutta... sitten tulee elämä. Tulee työkiireitä, sairastelua, ihmissuhteita, ei huvita jne. Kun valmiissa käsikirjoituksessa ei enää pysykkään syystä tai toisesta, on syyttävä sormi helppo kääntää itseen. ”Minulla on vain huono itsekuri, en pysty tähän!” ”Ei tästä mitään tulee, olen epäonnistuja!” ”Minussa on varmaan jotakin vikana, kun en onnistu tässä vaikka kaikki muut onnistuvat!”
Tätä negatiivista itsepuhetta kun hokee riittävän pitkään, vuodesta toiseen itselleen, niin siitä tulee totuus itselle. Ja se on surullista, koska se ei ole totuus! KYLLÄ sinä pystyt ja osaat ja onnistut, ehkä aiempi metodisi ei vain ollut toimiva juuri sinulle. Siitä tullaan tärkeään asiaan, toimiiko tämä juuri minulle? Jos olet yrittänyt pudottaa painoa useita kertoja tiukan ruokavalion avulla, mutta se ei tuota pysyviä tuloksia pitkässä juoksussa, niin ehkä se ei ole sopiva tapa sinulle. On turha hakata päätä seinään aina uudelleen ja uudelleen vain todetakseen ettei siitä pääse läpi. Jos tämä ei toimi, ehkä pitää kokeilla erilaista lähestymistapaa. Eli, pitää löytää itselle toimiva tapa muutoksen toteuttamiseen, mutta kuitenkin muistaa ettei jokainen kuoppa tai takapakki matkalla ole epäonnistumisen merkki, ne ovat oppimiskokemuksia. Niiden avulla tiedät seuraavalla kerralla kuinka toimia.

Ehkä huomaat, että puhuessani pysyvistä elämäntapamuutoksista, en puhu mitään ravinto- tai liikuntamääristä, kielletyistä tai sallituista ruoka-aineista, makro- ja mikroravinteista, kuntosaliharjoitteilusta tai muustakaan mikä yleensä liitetään mielessä ensimmäisenä fyysiseen elämäntapamuutokseen. Miksi, no siksi että ne ovat juuri niitä valmiita käsikirjoituksia. Sinun pitää kirjoittaa oman elämäsi käsikirjoitus, juuri sinulle sopiva. Kun aloitetaan muutosprosessi, on hyvä miettiä ensin mitkä ovat minun tavoitteeni? Mitä haluan tällä saavuttaa? MIKSI haluan tämän saavuttaa? Miten elämäni muuttuu kun toteutan tämän asian? Ilman selkeää tavoitetta muutoksen tekeminen on kuin seilaaminen myrskyisillä vesillä ilman karttaa ja majakkaa, aivan yhtä helppoa. Mitä tarkemmin tavoitteensa pystyy asettelemaan sen parempi, mutta vielä tärkeämpää on, että ymmärtää syyt tavoitteiden takana. Muutosprosessi vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta niitä on vaikeaa löytää jos itselle ei ole kristallin kirkkaana mitä haluaa ja miksi! Kun oma tavoite on selvä, voidaan lähteä toteuttamaan konkreettisia toimia. Ja tässä vaiheessa on kriittisen tärkeää aloittaa kirjoittamaan oman elämänsä käsikirjoitusta. Ei vain pyritä tekemään muutosta ravinnon tai liikunnan sisällössä vaan ensisijaisesti pyritään tekemään muutos omassa käyttäytymisessä. Valintojamme ohjaavat tietyt valmiit mallit, tavat ja rutiinit. Ne mahdollistavat sen, että jokaista toimintoa ei tarvitse miettiä erityisen tarkkaan vaan suurimman osan asioista voi antaa rullata autopilotilla. Niinpä jos tapana on napata aamulla kahvi ja leipä niin teemme sen puoliautomaattisesti joka aamu. Jos tapana on palkita päivän työrupeaman jälkeen itsensä lempiohjelman parissa karkkipussi sylissä niin siitäkin voi pian muodostua mielihyvää tuottava tapa. Tarkkojen liikunta- tai ruokaohjeiden sijaan voi olla parempi keskittyä tiedostamaan omia käyttäytymismalleja ja luomaan uusia terveellisempiä tapoja, joista syntyy ajan kanssa rutiineja. Tavat ja rutiinit ovat pysyvän elämäntapamuutoksen suola, ei se montako kaloria syöt tai kulutat.

Yksi iso asia liittyy tehtävien muutosten määrään. Monelle meistä ajatus aloittaa kaikki ”puhtaalta pöydältä” on motivoiva ja antaa hyvää vauhtia. Montako kertaa olet aloittanut syömään terveellisemmin, liikkumaan enemmän, nukkumaan paremmin ja niin edelleen? Jos huomaat tekeväsi tätä säännöllisin väliajoin ilman pysyviä tuloksia niin kyseessä ei ole huono itsekuri, se on vain sitä pään seinään hakkaamista. Vaikka KAIKEN mahdollisen muuttaminen samalla kertaa voi olla hyvin motivoivaa, se ei välttämättä ole toimivin ratkaisu pitkällä tähtäimellä. Tutkitusti ihminen pystyy tekemään 1-2 pysyvää muutosta kerrallaan, mikä ei edes tarkoita isoa kokonaisuutta kuten ”syödä terveellisemmin”, mitä ikinä se tarkoittaakin. Yksi muutos voi olla hedelmän syöminen välipalalla tai edes jonkun välipalan syöminen. Yhden asian opetteleminen kerrallaan voi vaikuttaa jopa tylsältä ja harvoin siten tehdään mitään nopeita, mediaseksikkäitä kehonkoostumuksen muutoksia. Mutta, kuten muistat, pysyvää muutosta varten tulee oppia uusia tapoja ja rutiineja vanhojen mallien tilalle. Jos olet kymmenen vuotta totuttanut itseäsi tapoihin ja rutiineihin, jotka ovat tuoneet sinulle 10 kiloa lisää painoa niin voitko todella uskoa, että kaikki se on pyyhittävissä muutaman viikon tai edes muutaman kuukauden aikana! Nyt tullaan siihen vaikeaan paikkaan, tarvitaan kärsivällisyyttä! Ja sitähän meillä harvalla on, kaikkitännehetinyt, mielellään eilen. Tarvitaan kärsivällisyyttä ja sinnikkyyttä muovata omia käyttäytymismalleja, pudota välillä sinne ”epäonnistumisen” kuoppaan ja nousta taas ylös, ottaa opiksi ja jatkaa eteenpäin. Jokainen päivä, toistan ihan varalta JOKAINEN PÄIVÄ, pitää tehdä tietoisia valintoja jotka vievät kohti omaa tavoitetta. Autopilottia ei voi kytkeä päälle, koska se vie meidät niihin vanhoihin kaavoihin. Toistoja toistoja toistoja, kunnes... joku kaunis päivä huomaat että se uusi opettelemasi tapa rupeaa toteutumaan kuin itsestään. Nyt voit kytkeä autopilotin päälle. Mutta kauanko siihen menee? Yhden uuden tavan voi ottaa haltuun 2-4 viikossa kun siihen kunnolla keskittyy. Kokonainen elämäntaparemontti? Vuodessa-kahdessa otat haltuun jo valtavan määrän uusia eteenpäinvieviä tapoja ja rutiineja, sellaisia jotka pysyy matkassa loppuelämän.

Siltä varalta, ettet jaksanut lukea koko pitkää kirjoitustani, mitä siis tarvitaan pysyvään elämäntapamuutokseen? Paljon positiivista asennetta! Se on ehkä kaikkein tärkein ainesosa tässä kakussa. Hyvällä asenteella, positiivisella itsepuheella ja olemalla itselle ymmärtäväinen ja kannustava, niillä pärjää jo hurjan pitkälle. Ymmärtämällä mitä haluaa saavuttaa ja miksi. Olemalla tietoinen omista käyttäytymismalleistaan ja pyrkimällä tietoisesti luomaan uusia tapoja, yksi kerrallaan. Olemalla kärsivällinen ja uskomalla itseen myös silloin, kun asiat ottavat takapakkia tai kaikki ei suju kuten oli ajatellut. Kysymällä itseltään, toimiiko tämä minulle ja uskaltamalla tehdä uusia ratkaisuja kunnes itselle toimiva tapa löytyy. Ymmärtämällä, että jokaisen elämä on uniikki, joten jokaisen elämäntapojenkin tulee näyttää hieman erilaiselta. Kaikkien ei tule toimia samalla tavoin vaan jokaisen on luotava oman elämänsä käsikirjoitus. Olkoot se sellainen, joka tekee sinut tyytyväiseksi loppuelämäsi ajaksi!

-----

Jos kaipaat apua omaan muutokseesi, ilman valmiita käsikirjoituksia, niin hyppää mukaan FeelGood-ravintovalmennukseen. Se on vuoden kestävä, yllä oleviin periaatteisiin pohjautuva, on-line valmennusohjelma. Uusi valmennus starttaa maanantaina 12.9. joten ilmoittaudu pikimiten jos haluat mukaan!

feelgood

Lentomatkailijan välttämättömyydet

travelessentials

Rakastan matkailua! Matkustelu on aina hyvä kohde kuluttaa kaikki vähäisetkin roposet ja koulutukset ulkomailla ovat hyvä tekosyy lähteä reissun päälle. Niinpä meillä reissataan aina kun vain mahdollista. Kesälomat ovat monille muillekkin reissukautta, niinpä ajattelin kerätä yhteen kaikki omat matkustusvinkkini etenkin pitkän matkan lentomatkustajille. On nimittäin kovin tyypillistä, että reissutuliaisena saa mm. flunssaa. Ja onko tuo ihmekään! Pieneen tilaan sulloutuneena suuri määrä ihmisiä yhdistettynä voimakkaaseen ilmastointiin ja kuivaan ilmaan on potentiaalinen ympäristö kaiken maailman pöpöille.
Tässä siis minun matkustus-välttämättömyydet:

1. Käsihygienia
Kaiken A ja O! Lentopussukassa kulkee aina mukana niin käsidesi kuin puhdistuspyyhkeetkin, joilla voi putsata mm. oman paikkansa pöydän ja käsituet jne. Ja ilman käsidesiä ei vessassa käydä, piste.

2. Kuivuminen, turvotus ja verenkiertohäiriöt
Olen järkeillyt, että kun lentokoneessa on kuiva ilma ja limakalvojen kuivuminen voi altistaa infektioille, niin on paras pitää nenän limakalvot kosteina ja siihen toimii nenätipat (A-vitamiini). Myös ihon kuivuminen voi olla ikävää, joten käsirasva ja kasvovoide tai jopa kasvonaamio auttaa ihoa pysymään kosteana. Kuivuminen ei ole lentäessä vain iholle ikävää vaan koko keholle. Siksipä nesteytys, jolla en nyt siis tarkoita alkoholia vaan VETTÄ, on supertärkeää! Vedentarve lennolla on selvästi suurempi kuin maalla, joten vesipulloja kannattaa ostaa mukaan lentokentältä ja täyttää koneessa säännöllisesti. Alkoholi ja runsas kahvi aiheuttavat vain lisää kuivuutta kehossa. Pitkä istuminen heikentää lisäksi niin verenkiertoa kuin imunestekiertoakin, etenkin jaloissa, jolloin turvotus lisääntyy ja veritulppariski kohoaa. Tukisukat yhdistettynä lentokoneessa liikkumiseen ja pikku jumppaan ovat elintärkeitä pitkillä matkoilla. Ruukaan myös vähän jumpata ja venytellä jo ennen lentoa ja valmistaa kehoa näin pitkään istumiseen. Jalat kohti kattoa on myös hyvää harjoitusta ennen ja jälkeen lennon, jotta nestekierto vilkastuu jaloista poispäin. Happy

beforeflight


3. Matkustusmukavuus
Lentämistä tuskin koskaan voi kutsua kovin mukavaksi (ainakaan turistiluokassa), mutta tietyillä asioilla voi hieman edistää matkustusmukavuutta. Niskaan puhaltavaa ilmastointia vastaan auttaa kaulahuivi. Mukanani pitkillä lennoilla kulkee aina myös selkätyyny, niskatyyny, unimaski ja korvatulpat, joiden avulla voi edes vähän parantaa matkustusmukavuutta. Otan myös mukaani korvakuulokkeet ja lataan muutaman hyvän meditaation puhelimeeni, jolloin voin rentoutua meditaation avulla vaikkei nukkumisesta mitään tulisikaan.

