Kehon viisaus – täsmäliikuntaa keholle ja mielelle

kehonviisaus


(Huom! Tämä ei ole synninpäästö luontaisille sohvaperunoille saati himo-jumppapirkoille, päinvastoin!)

Jokaisella meillä on omat mieltymyksemme liikunnan (tai liikkumattomuuden) suhteen. Se on osa luonteenpiirrettämme ja toisaalta osa luontaista kehotyyppiämme. Yksi tykkää juosta pitkää matkaa, toinen puntata salilla ja kolmas ei liikunnasta innostu lainkaan. Jokainen tietää, että monipuolisuus liikunnassa kannattaa ja siinä voi auttaa harjoittelun suunnittelu ja ohjelmointi. Mutta oikeastaan tämän jutun pointti ei ole liikunnan ohjelmoinnissa, vaan nimenomaan spontaanista liikunnan optimoinnista kehon ja mielen kulloisiinkin tarpeisiin.

Ideaalielämässä jokainen meistä nukkuisi tarpeeksi, söisi ravitsevaa ja energiaa antavaa ruokaa, pysyisi terveenä ja viettäisi stressivapaata elämää, jossa ei ole kroonista aikapulaa. Niin, ideaalielämässä... siellä olisi jatkuvasti loistava olo, energiaa ja aikaa tehokaaseen, kehittävään ja ohjelmoituun harjoitteluun. Normaalielämässä sen sijaan on huonosti nukuttuja öitä, liian tiukkoja deadlineja viikosta toiseen, ärsyttäviä pomoja, kiukuttelevia lapsia, jatkuvaa flunssakierrettä, kahvilla kuitattuja aamupaloja, koiranoksennusta valkoisella sohvalla... You name it, tosielämä ei tapahdu Strömsössä. Arkielämän hektisyys ja stressitaso on usein sitä luokkaa, että sinne ei aina mahdu tai ei ole järkevää mahduttaa harjoitusohjelmassa olevia kovia treenejä.

Sanotaan aina, että kuuntele kehoasi, kuuntele itseäsi. Mutta kuunteletko, oikeasti? Mitä jos antaisit kehosi viisauden tai mielentilasi määritellä mitä liikuntaa milloinkin harrastat? Silloin tosin tullaan tähän dilemmaan, että mitä jos mieli ja kroppa halajaa aina vain sohvalle lepäilemään tai päivästä toiseen lenkkipolulle juoksemaan? Se ei ole kehon ja mielen viisautta, se on pikemminkin tapa tai luonteenpiirre. Pitää kuunnella hienovaraisempia viestejä. Mitä kroppani kaipaa, mikä liikunta palauttaa rasittunutta kehoa tai mieltä tai millä liikunnalla lisään omaa energiaa? Jos olit suunnitellut meneväsi hikijumppaan, mutta huomaat että kehosi ei ole palautunut kunnolla edellisistäkään treeneistä tai stressitasosi ovat vilkuttaneet punaista jo viikon päivät. Silloin viisas muuttaa suunnnitelmaa, meneekin kehoa huoltavalle tunnille tai rennolle kävelylenkille ulos. Jotain mikä auttaa palautumaan eikä lisää stressiä jo olemassaolevan keho-mielistressin päälle. Jos puolestaan pitkä päivä toimistolla on kuluttanut siten, että haikilisit sohvalle jumpan sijaan, mutta tiedät että energiatasosi on huomattavan paljon parempi aina jumpan jälkeen niin viisas ottaa välipalaa ja lähtee jumpalle pienestä väsymyksestä huolimatta. Ja tulee virkeämpänä kotiin! Se on se salaisuus. Se, että liikunta antaa energiaa enemmän kuin ottaa. Kroppa voi olla väsynyt treenin jälkeen, mutta mieli on virkeämpi ja palautuminen harjoittelusta on nopeaa.

Oma ammattikuntani, ryhmäliikuntaohjaajat, ovat mestareita tässä itsensä EI-kuuntelussa. Treenataan kuin urheilijat, mutta ei palauduta kuin urheilijat. Mieli sanoo, että liiku vain, kovaa ja korkealta... niin kauan kuin kroppa sen kestää. Itselleni jooga on opettanut valtavasti itsensä kuuntelua ja olen huomannut, että siihen liittyy myös voimakas syklisyys. Pimeänä syys-talviaikana sekä iltaisin keho-mieleni kaipaa useammin palauttavaa ja rentouttavaa Yin-joogaa. Kun taas aurinkoiseen kevät-kesäaikaan sekä aamupäivisin kaipaan enemmän energistä, kroppaa kuormittavampaa joogaa. Naisilla hormonaalinen kierto tuo vielä oman syklisyytensä myös siihen, minkälaista liikuntaa kaipaa. Toki läpi vuoden liikunta on monipuolista, muttei aina samanlaista tai samassa suhteessa.

Itsensä kuuntelu, oikeasti, on vaativa laji. Niin sohvaperunalle kuin himoliikkujallekin ja kaikille siltä väliltä. Mutta se on hyvä laji opetella, koska silloin tiedät milloin kroppa kaipaa liikettä, energiaa, potkua aineenvaihduntaan, paloa ja tekemisen meininkiä. Toisaalta tiedät sen, milloin kehon ja mielen pitää saada palautua, ei liikkumattomuudella vaan lempeämmällä liikkeellä, hoitavalla ja huoltavalla liikunnalla. Jos ei ole ihan varma, miten tulkita kehonsa viestejä, niin aina voi pelata varman päälle liikkumalla monipuolisesti, kuormitusta vaihdellen ja antaen aikaa myös palautumiselle.

Mutta muista, vaikka keho on viisas niin mieli on oikullinen. Jos olet perusterve kuntoilija etkä keiku burnoutin partaalla niin et todennäköisesti ”kaipaa” pelkkää rentoa palauttelua viikkotolkulla, ellet ole lomalla! Winking