4. Ravinto on-the-road
Tunnetusti lentokoneruoka ei ole mitään maailman ravitsevinta ja maukkainta. Hyvä ravitsemus on kuitenkin ehdottoman tärkeää, kun ajatellaan terveenä pysymistä ja hyvää oloa ilman vatsan turvotusta (mikä on myös todella yleistä lennolla). Kannattaa valmistautua jo ennen lentoa. Ravitseva, raikas ja kasvispitoinen ateria ennen lentoa auttaa jaksamaan hyvävointisena. Lennolle pakkaan itse mukaan oman herkkupussin: pähkinöitä, kuivattuja marjoja, tummaa suklaata ja raaka-/proteiinipatukoita. Itseasiassa pakkaan näitä aina kaksin kappalein, myös tulomatkalle! Tällöin ei tarvitse popsia karkkia ja muuta epäterveellistä naposteltavaa lennon aikana.


matkanamit

5. Eteeristä matkaa
Uusimpana tuttavuutena mukaan lähtevät tästä lähtien ehdottomasti myös eteeriset öljyt, koska niillä on niin paljon hyviä ominaisuuksia matkustamista ajatellen. Ylinnä olevaan kuvaan kasasin kaikki, mitä lähtee mukaan seuraavalle matkalle.

OnGuard-helmet: suuhun sulava vastustuskyvyn tukija
Laventeli: auttaa rentoutumaan niin lennolla kuin kohteessakin, etenkin jos on paljon aikaeroa
Piparminttu: raikastaa hengitystä ja virkistää oloa
Sitruuna/appelsiini: virkistää ja toimii veden raikastajana kohteessa (ei ikinä muovipulloon laitettuna)
DigesZen: tukee ruoansulatusta ja auttaa vatsan turvotukseen ja muihin vatsavaivoihin
PastTense: päänsärkyyn ja rentoutumiseen
DeepBlue: lihas- ja nivelkipuihin ja jännityksiin niin lennolla kuin tien päälläkin
Balance: auttaa rentoutumaan ja pysymään jalat maassa myös korkeuksissa

Ei muuta kuin lennokasta matkaa maailmalle!

Panosta palautumiseen ja starttaa työviikkosi energisenä

relax

”Raskas työ vaatii raskaat huvit” on sanonta, jota en nyt tässä tapauksessa allekirjoita. Kun raskaan työviikon päätteeksi viikonloppuvapaa on täynnä ohjelmaa, myöhään valvottuja öitä, raskasta ruokaa ja ehkä jotakin vettä väkempääkin, niin tiedät että maanantaina töihin mennessä olet entistä väsyneempi ja vailla motivaatiota. Kesäkuukausien aurinkoiset ilmat eli ns. terassikelit ei monelle helpota tätä asiaa lainkaan. Niinpä ajattelin tänään pohdiskella sitä, miten miten viikonlopustaan tai vapaapäivistään ottaa kaiken irti, jotta uusi työviikko olisi täynnä energiaa eli nyt puhutaan PALAUTUMISESTA!

Onpa sinulla sitten yksi päivä tai koko viikonloppu vapaani, hyödynnä se parhaalla mahdollisella tavalla. Akkujaan voi ladata toki monella tapaa, mutta tässä muutama vinkki vaikka sunnuntain viettoon.

1. NUKU

Riittävä uni on niin fyysisen kuin psyykkisenkin palautumisen tärkein elementti. Se ei kuitenkaan tarkoita, että jos heräät viikolla klo 6 niin viikonloppuna nukut puolelle päivin. Itseasiassa rajut rytmin muutokset viikon sisällä hankaloittavat nukkumaanmenoa ja loppupeleissä saatat maanantaiaamuna olla entistä väsyneempi. Pyri pitämään siis rytmisi kohtalaisen säännöllisenä, mutta varmista että saat itsellesi riittävän määrän unta. Pystytkö heräämään ilman kelloa ilman että herääminen venyy useita tunteja normaalista?

2. TANKKAA RAVINTEITA

Jottei alkava työviikko olisi täynnä ruoansulatusvaivoja, turvonnutta ja vetämätöntä oloa niin panosta ruoan laatuun. Rasva-sokeri-suola -mättö ei välttämättä ole se, mikä tekee olosi hyväksi vaikka antaakin pikaista mielihyvää. Syö paljon kasviksia, tee smoothieita tai mehuja, panosta laadukkaisiin raaka-aineisiin, juo paljon vettä ja juo kohtuudella jos lainkaan alkoholipitoisia juomia. Vapaapäivät ovat mitä parhainta aikaa kokeilla uusia reseptejä, tehdä tai suunnitella tulevan viikon ruokia, syödä hitaasti ja nautiskella rauhallisista aamuista.

3. HIKOILE

Kunnon hikiliikunta on aina hyvä aineenvaihdunnan ja mielialan boostaaja. Juokse, tanssi, joogaa, mitä vain mikä saa sinut hyvälle tuulelle ja kehosi liikkeelle. Jos hikinen liikuntasessio ei mahdu vapaapäivääsi niin sauno. Silläkin saa nesteet liikkeelle ja lisäksi se rentouttaa mukavasti lihaksia.

4. ULKOILE

Kesä tai talvi, satoi tai paistoi, pieni happihyppely tekee hyvää päivittäin. Ehkäpä sinulla on vapaapäivänä mahdollisuus lähteä pitkälle kävelylle metsään tai pyöräillä sinnekin minne normaalisti menisit autolla. Hengitä syvään ja anna keuhkojesi saada aimo annos happea. Katsele, kuuntele, haistele, ole läsnä kaikilla aisteilla.

5. OLE SOSIAALINEN

Ihmissuhteet ovat sosiaalisen hyvinvointimme perusta ja vapaapäivinä on hyvä aika tavata muitakin kuin työkavereitaan. Vietä aikaa perheen kanssa, käy tapaamassa ystäviä, vie puoliso treffeille tai soita vanhalle tuttavalle. Vietä aikaa ihmisten kanssa, jotka saavat sinut nauramaan sillä nauru kirjaimellisesti pidentää ikää ja on mitä loistavinta mielialan kohottajaa.

6. OTA AIKAA ITSELLESI

Muodosta oma itsehoitorutiinisi, jolla lataat akkuja ja rentoudut. Rentouttavat rutiinit sopivat hyvin iltaan, jolloin ne tukevat myös hyvää unta. Tee kodistasi spa ja hemmottele itseäsi vaikka aromakylvyllä, jalkahoidolla tai itsetehdyllä kasvonaamiolla. Rentoudu palauttavan jooga- tai kehonhuoltoharjoituksen äärellä kynttilänvalossa. Meditoi ennen nukkumaanmenoa ja kirjoita kiitollisuuspäiväkirjaa. Lue kirjaa, ota kuppi teetä ja soita lempimusiikkiasi.

Pienillä perusasioilla on iso merkitys! Rentouttavia vapaapäiviä ja entistä energisempiä työpäiviä!


restorative

Luonnon tuoksuja kiitos!

balance

Raastetun appelsiinin raikkaus, huumaava laventelipellon tuoksu, mäntymetsän maanläheinen aromi, ruusun pehmeys... Luonnon parfyymejä parhaimmillaan.

Olen aina tykännyt ihanista huonetuoksuista ja tuoksukynttilöistä. Viime aikoina olen kuitenkin miettinyt yleisesti ylimääräisten hajusteiden käyttöä mm. omien hengitystieoireiden vuoksi. Runsailla kemikaalisilla hajusteilla tiedetään olevan yhteyttä astmaattisiin oireisiin. Olin myös lukenut, että joillakin eteerisillä (aromaattisilla) öljyillä voisi olla päinvastoin hengitystieoireita tukevia ominaisuuksia mm. flunnssan aikana. Samalla olin kiinnostunut vähentämään kemikaalikuormaa mm. kosmetiikassa ja kodin puhdistusaineissa (näihin löytyy luontaisia eteerisiin öljyihin perustuvia tuotteita myöskin). Ja näin päädyin itse etsimään tietoa ja tutustumaan eteeristen öljyjen maailmaan. Ja varsin mielenkiintoinen maailma sieltä löytyikin. Vaikka itse olen vasta tutustumisvaiheessa tähän maailmaan niin selvää on, että tässä tuhansia vuosia vanhassa perinteessä hyödyntää kasvikunnan vahvaa voimaa on paljon mahdollisuuksia.

Mitä eteeriset öljyt oikein ovatkaan? (Linkki videoon)

Eteerisiä öljyjä käytetään joko aromaattisesti, ihon kautta tai suun kautta nautittuna (huom! vain puhtaita ja testattuja öljyjä voi käyttää sisäisesti). Öljyjen monet tehoaineet kulkeutuvat joko nenän kautta (aromaattisesti) aivojen limbiseen järjestelmään ja ne vaikuttavat mm. mielialaan, vireyteen ja tunnetiloihin tai ihon/suun kautta verenkiertoon. Öljyillä sanotaan olevan vaikutusta tunnetilojen lisäksi mm. kipuun, immuunijärjestelmään, ruoansulatukseen, hormonitoimintaan, hengitys- ja verenkiertoelimistöön jne. Monet voivat pitää tällaisia luontaishoitoja lähinnä lume-hoitoina, mutta varmaa on se, että mm. eteeriset öljyt ovat hyvin vahvoja tuotteita eikä niitä voi siis käyttää ihan miten vain. Sitäpaitsi monet nykyiset kemiallisesti tuotetut aineet, lääkkeet, kosmetiikka jne. hyödyntävät näitä samoja kasvien hyväksi todettuja ominaisuuksia.

Se, miten itse olen nyt eteerisiä öljyjä käyttänyt on mm. rentoutumisen tukena, kuten yllä olevassa kuvassa joogaharjoituksen yhteydessä. Diffuuseri on loistava tapa levittää ihanaa rentouttavaa tuoksua huoneeseen ja samalla toimii ilman kostuttajana ja koko talon ilmanraikastajana. Ns. puhdistavat öljyt toimivat samalla ilmassa olevien epäpuhtauksien vähentämisessä. Itselleni myös hengitysteiden toiminnan ja immuniteetin tukeminen ovat olleet niitä tärkeimpiä miksi edes öljyjä rupesin etsimään. Varsinkin näin kevätpölyjen ja siitepölykauden aikaan lempiöljyni ”Breath” on tullut jo kovasti tarpeeseen ja sitä käytänkin nyt päivittäin. Myös jos jonkinlaista lihasjännitystä ja päänsärkyä on näillä tullut helpotettua. Tässä muutama perusöljy ja hieman tietoa siitä mitä vaikutuksia niillä on todettu olevan:

Piparminttu: Tukee hengityselimistön toimintaa ja avaa hengitysteitä, edistää ruoansulatusta, raikastaa.

Laventeli: Antaa lievitystä satunnaisissa ihoärsytyksissä, rauhoittaa mieltä ja edistää hyvää unta.

Sitruuna: Puhdistaa ihoa ja pintoja, tukee ruoansulatusta ja elimistön luontaista puhdistumista, tukee hengityselimistön toimintaa, edistää positiivista mielialaa.

Melaleuca (tea tree): Antiseptinen, ihoa puhdistava ja ”nuorentava” vaikutus, tukee elimistön vastustuskykyä, auttaa suojaamaan ympäristö ja kausiluontoisia haittoja vastaan.


Jos sinua itseäsi kiinnostaa eteeristen öljyjen mielenkiintoinen maailma niin ota yhteyttä. Kuvassa olevia erittäin laadukkaita doTERRAn öljyjä on mahdollisuus tilata kauttani -25% alennuksella.

Tuoksujen täytteistä kevättä!

doterra

Detox-smoothie

detoxsmoothie


Tämä smoothie on vihreääkin vihreämpi. Se miksi kutsun sitä detox-smoothieksi, johtuu siitä että tämä juoma on erityisen ravitseva, mutta myös puhdistava. Detox-smoothien ainesosat, kuten varsiselleri, sitruuna ja reilu kasa tumman vihreää, auttavat puhdistamaan elimistöä haitallisista aineista (joita saamme elimistöömme päivittäin kemikaaleista, saasteista, ravinnosta jne.), mutta auttaa myös kirkastamaan ihoa ja tasapainoittamaan elimistön happamuutta (jota mm. runsas lihan ja maitotuotteiden käyttö lisää ). Tässä smoothiessa ei ole lisätty proteiineja, rasvoja tai maitotuotteita, koska tavoitteena on saada mahdollisimman ravinnerikasta, kehoa ja ihoa puhdistavaa kevyttä juomaa. Annos sisältää kaksi isoa annosta smoothieta ja sen voi säilöä tiiviissä lasiastiassa jääkaapissa 1-2 vuorokautta. Hyvien vaikutusten maksimoimiseksi käytä päivittäin. Happy

DETOX-SMOOTHIE
2 isoa annosta

3-4 isoa kourallista tumman vihreitä (mm. lehtikaali, pinaatti, mustakaali)
(Persiljaa, korianteria, minttua halutessa)
2 (luomu) varsiselleriä
1 pieni (luomu) sitruuna kuorittuna
1 (luomu) omena kuorimaton, siemenkota poistettuna
1 (luomu) päärynä kuorimaton, siemenkota poistettuna
1 banaani
3-4 dl vettä
(jäitä )


Blendaa ensin kaikki vihreät, varsiselleri ja sitruuna veden kanssa mahdollisimman sileäksi, jotta kaikki lehtivihreä saadaan hienonnettua. Lisää loput ainekset ja blendaa täysin sileäksi. Ohjeesta tulee sen verran paljon, että voit joutua jakamaan annoksen kahteen blendaus erään (jottet hajoita blenderiäsi, kuten minä aina teen Winking ). Parhaimmillaan kylmänä ja tyhjään vatsaan nautittuna.

Detox – Kehon ja mielen kevätsiivous

vihersmoothieDetox tarkoittaa terminä erilaisten epäpuhtauksien ja toksisten (myrkyllisten) aineiden poistamista elimistöstä ja sana liitetään usein paastoamiseen tai muuhun rajumpaan dieettiin. Minä en kuitenkaan ole nyt kiinnostunut mehupaastoista vaan siitä, kuinka voisimme energisoida olotilaamme, tehostaa aineenvaihduntaamme ja kirkastaa ajatteluamme niin kehollisen kuin mentaalisenkin ”detoxin” avulla. Aloitetaan mentaalisesta kevätsiivouksesta.

KODIN KEVÄTSIIVOUS
Tiedät varmasti sen tunteen, kun kevätaurinko alkaa paistamaan ja tekisi mieli siivota turhat rojut pois nurkista, ehkä uusia hieman sisustusta tai ostaa tulppaaneja maljakkoon. Kodin kevätsiivous ei ole lainkaan hullumpi juttu näin detoxauksenkin näkökulmasta. Ympäristöllämme on valtavan iso vaikutus omaan mielialaamme ja ajatteluumme. Sotkuinen työpiste, tavaroista pursuilevat kaapit tai kylpyhuoneen pyykkivuoret eivät ole kummoinen inspiraation lähde. Päinvastoin tällaiset ”tekemättömät työt” voivat olla melkoinen energiasyöppö mentaalisesti. Ja nykyinen digitaalinen maailma lisää vielä oman ulottuvuutensa, kuten erilaisten sähköisten tiedostojen, sähköpostien ja digi-valokuvien loputtoman määrän, joiden järjestäminen jää meiltä monilta tekemättä ja siitä seuraa lisää ns. mentaalista energiantuhlausta. Koska tosiasiahan on, että niin fyysinen kuin digitaalinenkin sotku ympäristössä on jollakin tapaa mielessä muistuttamassa, että ”ai niin, tuokin pitäisi joskus hoitaa...” Kodin diitoksauksen voi aloittaa siitä, että ottaa jonkin yksittäisen asian, joka on ollut mielessä jo jonkun aikaa ja hoitaa sen pois päiväjärjestyksestä. Jo yhden vaatekaapin siivous voi vapauttaa hurjasti energiaa ja saada aikaan hyvää mieltä. (Itse aloitin projektin: digivalokuvien järjestely ja varmuuskopiointi, vie varmasti jonkin aikaa mutta oikein jo odotan sitä fiilistä kun sen joskus saan vihdoin valmiiksi!)

MIELEN KEVÄTSIIVOUS
Ympäristön siivoaminen kirkastaa ajattelua, mutta vielä enemmän sitä tekee oman ajattelun siistiminen. Jatkuva negatiivinen ajattelu, itsensä tai toisten arvostelu tai negatiivisella energialla virittyneet ihmissuhteet ovat varmoja energiasyöppöjä. Negatiivinen energia on toksista niin mielelle kuin kehollekkin, koska se ei pelkästään vie energiaa, mutta myös vaikuttaa esim. siihen miten koemme kipua tai syömmekö herkkuja ikävien tunteiden poistamiseksi jne. Mielen detoxauksen voi aloittaa tarkastelemalla omaa ajatteluaan ja tunnetilojaan. Omien negatiivisten ajatusten ja tuntemusten tiedostaminen on tärkeä ensiaskel mielen kevätsiivouksessa. Kun kohtaat jonkin haastavan tai negatiivisen tilanteen, kysy itseltäsi voisitko neutralisoida tilannetta muuttamalla omaa toimintaasi tai ajatteluasi? On itsestä kiinni, antaako negatiiviselle ajattelulle valtaa. Kiitollisuus on helppo ja tehokas tapa lisätä omaa positiivista energiaa. Kokeile vaikka kiitollisuuspäiväkirjaa aina iltaisin, siten menet nukkumaan aina hyvät asiat mielessä. Toisinaan ympäristössämme on yksi tai useampi henkilö, joka levittää omaa negatiivista ajatteluaan ja nämä henkilöt vievät meiltä paljon energiaa. Joskus voi olla tarpeen tehdä kevätsiivousta myös tällaisten ihmissuhteiden kohdalla, jos mikään muu ei tunnu auttavan.

KEHON KEVÄTSIIVOUS
”Olet mitä syöt!” Eli kehoomme vaikuttaa se mitä syömme, mutta myös se mille kemikaaleille altistumme päivittäin. Jos omaa kemikaalikuormaa haluaa vähän vähentää niin helppo tapa on kiinnittää huomiota kosmetiikan käyttöön, koska ihon kautta imeytyy tehokkaasti niin hyvät kuin huonotkin aineet. Kokeile esimerkiksi luonnonkosmetiikkaa ja kiinnitä huomiota kodin puhdistus- ja pesuaineisiin.

Kehollinen detoxaus ei tarvitse olla paastoamista, mutta syömisiinsä voi tässä hengessä kiinnittää hieman enempi huomiota. Jos halutaan tukea kehon hyvinvointia, aineenvaihduntaa ja ehkä hieman keventää ruokavaliota niin pienilläkin asioilla voi vaikuttaa. Poista tai ainakin vähennä turhat kehoa kuormittavat ravintoaineet, kuten alkoholi, kahvi (runsaissa määrin), sokeri, valkoinen vilja, punainen liha ja synteettiset lisä- ja väriaineet sekä makeutusaineet. Lisää asioita, jotka tehostavat aineenvaihduntaa, antavat runsaasti ravinteita sekä virkistävät oloa. Näitä ovat esim. vesi, kasvikset (etenkin vihreät), kuitupitoiset ruoat, hapatetut ruoat (suoliston hyvinvointiin) ja vihreä tee. Kokeile vaikka kasvisruokapäivää tai vaikka kokonaista viikkoa ilman lihaa! Aamulla on erityisen tärkeää miten herätämme kehon yön jälkeen. Aamu kannattaa aloittaa aina lasillisella vettä ja esimerkiksi (lämpimällä ) sitruunavedellä on niin aineenvaihduntaa vilkastava kuin virkistäväkin vaikutus. Vahvista kehon kykyä poistaa haitallisia aineita kehosta. Liikunta ja kaikenlainen hikoilu, kuten saunominen saa hyvin aineenvaihdunnan liikkeelle. Pieni kotikylpylähetki saunomisineen ja ihonhoitoineen on mitä parasta kehon diitoksauksen tukemista (oma hemmotteluhetkeni sisältää saunan vihermehun kera ja kasvoille Madaran luonnonkosmetiikan Detox-naamio). Tietyillä ravintoaineilla puolestaan sanotaan olevan ns. detox-vaikutuksia, kuten raskasmetallien ja muiden toksisten aineiden poistamisen tukemisessa. Tällaisia detox-ruoka-aineita ovat mm. persilja, korianteri, varsiselleri ja oikeastaan kaikki tumman vihreät vihannekset. Tsekkaa minun detox-mehu ja muut vihertävät reseptit aiemmasta blogi-jutusta: Green power!

Kuten huomaat, kevätsiivousta voi tehdä monella tapaa ja tässäkin on listattuna vain murto-osa tähän aihealueeseen liittyvistä asioista. Tee oma kevätsiivouksesi niiltä osin mikä tuntuu sinulle parhaalta, kaikkea ei tarvitse tehdä kerrallaan. Tästä kehon kevätsiivouksesta jatkamme juttua 3.4. Super Sunday: Detox -tapahtumassa. Silloin keskustelemme lisää kehon toimintaa lisäävästä ravitsemuksesta, maistelemme detox-smoothieta sekä laitamme aineenvaihduntaa liikkeelle joogaharjoituksella (kaikille sopiva taso). Ilmoittaudu mukaan!

detox

Kehon viisaus – täsmäliikuntaa keholle ja mielelle

kehonviisaus


(Huom! Tämä ei ole synninpäästö luontaisille sohvaperunoille saati himo-jumppapirkoille, päinvastoin!)

Jokaisella meillä on omat mieltymyksemme liikunnan (tai liikkumattomuuden) suhteen. Se on osa luonteenpiirrettämme ja toisaalta osa luontaista kehotyyppiämme. Yksi tykkää juosta pitkää matkaa, toinen puntata salilla ja kolmas ei liikunnasta innostu lainkaan. Jokainen tietää, että monipuolisuus liikunnassa kannattaa ja siinä voi auttaa harjoittelun suunnittelu ja ohjelmointi. Mutta oikeastaan tämän jutun pointti ei ole liikunnan ohjelmoinnissa, vaan nimenomaan spontaanista liikunnan optimoinnista kehon ja mielen kulloisiinkin tarpeisiin.

Ideaalielämässä jokainen meistä nukkuisi tarpeeksi, söisi ravitsevaa ja energiaa antavaa ruokaa, pysyisi terveenä ja viettäisi stressivapaata elämää, jossa ei ole kroonista aikapulaa. Niin, ideaalielämässä... siellä olisi jatkuvasti loistava olo, energiaa ja aikaa tehokaaseen, kehittävään ja ohjelmoituun harjoitteluun. Normaalielämässä sen sijaan on huonosti nukuttuja öitä, liian tiukkoja deadlineja viikosta toiseen, ärsyttäviä pomoja, kiukuttelevia lapsia, jatkuvaa flunssakierrettä, kahvilla kuitattuja aamupaloja, koiranoksennusta valkoisella sohvalla... You name it, tosielämä ei tapahdu Strömsössä. Arkielämän hektisyys ja stressitaso on usein sitä luokkaa, että sinne ei aina mahdu tai ei ole järkevää mahduttaa harjoitusohjelmassa olevia kovia treenejä.

Sanotaan aina, että kuuntele kehoasi, kuuntele itseäsi. Mutta kuunteletko, oikeasti? Mitä jos antaisit kehosi viisauden tai mielentilasi määritellä mitä liikuntaa milloinkin harrastat? Silloin tosin tullaan tähän dilemmaan, että mitä jos mieli ja kroppa halajaa aina vain sohvalle lepäilemään tai päivästä toiseen lenkkipolulle juoksemaan? Se ei ole kehon ja mielen viisautta, se on pikemminkin tapa tai luonteenpiirre. Pitää kuunnella hienovaraisempia viestejä. Mitä kroppani kaipaa, mikä liikunta palauttaa rasittunutta kehoa tai mieltä tai millä liikunnalla lisään omaa energiaa? Jos olit suunnitellut meneväsi hikijumppaan, mutta huomaat että kehosi ei ole palautunut kunnolla edellisistäkään treeneistä tai stressitasosi ovat vilkuttaneet punaista jo viikon päivät. Silloin viisas muuttaa suunnnitelmaa, meneekin kehoa huoltavalle tunnille tai rennolle kävelylenkille ulos. Jotain mikä auttaa palautumaan eikä lisää stressiä jo olemassaolevan keho-mielistressin päälle. Jos puolestaan pitkä päivä toimistolla on kuluttanut siten, että haikilisit sohvalle jumpan sijaan, mutta tiedät että energiatasosi on huomattavan paljon parempi aina jumpan jälkeen niin viisas ottaa välipalaa ja lähtee jumpalle pienestä väsymyksestä huolimatta. Ja tulee virkeämpänä kotiin! Se on se salaisuus. Se, että liikunta antaa energiaa enemmän kuin ottaa. Kroppa voi olla väsynyt treenin jälkeen, mutta mieli on virkeämpi ja palautuminen harjoittelusta on nopeaa.

Oma ammattikuntani, ryhmäliikuntaohjaajat, ovat mestareita tässä itsensä EI-kuuntelussa. Treenataan kuin urheilijat, mutta ei palauduta kuin urheilijat. Mieli sanoo, että liiku vain, kovaa ja korkealta... niin kauan kuin kroppa sen kestää. Itselleni jooga on opettanut valtavasti itsensä kuuntelua ja olen huomannut, että siihen liittyy myös voimakas syklisyys. Pimeänä syys-talviaikana sekä iltaisin keho-mieleni kaipaa useammin palauttavaa ja rentouttavaa Yin-joogaa. Kun taas aurinkoiseen kevät-kesäaikaan sekä aamupäivisin kaipaan enemmän energistä, kroppaa kuormittavampaa joogaa. Naisilla hormonaalinen kierto tuo vielä oman syklisyytensä myös siihen, minkälaista liikuntaa kaipaa. Toki läpi vuoden liikunta on monipuolista, muttei aina samanlaista tai samassa suhteessa.

Itsensä kuuntelu, oikeasti, on vaativa laji. Niin sohvaperunalle kuin himoliikkujallekin ja kaikille siltä väliltä. Mutta se on hyvä laji opetella, koska silloin tiedät milloin kroppa kaipaa liikettä, energiaa, potkua aineenvaihduntaan, paloa ja tekemisen meininkiä. Toisaalta tiedät sen, milloin kehon ja mielen pitää saada palautua, ei liikkumattomuudella vaan lempeämmällä liikkeellä, hoitavalla ja huoltavalla liikunnalla. Jos ei ole ihan varma, miten tulkita kehonsa viestejä, niin aina voi pelata varman päälle liikkumalla monipuolisesti, kuormitusta vaihdellen ja antaen aikaa myös palautumiselle.

Mutta muista, vaikka keho on viisas niin mieli on oikullinen. Jos olet perusterve kuntoilija etkä keiku burnoutin partaalla niin et todennäköisesti ”kaipaa” pelkkää rentoa palauttelua viikkotolkulla, ellet ole lomalla! Winking

Koska sinä olet tärkeä!

vrksasana.jpg


Itsekkyys ei ehkä yleisesti ottaen kuulu hyveisiin ja tavoteltaviin asioihin, mutta terveellä tavalla saa ja pitää olla itsekäs. Olen viimeisen parin vuoden ajan ruvennut harrastamaan etenevässä määrin itseni kuuntelua eli mm. tarkkailemaan mitkä asiat elämässäni antavat energiaa ja mitkä puolestaan vievät sitä, miettimään mikä on omien arvojeni mukaista elämää, pohtimaan mitkä ovat pidemmän tähtäimen tavoitteeni ja minkä asioiden tekeminen vie tavoitteitani kohden (ja mitkä pois päin niistä ) sekä sitä, mitkä asiat tukevat omaa hyvinvointiani. Se, että pyrkii tekemään asioita ns. sydämestä käsin, johtaa väistämättä siihen, että kaikkeen ei voi sanoa ”kyllä” ja pitää opetella sanomaan ”ei”. Tuo äärimmäisen hyvä, mutta vaikea taito vaatii usein opettelua. Koska siinä vaiheessa, kun elämässä alkaa olla monta rautaa tulessa eikä osaa sanoa ”ei”, niin seuraa yleensä uupumusta, tyytymättömyyttä ja pahimmillaan loppuun palamista. Jotta siis välttyisin edellä mainituilta ja pystyisin myös panostamaan muihin itselle tärkeisiin asioihin, niin olen yrittänyt opetella sanomaan ei. Tämän vuoden olen aloittanut erityisen itsekkäästi, tietoisesti. Liikunta-alalla tammikuu on kiireisintä aikaa ja silloin pitäisi olla valmis painamaan vähän enemmän duunia. Olen silti rajoittanut asiakasmääriäni ja jumppaohjauksiani, koska koen että omalla kohdallani laatu ja läsnäoloni alkavat kärsiä liiallisesta työmäärästä. Sitäpaitsi haluan itsekkäästi lisää vapaa-aikaa, siitäkin huolimatta että se ei ole se taloudellisesti paras vaihtoehto. Lisäksi olen itsekkäästi ottanut loma-aikani keskelle kiireisintä sesonkia. Olen rajoittanut omaa sähköpostin käyttöäni, jotta päivät olisivat muutakin kuin tietokoneella roikkumista, mutta se myös tarkoittaa etten ole 24/7 tavoitettavissa kuten ennen. Olen itsekäs myös kotielämässä. Jos koen tarvetta ladata akkujani joogaharjoituksen tai meditaation merkeissä niin otan sille aikaa. Lapsenikin tietää, että kun äiti joogaa niin silloin ei riehuta ja rallata ympäriinsä. Hävytöntä, eikö?! Winking

Miksi terve itsekkyys kannattaa? Tiedätkö niitä tyyppejä, jotka kantavat kaikkien ympärillä olevien ihmisten huolet ja tarpeet harteillaan, mutta eivät jaksa/ehdi sen lisäksi enää huolehtia itsestään? Tai ehkä tunnistat sen piirteen itsessäsi. Tai olet ehkä se työyhteisön tunnollisin tyyppi, joka joustaa ja taipuu loputtomiin. Tai ehkä vain huomaat joku päivä, että työn, perheen ja arjen pyörityksessä olet unohtanut itsesi ja omat tarpeesi. Nämä eivät ole huonoja piirteitä, mutta voimavarat eivät ole ehtymätön lähde, niitä pitää ammentaa jostakin. Paljon käytetty ilmaus ”laita happinaamari ensin itsesi päälle ja auta vasta sitten muita” pätee tässäkin. Jos itsestään ja omasta hyvinvoinnista ei huolehdi niin ei ole pidemmän päälle voimavaroja huolehtia muidenkaan hyvinvoinnista tai olla millään tavalla tuottelias. Ja kukaan, ei kukaan ota vastuuta sinun puolestasi omasta hyvinvoinnistasi! Jokaisen on itse opittava asettamaan omat rajansa, sanomaan ”ei” tarvittaessa, ottamaan omaa aikaa ja panostamaan itseensä. Vaikka se tuntuisi kuinka itsekkäältä. Kun SINÄ voit hyvin niin lähipiirisikin voi hyvin. Kun sinä olet itsekäs oman hyvinvointisi suhteen niin alat tehdä asioita, jotka antavat energiaa eivätkä kuluta sitä loppuun. Alat kuunnella sisintäsi, toiveitasi ja tavoitteitasi, ja kulkea niitä kohden. Otat oman elämäsi haltuusi ja olet ylpeä siitä.

Niin siis miksi itsekkyys oman hyvinvoinnin suhteen kannattaa? KOSKA SINÄ OLET TÄRKEÄ!

Tervetuloa Uusi Vuosi 2016

vuosi2016


Vuoden vaihde on ihanaa aikaa. Se on jollakin tapaa uuden alku ja askel kohti valoa ja kevättä.

Uuden vuoden vaihde on perinteisesti lupausten ja tavoitteiden asettelun aikaa. Mutta se on myös otollista aikaa katsoa taakseen menneeseen vuoteen, positiivisessa valossa! Vuoteen varmasti mahtuu yhtä ja toista petrattavaa asiaa ja asioita, joista voi ottaa opiksi, mutta jotta emme jumittuisi ”epäonnistumisiin” ja negatiivisiin ajatuksiin, on tärkeämpää nostaa esille onnistumiset ja onnen aiheet menneessä vuodessa. Mitkä olivat sinun tähtihetkiäsi? Mistä kaikista asioista olet kiitollinen menneenä vuotena?

Entäs ne lupaukset sitten? Meillä kaikilla on elämässä usein montakin pientä tai isoa muutostarvetta tai tavoitetta yhtäaikaisesti. On tavoitteita työelämässä, toiveita ja haaveita yksityiselämässä, tarpeita parantaa omaa hyvinvointia niin fyysisesti kuin psyykkisestikkin jne. Ihmismieli on vain hieman epärealistinen ja helposti kuvittelee näin ”uuden alun” kynnyksellä, että kaikki pitää saavuttaa kerralla. Lataamme helposti itsellemme kohtuuttomia odotuksia ja massiivisia muutoksia, joita lähdemme tammikuun armottomalla tarmolla toteuttamaan.

Älä ymmärrä väärin, en tarkoita etteivätkö tavoitteet, unelmat ja suuret visiot olisi tärkeitä, päinvastoin. Juuri niitä pitääkin herätellä ja uusi vuosi on mitä erinomaisinta aikaa pysähtyä kuuntelemaan omia syvimpiä toiveitaan. Ongelma onkin se, että yritämme tehdä kaiken kerralla. Unohdamme kuitenkin sen, että jokainen yksittäinen muutos tai tavoite vaatii paljon energiaa ja työtä. Pysyvä muutos mm. elintavoissa vaatii sen, että asioista tulee rutiineja ja rutiinit puolestaan vaativat valtavan määrän toistoja. Lienee siis turha sanoa, että jos yrittää yhtäaikaisesti tehdä kymmenestä uudesta asiasta itselleen rutiinia niin on todennäköistä, että kaikki uudet muutokset kaatuvat omaan mahdottomuuteensa.

Suosittelen, että otat hetken omaa aikaa, vaikkapa nyt uuden vuoden aattona. Ota kynää ja paperia eteesi. Rauhoitu hetki syvään hengittäen tai tee pieni meditaatio jos se tuntuu omalta jutulta. Tee katsaus menneeseen vuoteen ja mieti tai kirjaa ylös kaikki hetket, saavutukset, ihmiset ja asiat joista olet kiitollinen menneenä vuotena. Sen jälkeen mieti mitkä ovat sinun isommat unelmat ja tavoitteet joko vuodelle 2016 tai vaikka muutaman vuoden päähän. Visioi, anna mielikuvituksen lentää! Erittele yksi konkreettinen tavoite ja mieti YKSI asia, jonka tekeminen vie sinua lähemmäs kohti tavoitettasi. Tiedän, tekisi niin mieli listata pitkä ”to do” -lista, mutta mieti nyt vain yksi asia. Sellainen asia, jonka voit itsellesi luvata ja joka on merkityksellinen lopullisen tavoitteen suhteen. Esim. jos haluat parantaa fyysistä hyvinvointiasi ja ehkä pudottaa painoakin niin ”lupauksesi” voi vaikka olla yöunien pidentäminen tunnilla. Kyllä, kyllä, pitäisi miettiä ruokavaliota ja liikkumistakin, mutta... jos haluat terveyttä ja hyvinvointia koko vuodelle, ei vain tammikuulle, niin valitse se YKSI asia! Tuo yöunien parantaminen voi olla kriittinen tekijä, jota ilman ravinto- ja liikuntatottumuksien muutos pidemmällä tähtäimellä ei edes onnistu. Luota siihen, että tavoitteesi kannalta tärkeät muutokset seuraavat toisiaan, kunhan saat ensin yhden asian kuntoon. Tee tästä yhdestä asiasta mantrasi, jonka päätät toteuttaa. Kirjaa se ylös, kuten myös pidemmän aikavälin tavoitteesi. Palaa näiden tavoitteiden ja ”lupausten” pariin 1-2 kertaa kuukaudessa ja päivitä tarpeen tulleen uudet toimintasuunnitelmat jo toteutuneiden tilalle.

Tervetuloa vuosi 2016, olkoot se täynnä unelmia ja ihania hetkiä!

P.S. Jos haluat tulla herättelemään kehoa ja mieltä uuteen vuoteen niin tervetuloa Uuden Vuoden Flow Joogaan sunnuntaina 3.1.2016. Lisätietoja täältä.

Joulun (raaka)suklaiset herkut

suklaaherkut


Joulu on suklaan ystävän parasta aikaa! Mutta sen ei välttämättä tarvitse tarkoittaa rasia tolkulla konvehteja. Suklaa voi olla suoranainen terveysherkku, kunhan suklaa on oikeaa tavaraa eli oikein tummaa (70-90%) tai raakakaakaopohjaista eikä sisällä sokeria! Mitäpä jos tänä jouluna jättäisit maitosuklaat hyllyyn ja testaisit helppoja ja nopeita raakasuklaaherkkuja suklaanhimon taltuttamiseen. Suklaakokkailujen paras puoli on se, että jos jotakin ainesosaa ei kaapista löydy niin laita jotakin muuta ja herkut säilyvät hyvin käyttövalmiina pakkasessa. Kokeile rohkeasti. Herkullista joulua! Happy

suklaasmoothie


Appelsiinisuklaa smoothie

1-2 annos

1 (pakastettu) banaani
1 persimon
1 appelsiinin mehu
1 tl (luomu) appelsiinin kuorta raastettuna
2 rkl raakakaakaojauhetta
kanelia (maun mukaan)
(1-3 rkl proteiinijauhetta)


Blendaa kaikki ainekset sileäksi juomaksi.
Vinkki! Jos haluat juomastasi kokonaisvaltaisen välipalan niin lisää joukkoon 3 rkl proteiinijauhetta.

taatelisuklaa

Jouluiset taatelisuklaakonvehdit

n. 20 palaa

200 g kaakaovoita
2 dl raakakaakaojauhetta
2-3 rkl (luomu) hunajaa (juoksevaa)
2 tl vanilijauutetta
ripaus suolaa
1 tl jauhettua kardemummaa
1 tl kanelia
Tuoreita tai kuivattuja taateleita


Sulata kaakaovoi vesihauteessa juoksevaksi. Lisää loput ainekset taateleita lukuunottamatta ja sekoita hyvin. Maista ja makeuta hunajalla (tai vaahterasiirapilla) omaan makuun sopivaksi. Laita taatelinpaloja (1/4 tai 1/2 pala) suklaamuotteihin. Lusikoi suklaamassa muotteihin taatelipalojen päälle. Laita pakkaseen jähmettymään (n. 15 min). Irrota suklaat vuoasta. Säilytä suklaa pakkasessa tai pari päivää jääkaapissa.

inkamarjasuklaa

Pähkinäiset inkamarja-raakasuklaat

n. 20 palaa

1,25 dl kaakaovoita
30 g kaakaomassaa
2 rkl raakakaakaojauhetta
1 rkl lucumaa
2-3 rkl (luomu) hunajaa (juoksevaa)
ripaus suolaa
1/2 tl raastettua (luomu) appelsiinin kuorta
1/2-1 dl inkamarjoja silputtuna
1/2 dl cashew pähkinöitä isohkoiksi paloiksi murskattuna


Sulata kaakaovoi ja -massa vesihauteessa juoksevaksi. Lisää loput ainekset inkamarjoja ja pähkinöitä lukuunottamatta ja sekoita hyvin. Maista ja makeuta hunajalla (tai vaahterasiirapilla) omaan makuun sopivaksi. Lisää lopuksi marjat ja pähkinät. Kaada suklaamuotteihin tai leivinpaperilla vuorattuun suorakaiteen muotoiseen vuokaan. Laita pakkaseen jähmettymään (n. 15 min). Leikkaa veitsellä sopiviksi paloiksi tai irrota suklaat vuoasta. Säilytä suklaa pakkasessa tai pari päivää jääkaapissa.

suklaatryffelit

Appelsiiniset suklaatryffelit

n. 15-20 palloa

2,5 dl cashew pähkinöitä tai manteleita
1,75 dl taateleita (tuoreita tai kuivattuja)
0,75 dl raakakaakojauhetta
ripaus suolaa
1 rkl (luomu) appelsiinin kuorta
1 tl vanilijauutetta
(1-2 tl vettä tarvittaessa)
(Kuorrutukseen kaakaojauhetta tai kookoshiutaleita)


Hienonna pähkinät tehosekoittimessa hienoksi rouheeksi. Lisää kaikki loput ainekset ja sekoita tehosekottimella kunnes ainekset tarttuvat toisiinsa. (Lisää tarvittaessa 1-2 tl vettä sekoitusvaiheessa jos massa tuntuu jäävän liian kuivaksi eikä muodosta kunnon massaa). Pyörittele massasta hieman kostein käsin pieniä palloja. Pyörittele halutessasi kookoshiutaleissa tai ripottele kaakaojauhetta kuorrutuksen saamiseksi. Laita pallot jähmettymään jääkaappiin vähintään tunniksi. Voit säilöä loput pallot pakkasessa.

Flunssa kuriin luonnollisesti!

flunssa
kuva

Se on jälleen se aika vuodesta, nimittäin flunssakausi. Tosin välillä nämä flunssakaudet tuntuvat kestävän ympäri vuoden, etenkin näin tarhaikäisen äidin näkökulmasta. Aina ei voi taudeilta välttyä ja useinkaan jo saatua tautia ei voi karkoittaa pois sormia napsauttamalla. Siksi erityisen tärkeää on terveelliset elämäntavat ympärivuoden, koska niiden avulla monikin flunssa on ennaltaehkäistävissä. Mutta kyllä siihen jo iskeneeseenkin flunssaan voi vaikuttaa, ainakin sen kestoon ja voimakkuuteen.

Olet varmasti kuullut erilaisista ruoka-aineista, joiden sanotaan auttavan flunssaan. Moni edelleenkin pitää huuhaana sitä, että ruoka-aineilla olisi tulehdusta vähentäviä vaikutuksia. Sitä on lähinnä pidetty hoitokeinoina vanhoissa kulttuureissa mm. Aasian maissa. Kyllähän länsimaalainen hoitaa itsensä lääkkeillä! Mutta tosiasiassa nykypäivän länsimainen lääketieteellinen tutkimus näyttää toteen, että tietyillä ruoka-aineilla on tulehdusta vähentäviä ominaisuuksia (tutkittu mm. tulehduksellisia reumasairauksia sekä syöpää ).

Se mitä syöt, voi joko edistää terveyttäsi ja parantaa tai heikentää terveyttäsi ja vastustuskykyäsi!

Ohessa muutamia vinkkejä flunssan ennaltaehkäisyyn sekä hoitoon:


1. LEPO JA STRESSINHALLINTA

Riittävä lepo! Tätä ei voi korostaa riittävästi.
Usein huomaan flunssan iskevän juuri silloin kun on nukkunut huonosti tai sen lisäksi on vielä paljon stressiä, joko fyysistä tai henkistä. Liian vähäinen uni, heikko (fyysisestä ) rasituksesta palautuminen sekä stressikuormitus ovat omiaan heikentämään immuunipuolustusta ja siten altistamaan flunssalle. Riittävä lepo on paras lääke rasituksesta palautumiseen, stressin hoitoon ja sekä flunssaan, jos se on jo päässyt iskemään päälle. Flunssasta toipuessa myös liian aikainen fyysinen rasite voi pitkittää tautia (tähän syyllistyn aina itsekin). Eli lepoa, lepoa, lepoa. Niin ennaltaehkäisyyn kuin flunssan hoitoonkin.

Myös rauhalliset mieltä ja kehoa elvyttävät lajit, kuten Yin-jooga ja meditaatio, ovat loistavia palautumiskeinoja niin stressinhallintaan kuin flunssan hoitoon.

2. VATSAN JA SUOLISTON HYVINVOINTI

Vatsan ja suoliston mikrobikanta on merkittävässä roolissa meidän immuunipuolustukselle (jopa 70% puolustusjärjestelmämme soluista sijaitsee vatsassa). Tiedäthän kuinka antibioottikuurien yhteydessä suositellaan syömään maitohappobakteereita, koska antibiootit tuhoavat myös hyödyllisen bakteerikannan ja näin altistaa sairastumiselle. Lääkkeiden lisäksi mm. vähäravinteinen, runsassokerinen ruokavalio ja stressi sairastuttavat ruoansulatuskanavan mikrobikantaa.

Vatsan ja suoliston hyvinvointia tuet mm. runsaasti kasviksia ja kuituja sisältävällä ruokavaliolla. Toisilla tietyt ruoka-aineet, kuten maitotuotteet ja viljat voivat sensijaan ärsyttää suolistoa ja siinä tapauksessa tällaiset ruoka-aineet tulisi poistaa kokonaan ruokavaliosta.

Probioottien lisääminen ruokavalioon edistää vatsan ja suoliston bakteerikantaa ja siten immuunipuolustusta. Probiootteja voi ottaa maitohappobakteerivalmisteiden muodossa, mutta myös fermentoidut ruoka-aineet sisältävät runsaasti probiootteja. Näitä ovat mm. hapatetut kasvikset kuten hapankaali ja kombucha-tee (meillä kombuchaa myyvät lähinnä luontaistuotekaupat ja Ruohonjuurikaupat, mutta Amerikan suurkaupungeissa Kombucha on hyvinkin yleinen ilmiö ).

kombucha3. VITAMIINIPITOISET, ANTIOKSIDANTTISET JA TULEHDUSTA VÄHENTÄVÄT RUOKA-AINEET

Monet ruoka-aineet voivat olla hyvänä lisänä sekä ennaltaehkäisemässä flunssaa että lievittämässä sen oireita. Ei kuitenkaan voida sanoa, että jokin tietty toimisi kaikille. Mutta esimerkiksi vitamiineista ja hivenaineista mm. D- ja C-vitamiinin sekä sinkin ajatellaan olevan tärkeitä vastustuskyvyn ylläpidossa. Lisäksi useilla ruoka-aineilla on antioksidanttisia vaikutuksia elimistössä sekä matala-asteistatulehdusta vähentäviä vaikutuksia. Oheen olen listannut joitakin tällaisia ruoka-aineita ja mausteita.

Matala-asteista tulehdusta lievittäviä vaikutuksia:
Kalaöljy (omega-3 rasvahapot)
Kookosöljy
Inkivääri
Kurkuma (mustapippuri tehostaa kurkuman tulehdustavähentäviä vaikutuksia)
Valkosipuli
Cayennepippuri
Kaneli
Muskottipähkinä
Lakritsijuuri
Hunaja

Antioksidanttisia ja runsasravinteisia ruoka-aineita:
Kaakao (raakakaakao)
Pakurikääpä
Vihreä tee/macha tee
Mustikka
Tumman vihreät kasvikset
Sitruuna/appelsiini


sitruuna
kuva

Tässä muutama resepti flunssan karkoitukseen Kaisan keittiöstä. Kaikki ohjeet ovat yhdelle henkilölle.

PAKURI-INKIVÄÄRITEE

(Lakritsi)Pakuriteetä
Tuoretta inkivääriä ohuina siivuina tai raastettuna
(Luomu) sitruunan viipaleita
Kanelia ripaus
(Lakritsinjuurijauhetta ripaus, valinnainen)
(Luomu) hunajaa


Hauduta kuumassa vedessä kaikkia muita aineksia paitsi hunajaa n. 10-15 min. Poista teepussi, inkiväärit ja sitruuna juomasta ja lisää hunajaa. Nauti lämpimänä!


KULTAINEN KURKUMAMAITO

2,5 dl kookosmaitoa
1/2 tl jauhettua kurkumaa
ripaus mustapippuria
pala (n. 2 cm) tuoretta inkivääriä
hunajaa


Laita kattilaan kaikki paitsi hunaja. Keitä miedolla lämmöllä n. 5 min. Poista inkivääri joukosta. Lisää hunajaa makeutukseksi. Huom! Tämän sanotaan edistävän myös ruoansulatusta ja unta, joten suositellaan juotavaksi illalla.


PORKKANA-APPELSIINIMEHU IMMUNITEETIN BOOSTAAMISEEN

2-3 porkkanaa
1 omena
1 appelsiini
1/2 sitruuna
pala (1-2 cm) tuoretta inkivääriä


Pese tai kuori ainekset ja tee mehuksi mehulingolla.

immuniteettimehu

TEHOPUURO TS. KAISAN LEMPIPUURO

2 dl kookos- tai mantelimaitoa
1 dl kaurahiutaleita
Pala (1-2 cm) tuoretta inkivääriä raastettuna
1/2 pienen sitruunan (luomu) kuorta raastettuna
1/2-1 tl kanelia
1 tl kookosöljyä
2 dl mustikoita
(1/2 banaani)
(mehiläisen siitepölyrakeita)


Lämmitä maito kiehuvaksi. Sekoita joukkoon kaurahiutaleet, inkivääri- ja sitruunankuoriraaste, kaneli ja kookosöljy. Keitä miedolla lämmöllä n. 5 min. Jos käytät pakastettuja mustikoita, lisää jäiset mustikat puuron päälle ja hauduta vielä kannen alla n. 5 min. Lisää halutessasi päälle banaaniviipaleita ja siitepölyrakeita.

tehopuuro

Kaisan 7 vinkkiä motivaation boostaamiseen

awsome

Tiedätkö ne syysaamut, jolloin vesisade ja tuuli piiskaa ulkona ja mieluiten jäisi vain sänkyyn makaamaan koko päiväksi? Ei huvita työnteko tai treeni tai mikä tahansa asia, joka pitäisi tehdä. Tai säästä huolimatta huomaat, että juuri tänään (tai jo pidemmän aikaa) motivaatio jotakin asiaa kohtaan tuntuu olevan hukassa.

Eräänä tällaisena tahmeana aamuna, syysharmaassa ja flunssaisena, pohdiskelin tarkemmin,millä keinoilla itse selätän motivaatiopulaa. Olenhan sentään ammatiltani valmentaja eli motivaattori ja innostaja, joten on aika hieman analysoida omia keinojani motivaation boostaamiseen. Osa näistä on pieniä käytännön toimia, osa laajempia ajattelumalleja, mutta kaikkea näitä kuljetan ainakin jossakin muodossa mukanani päivittäin. Toivottavasti niistä joku toimii myös sinulle.


1. ITSENSÄ ”RE-BOOTTAUS”

Ihan ensimmäisenä ja tärkeimpänä pidän jonkinlaista itsensä ”re-boottausta” eli pysähtymistä, rauhoittumista ja itsensä ”kuuntelua”. Sillä usein tällainen motivaation kadotus liittyy stressiin, kiireeseen tai jonkinlaiseen sisäiseen ahdistukseen. Itselleni meditaatio on yksi tärkeimpiä menetelmiä tätä varten. Jo lyhyt 5 minuutinkin rauhoittuminen parantaa kummasti mielialaa, tyynnyttää ja auttaa näkemään asiat selvemmin.

Toinen erittäin hyvä keino pysähtymiselle ja itsensä kuuntelulle on kirjoittaminen. Kirjoittaa voi vaikka päiväkirjaa, affirmaatiota (positiivisia voimalauseita) tai kiitollisuuspäiväkirjaa. Kun esimerkiksi kirjaa päivittäin ylös vaikka yhdenkin asian mistä tuntee aidosti kiitollisuutta niin se muuttaa välittömästi omaa asennoitumista, mielialaa ja jopa aivokemiaa.

Myös lukeminen, olipa se sitten faktaa tai fiktiota, on hyvä keino pysähtyä ja uudelleen orientoitua käsillä olevaan tehtävään.

2. YMPÄRISTÖ KAIKILLA AISTEILLA

Siisti ympäristö, kuten työskentelytila inspiroi ihan eri tavalla tarttumaan toimeen kuin sekasorto. Epäjärjestys kotona, työtilassa tai vaikka vaatekaapeissa aiheuttaa vain lisää stressiä, tuskailua ja hallitsematonta kaaos-olotilaa. Hyvä motivaatioboosteri on siivota se tila jossa meinaa esim. töitä tehdä tai vaikkapa vaatekaapin siivous ylimääräisistä tavaroista vapauttaa kummasti lisäenergiaa muuhun oleelliseen.

Kun kaipaan lisämotivaatiota (ja muutenkin), laitan soimaan hyvää musiikkia ja sytytän kynttilät (etenkin näin syksyllä ). Kannattaa miettiä mikä itseä ilahduttaa ja lisätä niitä asioita mahdollisuuksien mukaan ympäristöönsä, on se sitten valokuvia, tuoksuja, värejä, kukkia tms. Muokkaa ympäristöstäsi sellainen josta voit nauttia ja inspiroitua kaikilla aisteilla.

3. LIIKE

Yksi tärkeä keino lisätä omaa motivaatiota on liike. Liike luo energiaa ja energia luo motivaatiota. Itse käyn rauhallisella metsäkävelyllä, joogaan tai tanssin. Lyhyt muutaman minuutinkin hetki auttaa jälleen kummasti. Tee jotain mikä sinua liikuttaa! Tämä pätee myös siihen jos podet motivaatiopulaa liikuntaa kohtaan. Muista, pienikin hetki usein auttaa ja voi olla että huomaat tehneesi tunnin lenkin viiden minuutin sijaan kun vain pääsit vauhtiin.

4. RUOKAA KEHOLLE JA MIELELLE


Itseäni motivoi suuresti kun valmistan ja syön jotain mikä näyttää ja maistuu hyvälle, mutta samalla tiedän, että se tekee hyvää terveydelleni. Motivaatiopulassa voi olla kovastikin mielihaluja juuri vähän epäterveellisempiin ruokiin, joten sitä suuremmallakin syyllä satsaa tähän. ”Motivaatioruoka” antaa energiaa keholle ja aivoille, ei nostata verensokeria pilviin (koska sen jälkeen väsyttää taas), maistuu hyvälle, näyttää kauniilta ja edistää terveyttä (ei heikennä sitä ). Kokeile uusia reseptejä, se on paras tapa inspiroitua ravinnon saralla!

5. DON’T WORRY, BE HAPPY

Negatiivisuus on loistava motivaationtappaja asiassa kuin asiassa. Ei tarvitse olla ällöpositiivinen tai tekopyhä, mutta pikkuripaus positiivisuutta voi auttaa kummasti. Oletko koskaan huomannut olevasi todella motivoitunut ja samalla täynnä negatiivisia ajatuksia tai negatiivista itse-puhetta? En minäkään. Turha siis odottaa suurta motivaatiopuuskaa jos haluaa rypeä mutalammikkossa. Positiivista on, että kaikki edellä mainitut motivaationlisääjät ovat myös erinomaisia positiivisten ajatusten lisääjiä. SMILE! Happy

Myös ympärillä olevien ihmisten negatiivisuus syö omaa motivaatiota, joten katso kenen seurassa liikut. Hakeudu niiden ihmisten seuraan, jotka nostattavat hyvää mieltä ja inspiroivat myös omaa toimintaa. Sama pätee myös mm. sosiaalisessa mediassa.

6. TSEKKAA OLETKO VIELÄ KARTALLA

Jos motivaatio tuntuu olevan kadoksissa vähän pidemmän aikaa kaikista toimenpiteistä huolimatta niin on aika tarkistaa onko vielä kartalla. Kartalla tarkoitan tavoitteita, unelmia, visioita ja arvoja. Tai ensinnäkin, kai sinulla on jonkinlainen kartta?! Todella moni painaa menemään ilman että pysähtyy aika ajoin tsekkaamaan, että mihin oikeastaan edes haluaa mennä. Eli tarkista, palveleeko sen jonkin asian tekeminen sinun tavoitettasi, unelmaasi tai arvojasi tai ovatko tavoitteesi muuttuneet matkan varrella? Jos et ole vielä määritellyt sen tarkemmin, että mitkä ne omat unelmat ja tavoitteet ovatkaan niin suosittelen aloittamaan näiden asioiden parista (se ei ole aina todellakaan helppoa, joten kannattaa käyttää tähän vähän enempi aikaa). Laadi oman elämäsi kartta ja päivitä se tarpeen mukaan. Motivaatiota etenemiseen on hankala löytää jos ei tiedä mihin suuntaan on menossa.

7. JUST DO IT!

Toisinaan motivaatio voi olla hukassa vaikka tietää, että jonkin asian tekeminen on oleellisen tärkeää omalle tavoitteelleen tai se on vain tehtävä. Jokainen tietää, että toisinaan vastustaa ihan vain vastustamisen ilosta. Jokin työhomma pitäisi saada valmiiksi, koti pitäisi siivota, lenkille pitäisi lähteä ja tietää jopa, että jälkikäteen olotila olisi paljon parempi, mutta ei vain saa aikaiseksi. Silloin on aika käyttää sitä kuuluisaa itsekurilihasta, jotta hommat tulee tehtyä. Koko tämän tekstin idea on, että omaa motivaatiota saisi kasvatettua niin että itsekuria pitää käyttää mahdollisimman vähän, mutta kyllä toisinaan pitää vain käydä tuumasta toimeen ja JUST DO IT!

diary

Ostetaan elinikäistä terveyttä ja hyvää oloa, nyt heti!

9023038_s


Verenpaine on koholla. Otetaan pilleri.
Selkä vihoittelee. Mennään fysioterapeutille HOIDATTAMAAN selkä kuntoon (tai otetaan pilleri).
Flunssa tuloillaan. Syödään kiltisti C- ja D-vitamiinit, juuri NYT (tai otetaan pilleri).
Housut ovat alkaneet kiristää vyötäröltä. Ruvetaan PIKAdieetille (tai otetaan pilleri tässäKIN tapauksessa).
On FASTfoodia, PIKApiristäjää, SUPERenergiaa, TEHOkaunistajaa...

Kaikkihetimullenyt, niin kaikessa elämässä kuin terveydessäkin. Me olemme niin tottuneet siihen, että kaikki on nykyään kohtuullisen helposti saatavilla ja kaikkea voidaan hoitaa tai lääkitä. Ja vaikka yhtäaikaa myös terveyskulttuuri on kovassa nosteessa niin myös elämäntavat ovat entistä kuluttavampia ja terveyttä nakertavia. Ja en nyt puhu vain ruokavaliosta vaan myös korkeista stressitasoista, suorittamispaineista, huonosta nukkumisesta ja rapistuvasta tuki- ja liikuntaelimistöstä.

Tänä päivänä aika ja energia ei vain millään meinaa riittää PITKÄJÄNTEISYYTEEN. Jos et halua hoitaa itsesäsi pillereillä kuntoon niin tarvitaan pitkäjänteisyyttä. Painonpudottaminen ja sen ylläpitäminen vaatii ELINIKÄISTÄ ruokavalion ja elintapojen muutosta terveellisempään. Ei kuuria, ei paastoa, elinikäistä! Selkäkivuista eroon pääseminen vaatii PÄIVITTÄISISSÄ työtavoissa muutoksia, omaa harjoittelua ja siihen SITOUTUMISTA. Sen verenpaineen hoito vaatii mahdollisesti muutosta liikunta- ja ruokailutottumuksissa, mutta ehkä myös stressinhallintaa ja MUUTOSTA AJATTELUSSA JA ASENTEISSA.

On myös tärkeää muistaa, että mikään ei ole YKSINKERTAISTA tai yksiselitteistä. ”Syö vähemmän kuin kuin kulutat” on aika heppoinen neuvo painonpudottajalle, jolla koko kehon hormonaalinen tasapaino on sekaisin stressikuorman, pätkäpaastojen ja liian niukan syömisen seurauksena. Selkäkipuinen voi kaikesta harjoittelusta huolimatta joutua kokeilemaan usean ammattilaisen apua, ennen kuin ITSELLE SOPIVA apu löytyy. Elimistö on kovin monimutkainen koneisto, muttei kone, jonka voi vain hoitaa kuntoon. Ja kun KAIKKI VAIKUTTAA KAIKKEEN niin voidaan todeta, että kaiken kattavia vastauksia ei ole.

Epätoivoista? Mahdotonta? Ei suinkaan! Onneksi pienilläkin muutoksilla on VÄLITTÖMIÄ vaikutuksia. Tunti ennemmän unta, pari lisä-lasillista vettä päivässä tai 5 minuuttia meditointia voi tuntua jo isolta muutokselta hyvinvoinnissa. Tärkeää onkin pilkkoa omat isot tavoitteet pienempiin osiin ja lähteä toteuttamaan yksittäisiä pieniä muutoksia, joilla parannetaan omaa terveyttä ja hyvinvointia ASKEL KERRALLAAN. Hyväksytään se, että valmista ei synny hetkessä ja asiat voivat vaatia joskus vähän moniulotteisempaa tarkastelua, joten silloin ei olla myöskään heittämässä hanskoja tiskiin heti ensimmäisen töyssyn kohdalla. ONNISTUMISTA on se, että ottaa tarvittavia askeleita enemmän eteen kuin taaksepäin. Se isoin tavoite ei ole mikään maali tai onnistumisen mittari, se on loppujenlopuksi vain yksi etappi elinikäisellä matkalla.

14219402_l


Aika harva meistä on näiden asioiden yläpuolella. Huomaan itsekin sortuvani esim. ajatteluun, että ”tämä uusi kasvonaamio saa ihoni varmasti hehkumaan yhden käyttökerran jälkeen.” Yllätys yllätys, ei hehku ei. Mutta ehkä se joku kaunis päivä hehkuu, kun riittävän TUNNOLLISESTI juon vihermehuni, nukun yöuneni ja teen tarvittavat päivittäiset kasvojen hoitotoimenpiteeni. Ja jos se ei riitä, niin ainahan voi käydä laittamassa botoxia ja nauttia VÄLITTÖMISTÄ vaikutuksista! Winking

Kohti hyvää ja kevyempää vuotta 2015

painonhallintaryhmä


Väsymystä, energian ja motivaation puutetta, liikakiloja, makeanhimoa, stressiä, kroonista aikapulaa, kriittisyyttä omaa peilikuvaa kohtaan...

Nämä ja monet muut negatiiviset ajatukset ja tuntemukset kuuluvat jossakin määrin monien meidän päivään.
Extra-kiloja on ehkä hiipinyt kroppaan vuosien saatossa ja niiden karistaminen ei tahdo onnistua tai tuntuu todella työläältä. Pitäisikö liikkua enemmän? Pitäisikö ruveta noudattamaan jotakin dieetti-ohjelmaa? Miten siitä suklaahimosta pääsisi eroon? Olisiko jostakin pilleristä tai superfoodista apua? Voita vai vähä-rasvaista? Hiilareita vai ei? Mikä on oleellista ja mikä ei? Netti ja lehdet ovat pullollaan ohjeita ja asiantuntijalausuntoja, jotka ovat usein jopa täysin ristiriidassa toistensa kanssa. Tietoa on, mutta välillä liikaakin.

Mitäpä jos asiaa lähestyisikin vähän eri suunnasta. Mitä minulle kuuluu? Olenko onnellinen? Mikä on suhde itseeni? Miten päiväni sujuvat? Olenko stressaantunut? Ai miten nämä liittyvät painonhallintaan? Ehkä enemmän kuin arvaatkaan.

Painonhallinta ei mielestäni ole vain keskittymistä siihen mitä syö ja paljonko liikkuu. Kaikessa yksinkertaisuudessaan se voi olla sitä, mutta me ihmiset emme ole kovin yksinkertaisia. Me emme ole koneita, joten se mitä mielessämme ja ajatuksissamme tapahtuu, vaikuttavat myös siihen miten toimimme ja miten kehomme toimii. Stressi sekä negatiiviset ajatukset ja uskomukset lannistavat mieltä ja sabotoivat painonhallintaamme. Kun taas positiivinen mieli ja usko itseen ajaa moottorin lailla meitä kohti parempia valintoja ja pysyviä hyviä elintapoja. Mielellä on myös iso merkitys suoraan kehon toimintaan. Halusimmepa tai emme, mielialamme ja astenteemme vaikuttavat suoraan myös kehon fysiologiaan, kuten hormonitoimintaan ja hormonitoiminta vaikuttaa mm. painonhallintaan. Mielen voimaa ei siis ole syytä vähätellä kun puhutaan painonhallinnasta.

Mitä KT Balanssin tammikuussa alkavassa painonhallintaryhmässä siis jumpataan, mieltä vai kehoa... Molempia sekä niiden tasapainoa.
Ravitsemus on tottakai ihan kärkisijoilla. Miten syödä terveellisesti, puhtaasti, herkullisesti ja pudottaa painoa ilman nälkäkuureja ja loputtoman tiukkaa itsekuria? Oleellista on myös se, miten elämäntapamuutoksesta saadaan pysyvää eikä pelkkää hetken kuuria. Miten ravinnon ja liikunnan avulla saadaan lisää energiaa päiviin ja jaksamista arkeen? Mutta tärkeää on myös huolehtia omasta jaksamisesta, vahvistaa positiivista minäkuvaa, löytää oma sisäinen voima tehdä elämässään juuri itselle tärkeitä muutoksia. Löytää se kehon ja mielen tasapaino, jossa omaa peilikuvaa voi katsoa hymyssäsuin.

Haluaisitko sinä olla mukana tässä porukassa?
Ryhmävalmennus sopii sinulle, joka haluat tehdä pysyvästi muutoksia kohti terveellisempää elämää ja haluat ehkä tiputtaa joitakin extra-kiloja. Mutta sopii myös sinulle joka olet jo tyytyväinen tämänhetkiseen painoosi, mutta kaipaat terveellisempää ja energisempää arkea.
Jos tämä voisi olla sinun juttusi niin ilmoittaudu mukaan tai kysy Kaisalta lisätietoja!

Energistä ja upeaa vuotta 2015 sinulle!

Olemisen sietämätön keveys

IMG_5219

Kesä, aurinko ja loma! Sitä moni meistä on odottanut, läpi pimeän pitkän talven. Ei aikatauluja, ei stressiä, ei työhuolia. Vai onko se helppoa heittäytyä kesäpäivien vietäväksi vailla huolen häivää?

Toisille on hyvinkin helppo kääntää itsensä ns. lomamoodiin ja unohtaa kaikki arkinen aherrus, olla vain. Mutta lomalle jääminen voi myös olla yhdenlainen haaste nykyisessä sähköpostien, älypuhelimien ja somen yhteiskunnassa, jossa olemme jatkuvasti toisten ihmisten tavoitettavissa ja läsnä joka paikassa, koko ajan. Ja vaikka olisitkin saanut suljettua kaikki sähköiset viestintävempaimet lukittujen ovien taakse, voi seuranasi olla edelleen työjuttuja kelaava mieli. Ainakin silloin, kun käsillä ei ole mitään ihmeellistä aktiviteettia.

Yrittäjänä myönnän olevani surkea lomailija. Niinpä yleensä lomailenkin ulkomailla, jolloin täydellinen irroittautuminen on yleensä helpompaa. Mutta ei sekään takaa sitä, että mieli olisi välttämättä vapaa työasioista. Etenkin jos lomaasi ei sisälly mitään ihmeellistä tekemistä. Olemisen keveyttä ei turhaan kutsuta sietämättömäksi.

Mielestäni rento olemisen tila on lähes meditatiivista. Se on läsnäoloa tässä hetkessä. Ja onnistuessaan se antaa hurjasti voimavaroja, lataa akkuja, lisää onnellisuutta ja lisää luovuutta. Tuota tekemättömyyden tilaa voisi kutsua myös laiskotteluksi, koska sitähän se on. Mutta sitä on juuri sopivasti, ettei se kuitenkaan lamaannuta tai tee oloa veltoksi, päinvastoin.

Itse huomaan, että tähän ihanaan olemisen tilaan on haastava päästä täydellisesti yhden tai kahden vapaapäivän aikana, mutta yritän siihen aina ajoittain pyrkiä, koska harvemmin saan nauttia monen viikon lomailusta. Joten olipa lomasi sitten lyhyt tai pitkä, täynnä aktiivisuutta tai silkkaa oleilua, niin pyri ottamaan siitä kaikki irti. Mitä lyhyemmässä ajassa opit karistamaan työasiat pois aktiivisesta mielestäsi niin sitä helpompaa rentoutuminen ja stressittömyys on myös sitten, kun työt jälleen alkavat.

Tässä pari vinkkiä, jotka voivat helpottaa rentoon olemisen tilaan pääsemistä:

  • Sulje sähköposti (laita lomaviesti päälle), puhelin ja minimoi netin käyttö
  • Lue kirjaa tai lehtiä, ei ammattiin liittyvää
  • Hoida puutarhaa
  • Kokkaile kehoa ja mieltä hellivää ruokaa
  • Ota päiväunet riippukeinussa
  • Soutele tai kalastele järvellä
  • Joogaa tai tee muuta kevyttä liikuntaa ulkona
  • Tee mitä huvittaa

Aurinkoa, lämpöä ja laiskottelua kesääsi!

Terveisin semi-lomaileva yrittäjä, joka onnistuu aina hetkittäin lomailemaan ja vain oleilemaan. Happy

Oi ihana toukokuu!

IMG_4815

Rakastan kevättä ja toukokuuta! Sitä, että luonto herää hiljalleen pitkän talven jäljiltä ja puhkeaa hentoon vaalean vihreään sävyyn. Sitä, että aurinko paistaa korkealta vielä iltamyöhäiselläkin. Sitä, että ikkunoista sisään tulviva valo herättää henkiin sisäisen siivojan ja saa pesemään ikkunat, siivoamaan kaapit ja laittamaan kodin kesäkuntoon. Sitä, että energiaa on vaikka muille jakaa ja asioita saa aikaan. Sitä, että keittiössäkin ruoka kevenee melkein itsekseen ihanien kasvisten ansiosta. Ja sitä, että kesä on jo nurkan takana.

Toukokuu on valon ja energian aikaa. Se kannattaa hyödyntää, olipa sitten tavoitteena lisätä liikuntaa, viimeistellä opinnot, pestä ikkunat tai keventää ruokavaliota. Kunhan muistaa myös välillä istahtaa alas, vetää syvään henkeä, haistaa kevään tuoksu ja kuulla lintujen laulu ja nauttia täysin siemauksin auringon energiasta, tekemättä mitään!

Oi ihana toukokuu!

P.S. Muistatko saman nimisen valloittavan tv-sarjan 90-luvulta? Laugh

Hups, hurahdin!

19365810_s

Hurahtaja ja innostuja on spontaani, kokeilunhaluinen, lyhytjänteinen, luottavainen ja optimistinen. Tunnistan tämän itsessäni, niin hyvässä kuin pahassakin.

Olen itseasiassa usein pitänyt sitä huonona piirteenä itsessäni. Sitä, ettei tyydy yhteen tutkintoon, yhteen ammattiin, johonkin tiettyyn lajiin tai ylipäätänsä mihinkään yhteen lokeroon (onneksi olen kuitenkin toistaiseksi tyytynyt vain yhteen aviomieheen Winking ). Hurahtajan luonne takaa sen, että löydän itseni aina uusista koulutuksista, projekteista tai harrastuksista ja vääjämättä silloin joku muu asia jää taka-alalle, koska kaikelle ei vain ole aikaa. Välillä päätän, että nyt vain keskityn näihin juttuihin joita jo teen enkä lähde hamuamaan jälleen jotain uutta ja mielenkiintoista, mutta sitten kuitenkin löydän itseni pian jonkin uuden ääreltä. Raivostuttavaa ja välillä vähän turhankin optimistista, mutta... ah, niin energisoivaa!

Uusimmassa Hyvä Terveys -lehdessä oli artikkeli ”Hurahdus antaa voimaa”. Sitä lukiessani mietin, että ehkä ei olekkaan niin paha asia olla tällainen hurahtelija, innostuja. Tai no, artikkelin mukaan se voisi olla huono, jos olisin yritysjohtaja, mutta onneksi en ole. Elämäntapayrittäjänä saankin ehkä olla hieman hurahtelija. Hurahtaminen pitää virkeänä, elinvoimaisena ja onnellisena. Elämä on matka, jossa saakin hypätä välillä polulta toiselle ja toisinaan voi myös palata vanhalle polulle jos siltä tuntuu. Vaihtelu virkistää ja luottamus siihen, että elämä kantaa, antaa voimaa.

Alkuvuodesta, kun sain Life Coach koulutuksen paperit käteen ja yrittäjän ammattitutkinnon suoritettua niin päätin, että nyt saa opiskelu hetkeksi jäädä. Mutta hurahtaja kun olen niin... ravintovalmentajan täydennyskoulutuskirja tipahti vastikää postiluukusta ja joogaopettajakoulutus alkaa kesän korvilla. Hupsis! Luotan, että ne ohjaavat taas elämänipolkua juuri oikeaan suuntaan ja mikä tärkeintä, näiden hurahdusten avulla pääsen toteuttamaan unelmiani, rohkeasti!

Ihanaa hurahtamisen ja heittäytymisen kevättä sinullekkin! Happy

Smoothie haaste 2014

2251556_s

12 KUUKAUTTA – 12 UUTTA SMOOTHIE RESEPTIÄ – 12 SYYTÄ INNOSTUA HYVÄSTÄ OLOSTA!


Smoothie on loistava tapa pakata pieneen tilaan iso määrä makua, ravintoaineita ja energiaa. Smoothie toimii niin aamupalalla, välipalalla, palautumisjuomana kuin jälkiruokanakin sekä kätevästi tien päällä hätävara-ateriana. Itse tykkään blendailla ajoittain ahkeraankin, mutta usein tulee tehtyä aika samanlaisia smuuteja päivästä toiseen. Silläpä haastan itseni ja sinut smoothie haasteeseen 2014, jossa TAVOITTEENA ON KOKEILLA UUSIA SMOOTHIE-RESEPTEJÄ VÄHINTÄÄN KERRAN KUUSSA KOKO VUODEN AJAN.

Haasteeseen osallistuminen on helppoa, kokeile vain uutta smoothie-reseptiä vähintään kerran kuussa, koko vuoden ajan. Minä postaan oman reseptini tänne, joten voit joko kokeilla sitä tai tehdä oman versiosi. Mutta varoituksen sana, tähän voi jäädä koukkuun ja saatat löytää itsesi blenderin ääreltä vaikka joka päivä! Winking Facebook-tapahtumassa ”Smoothie haaste 2014” voit osallistua mukaan ja vaikka esitellä oman smoothie-kokeilusi myös muiden testattavaksi.

Joten ei muuta kuin smoothien tekoon, tarvitset vain blenderin ja vähän mielikuvitusta!

Tässä minun tammikuun smoothie, CoCo Green, vihreä kookosherkku tuo energiaa ja lämpöisiä ajatuksia tammikuun pakkaspäiviin. Lehtikaali on oikea vitamiinipommi C- ja K-vitamiinien osalta. Kookosvesi puolestaan on virkistävää ja sisältää runsaasti eloktrolyyttejä ja mineraaleja ja on siten mitä parhain nestetasapainon palauttamiseen. Kookosvettä on tähän asti saanut Suomessa lähinnä luontaistuotekaupoista, mutta nyt myCocon kookosvettä on alkanut ilmaantua ruokakauppojenkin hyllyille (täällä Oulussa siis). Maailmalla kookosvesi on jo pitkään nauttinut ns. hittituotteen mainetta, mutta on nyt hitaasti rantautumassa myös Suomeen. Kookosöljystä olen kirjoittanut aiemmassa blogi postauksessa.

kuva 1kuva 2


TAMMIKUUN SMOOTHIE: CoCo Green

2-3 annosta

2 isoa lehtikaalin lehteä (50-70g)
1 banaani
1 (makea) päärynä
1 kiivi
1 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä (esim. CocoVi)
3 dl kookosvettä (esim. myCoco)

Pese/kuori, pilko, blendaa! So simple!
(Vinkki: käytä jääkaappikylmiä tai pakastettuja tuotteita tai lisää muutama jääpala mukaan)


kuva

P. S. Tämän tehtyäni löysin itseni hedelmäosastolta hamstraamassa kilotolkulla hedelmiä, joten tuskin jää ainoaksi kokeiluksi tälle kuulle. Happy

Miten onnistua elämäntapamuutoksessa?

14219402_l

Jos elämäntapojen muutos ja painonhallinta olisivat kiinni vain liikunnasta ja ravitsemuksesta niin se olisi helppoa ja kaikki halukkaat onnistuisivat siinä. Mutta miksi vain osa onnistuu tekemään pysyviä muutoksia elämässään ja toiset palaavat vanhoihin kaavoihin hyvän alun jälkeen? Mitä tarvitaan onnistumiseen?

Muutos tapahtuu korvien välissä
Ravinto ja liikunta ovat avainasemassa terveellisemmissä elämäntavoissa, mutta tärkein muutos tapahtuu korvien välissä. Moni yrittää tehdä muutoksia itsekurilla ja tahdonvoimalla ja ns. ”repsahduksen” hetkellä on helppo ajatella, että itsellä on vain huono itsekuri. Ja niin onkin. Itsekuri on kulutustavaraa, asia joka jokaiselta meiltä voi loppua, etenkin jos elämässämme on muutakin mietittävää kuin pelkkä oma elämäntapaprojekti. Sen sijaan, että omaa itsekurilihastaan yrittää treenata loputtomiin, voisi olla viisaampaa oppia tunnistamaan niitä ajatuksia, tunteita ja asioita, jotka sabotoivat elämäntapamuutostamme aina vain uudelleen. Ajatuksemme ja tunteemme vaikuttavat merkittävästi käyttäytymiseemme ja positiivista on, että pystymme vaikuttamaan omiin ajatuksiimme ja tunteisiimme. Mitä jos omaan negatiiviseen tunnetilaan voisi vaikuttaa jo ennen kuin käsi ehtii kaupassa karkkipussille? Mitä jos rajoittavien ajatusten sijasta alkaisimme uskoa itseemme ja unelmiimme?

Elämä on muutakin kuin ”projekti”
Projekti tarkoittaa jotakin väliaikaista, mutta elämäntapamuutoksessa tavoite on tehdä asioita pysyvästi. Projekti-ajatuksen voi heti heittää roskakoriin. Jos tuntuu, että muutokset ovat niin työläitä tai epämieluisia ettei niistä voi pitää kiinni lopunelämää, niin turha sellaisia muutoksia on lähteä toteuttamaankaan (ainakaan ensimmäisenä ). On myös hyvä muistaa, että elämään mahtuu paljon muutakin kuin ”projekti”. Jokainen voi tehdä vain omaan elämäntilanteeseensa sopivia muutoksia ja valintoja. Arjessa on myös paljon haasteita, jotka pyrkivät horjuttamaan terveellisempiä elämäntapojamme. Jos kiire ja stressi ajoivat aiemmin tekemään huonoja valintoja niin sitä ne tulevat tekemään myös ”projektin” jälkeen. Pysyvien tulosten saavuttaminen vaatii elämänhallintaa muillakin kuin ruoan ja liikunnan saralla.

Askel kerrallaan
Isolle osalle on helpompaa muuttaa asioita yksi kerrallaan kuin yrittää tehdä elämässään täydellinen käännös yhdellä kertaa. Kaikki tai ei mitään -ajattelu vaatii hurjasti itsekurilihaksen käyttöä ja väsähtäessä saa heittämään helposti hanskat tiskiin kokonaan. Maltillinen muutos on hitaampi prosessi, mutta silloin jää paremmin aikaa sopeutua uusiin muutoksiin. Joskus tulee myös askelia taaksepäin, mutta oleellista on se, että eteenpäin vieviä askelia on enemmän.

Ei yhtä oikeaa tapaa
Ei ole yhtä oikeaa tapaa syödä. Ei ole yhtä oikeaa tapaa liikkua. Niinpä on ihan turha yrittää laittaa kaikkia samaan muottiin ja olettaa, että se mikä toimii toiselle, toimisi toisellekkin. Jokaisen on löydettävä itselle mieluisa tapa syödä terveellisesti ja itselle sopiva tapa liikkua.

Yhdessä parempiin tuloksiin
Lenkkikaveri, sparraaja, personal trainer tai ryhmän tuki. Mitä vain, jonkinlaisesta tukihenkilöstä on aina apua elämäntapamuutoksessa. Valmentajan tehtävä on antaa tietoa, työkaluja ja motivoida muutoksen alkutaipaleella, mutta ystävä voi toimia erinomaisena treenikaverina ja tsempparina läpi elämän.

------------------------------------------------


KT Balanssilla alkaa uusi ryhmävalmennus ”Tasapainoa elämään” ihan näillä näppäimillä, 15.1.2014. Puolen vuoden mittainen valmennus tähtää kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja terveellisempien elämäntapojen omaksumiseen, pysyvästi! Valmennuksessa käsitellään mm. ravintoa, liikuntaa, tunteita, arjen- ja ajanhallintaa sekä stressiä. Tilaa valmennusesite ja ilmottaudu mukaan. Nyt on sinun vuorosi onnistua!

Hyvän olon vuosi

2014

Uusi vuosi on aina loistavaa aikaa pysähtyä hetkeksi ja katsoa taaksepäin, mitä kaikkea on mahtunutkaan edelliseen vuoteen? Missä on onnistunut? Mistä voi olla kiitollinen?

Mutta toki myös katsoa eteenpäin, mitä uusi vuosi tuo tullessaan? Mitkä ovat omat tavoitteet vuodelle 2014? Miten niihin tavoitteisiin pääsee?

Aika moni tekee uuden vuoden lupauksia eikä siinä itsessään ole mitään huonoa. Kannattaa kuitenkin miettiä mitä itselleen on lupaamassa. Jos uuden vuoden lupauksesi on, että heti tammikuun ensimmäisestä päivästä lähtien alkaa ”uusi” terveellisempi elämä niin kannattaa miettiä lupaustaan uudemman kerran. Kaikkihetimullenyt-mentaliteetti harvoin pitää kun puhutaan elämäntapojen tai minkään muunkaan kestävästä muutoksesta.

Mitäpä jos lupaisit itsellesi käydä salilla vähintään kerran viikossa tai vaihtaa päiväkahvipullan hedelmään tai mennä tuntia aiemmin nukkumaan joka ilta? Tai jotain muuta sellaista, jonka voit varmuudella toteuttaa ja niin, että nälkä tekemiseen säilyy. Se ei suinkaan tarkoita, etteikö elämässään voisi tehdä enemmänkin muutoksia, mutta kaikki muu onkin vain plussaa. Ainakaan et ole tekemässä sellaisia lupauksia mitä et voi pitää tammikuun loputtuakin. Sillä mitä hyötyä on sellaisista lupauksista, jotka täytyy tehdä joka vuosi uudestaan?

Tammikuussa alkaa KT Balanssilla ryhmävalmennus ”Tasapainoa elämään”, joka keskittyy nimenomaan maltillisiin elämäntapamuutoksiin ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Jos tunnet, että kaipaat tällä saralla lisää vinkkejä ja tukea niin klikkaile lisätietoja. Tässä valmennuksessa saat eväitä, joiden avulla uuden vuoden lupauksesi toteutuvat ja pitävät.

Loistavaa Uutta Vuotta 2014!

Kiire – State of mind!

18298966_s

Ystäväni päivitti facebookiin erään päivityksen, joka antoi ajattelemisen aihetta niin minulle kuin monelle muullekkin. Se meni näin:

”…ajoin aamusella (fillarilla) Limingatullista Uuttakatua keskustaa kohti. Liiketullin kohdalla ohitin pienen tytön, ensin en ajatellut mitään kummempaa mutta noteerasin hänet. Ajoin jo tovin matkaa mutta jokin sai minut kääntymään takaisin. Tyttö seisoi edelleen samalla paikalla ja tuijotti suojatietä. Hän nyyhkytti ja yritti soittaa jollekin. Pysähdyin ja kysyin, että mikä hätänä. Vastauksena tuli ettei hän uskaltanut ylittää suojatietä, liikennevalot olivat pois käytöstä eikä kukaan - EI YKSIKÄÄN AUTOILIJA OLLUT HILJENTÄNYT vaikka hän oli yrittänyt USEAAN otteeseen lähteä ylittämään suojatietä joutuakseen kouluun. Ja hän oli seissyt ja yrittänyt jo pitkään.Ymmärsin että tämä pieni hentoinen prinsessareppuinen oli yrittänyt soittaa vanhemmilleen että hän ei PÄÄSE suojatien yli ja myöhästyy koulusta. Rauhoitin ja lohdutin, otin kädestä kiinni ja lähdimme ylittämään suojatietä. Kun olimme puolessavälissä niin vielä joku ku....pää ajaa pakullaan täyttä aivan nenämme edestä vaikka näki jo hyvin kaukaa meidät. Autot paranee ja komistuu mutta ihmisten järki ja välittäminen surkastuu. En saa enempää sanoja ulos mutta tulipa tuossa jo kaikki. Mennään itseemme."

Kyseinen tapaus kuvastaa paljolti liikennekulttuuriamme (ainakin täällä Oulussa), mutta sen kummemmin ottamatta kantaa ajokulttuuriin, halusin kysyä miksi meillä on niin kiire ettemme ehdi pysähtyä? Mitä kiire oikastaan on?

Tosiasiahan on, että koemme yhä enemmän ja enemmän kiirettä niin työssä kuin vapaa-ajallamme. Meiltä odotetaan koko ajan enemmän, pitää olla tehokkaampi ja tuottavampi. Suoritus- ja kiirekulttuuri on perisuomalaista. Kun vaihdamme kuulumisia ystäviemme kanssa, usein ensimmäinen lause omasta tai toisen suusta on, että ”kiirettä pitää”. Onhan se suorastaan synti ja laiskuuden merkki jos ei koe olevansa kiireinen. Kiire kuitenkin stressaa, saa meidät voimaan huonosti ja saa meidät toimimaan ei-toivotulla tavalla, kuten painamaan lisää kaasua.

Mutta onko se, että on paljon töitä tai tekemistä, sama asia kuin kiire? Uskaltaisin väittää, että kiire on kuitenkin loppupeleissä mielentila.

Ja siihen voimme vaikuttaa itse, vaikka itse työmäärään emme aina voisikaan vaikuttaa. Kalenterit, aikataulut ja riittävä suunnitteleminen auttavat meitä ajankäytössä ja aikatuluista johtuvan kiireen hallinnassa. Muistilistat ja to do -listat ovat sen sijaan hyvä apu siinä, ettei kaikkia asioita tarvitse yrittää pitää muistissa. Koska mitä enempi mielessä on muistettavia asioita, sen kiireisempi ja stressaavampi on olotila. Mutta onko mahdollista löytää kiireetön mielentilaa silloin kun tuhat rautaa on tulessa, tekemättömät työt kasaantuvat ja jokapaikassa pitäisi olla yhtäaikaa? Jos kiire on mielentila niin vastaus on kyllä. Keskittymällä yhteen asiaan kerrallaan, olemalla läsnä sekä luottamalla siihen, että aikaa on riittävästi (ja jos aikaa ei ole riittävästi niin auttaako enään asian turha vatvominen). Oman mielen voi rauhoittaa kiireenkin keskellä näiden avulla. Ei se välttämättä helppoa ole tai tule luonnostaan, ei ainakaan itselleni. Aina uudestaan ja uudestaan joudun muistuttamaan itselleni, että kiire on vain mielentila ja siitä ei tarvitse kärsiä.

Töitään ei siis tarvitse lopettaa eikä tarvitse muuttaa Karibialle opettelemaan leppoisampaa elämäntapaa. Meidän ei tarvitse olla ON/OFF. Pieniä muutoksia voi tehdä myös arjessa, omassa ajattelussaan ja käyttäytymisessään. Seuraavan kerran kun työtaakka painaa hartioita, olet jo myöhässä, kiire hiipii mieleen ja kaasujalka painaa kovempaa niin mitä jos kokeilisit hidastaa, hengittää syvään ja katsoa ympärillesi. Ehkä joku pikku koululainen haluaisi päästä tien ylitse. Luultavasti et ole perillä sen nopampaa vaikka painaisitkin kaasua kovempaa ja työt eivät valmistu niitä murehtimalla. Kiire on vain mielentila – state of mind – ja sinä itse voit päättää haluatko päästää kiirettä mieleesi.