Mikä on onnistuneen elämäntapamuutoksen mittari?

zumba

Vähän aikaa sitten luin erään personal trainerien koulutusorganisaation perustajalta blogi-kirjoituksen, jossa hän heitti ideaa siitä että personal trainereille maksettaisiin asiakkaiden tulosten perusteella. Tyyliin mitä parempia tuloksia sitä isompi lasku asiakkaalle ja mitä heikompia tuloksia sitä vähemmän ”liksaa” pt:lle. Ja vaikka ymmärsin ajatuksen tuon jutun takana (eli että asiakas on oikeutettu tuloksia tuottavaan valmennukseen) enkä sinäänsä tässä itse juttua arvostele niin se laittoi minut silti miettimään tämän ajan suorituskeskeisyyttä ja sitä miten onnistumista mitataan.

Kaikenlaiset elämäntapa- ja laihdutusohjelmat ovat jatkuvasti pinnalla ja toki näitä myös itse valmentajana tarjoan, koska tosiasia on että kaikenlaiset muutokset tai kehittymiset asiassa kuin asiassa ovat huomattavasti helpompia asiantuntevassa ohjauksessa. Tällä alalla muutostarve on yleensä omassa kehossa, terveydessä, jaksamisessa, elämäntavoissa jne. Ja siksi on luontaista, että muutoksen mittareina käytetään selkeästi mitattavia määreitä, kuten painoa, ympärysmittoja, rasvaprosenttia, suorituskykyä (liikuntatestit) jne. Kovin mediaseksikästä on esittää ennen-jälkeen kuvia, pudotettuja kiloja ja muita ulkoisesti näkyviä ominaisuuksia ja hyvältähän ne tuntuvat asiakkaastakin joka näitä muutoksia hakee. Mutta onko elämäntapamuutos-”projekti” epäonnistunut, jos paino ei ole tippunut kymmentä kiloa tai vaatekoko ei ole pienentynyt kahdella? Tai mitä jos edellä mainittuihin muutoksiin menee kaksi vuotta, kolme vuotta, kymmenen vuotta? Onko se sitten epäonnistunut vai ylivenähtänyt projekti?

Ehkä tullaankin perimmäiseen kysymykseen, mihin oikeastaan halutaan muutosta? Onko se paino ja suorituskyky vai onko se ehkä yleinen tyytymättömyys omaan elämään ja itseensä? Onko se ehkä halua löytää tasapainoa ja yleistä hyvää oloa omaan arkeen? Onko se ehkä halua ottaa terveys omiin käsiin? Onko se ehkä halua löytää sisäinen itsensä rakastaminen ja siten myös kykyä ottaa rakkautta vastaan toisilta? Vastauksia on varmasti niin paljon kuin ihmisiäkin, jos vain malttaa kaivaa sen pinnan alle. Jos haluaa laihtua niin miksi haluaa laihtua? Jos haluaa olla paremmassa kunnossa niin miksi haluaa olla paremmassa kunnossa?

Kun ollaan ymmärretty mitä minä oikeastaan haluankaan niin voidaan miettiä, että minkälaiset elämäntapamuutokset sitä tukevat ja kuinka kauan se oma ”projekti” ottaa... puoli vuotta, vuoden, koko elämän? Kun oivaltaa jotakin oleellisen tärkeää itsestään, voikin olla ettei se puntarilukema olekaan enää ihan niin tärkeä tai ainakaan sitä ei tarvitse kytätä hiki otsalla rahkakupla otsasta pullistuen. Voi olla, että isoja muutoksia ja onnistumisen elämyksiä syntyy ilman grammankaan muutosta! Ehkäpä se suurin muutos onkin omassa ajattelussa, uskomuksissa ja tunne-elämässä. Tapahtuipa niitä fyysisiä muutoksia siinä ohella tai ei.

Palatakseni ihan alkuperäiseen ajatukseen, että asiakas maksaa pt:lle sitä isompaa taksaa mitä parempia tuloksia asiakas tekee. Minä käänsin tämän päässäni toisin päin. Eikö asiakkaan näkökulmasta ole motivoivampaa, että maksaa sitä vähemmän mitä parempia ”tuloksia” tekee? Mutta hmmm, miten niitä tuloksia nyt mitataan jos puntari ja mittanauha ei välttämättä ole onnistuneen muutoksen tae? Mitä jos voisi mitata sitä, toteuttaako asiakas sovittuja elämäntapamuutoksia (olettaen että sovitut muutokset ovat varsin kohtuullisia ja helppoja) lopputuloksen sijaan? Onneksi minä voin ja siksipä minä toteutan tämän nyt!

Olen vuoden verran käyttänyt valmennuksissani verkkopohjaista Precision Nutrition yrityksen valmennusohjelmaa, joka on vuoden mittainen, helppoihin ja askel kerrallaan tehtäviin elämäntapamuutoksiin keskittyvä valmennus. Uusi Hyvän Olon verkkovalmennus, jossa toimin itse henkilökohtaisena valmentajanasi, alkaa 4.9.2017. Tämä huippuammattilaisten luoma, erittäin fiksusti luotu valmennusohjelma sallii minun nähdä mitattavien ominaisuuksien lisäksi sen miten asiakas sitoutuu valmennustehtävien suorittamiseen. Se on helposti toteutettavissa, missä vain olet ja vaatii n. 5-15 min sitoutumista päivittäin (sekä tottakai treeniajan jos otat mukaan treeniohjelmat) eli valmennuksesta suoriutuminen ei vaadi yli-inhimillistä, itsekuriin ja kituuttamiseen pohjautuvaa suorittamista (koska sellainen ei alkujaankaan sovi omaan ajatusmaailmaani). Ja kuten lupasin, mitä paremmin sitoudut omaan elämäntapamuutokseen (joka sisältää niin ravitsemusta, liikuntaa, lepoa, stressinhallintaa ja itsestään oppimista) sitä vähemmän maksat!

ELI JOS OSALLISTUT HYVÄN OLON VERKKOVALMENNUKSEEN, OLET MUKANA KOKO 12 KK JA TEET SINULLE ANNETUT LYHYET PÄIVÄTEHTÄVÄT SEKÄ TOTEUTAT YKSINKERTAISET TERVEELLISTÄ ELÄMÄNTAPAA TUKEVAT TAVAT 80-100%:SESTI, SAAT YHDEN KUUKAUDEN ILMAISEKSI (ARVO 95-105€ )!

Jos olet kiinnostunut hyppäämään mukaan elämäsi viimeiseen (ja toisaalta koko elämäsi kestävään) elämäntapamuutokseen niin lue lisää valmennuksen sisällöstä täältä.

verkkovalmennus

Lempiaamiaiseni – Minttusuklaa-mousse suklaagranolalla

minttusuklaamousse

Tässä se on, ehdoton lempiaamiaiseni, minttusuklaa-mousse kotitekoiselle suklaa-granolalla! Tästä aamiaisesta löytyy proteiinit, hyvät hiilihydraatit ja rasvat sekä myös kuituja, etenkin jos käyttää granolaa tai tuoreita hedelmiä päällä. Teen lähes joka aamu tämän itselleni ja lapselleni, mutta lapsen versiosta jätän piparminttuöljyn pois, koska lapsille öljyjen sisäinen käyttö ei ole suositeltavaa. Jos käytät eteeristä öljyä niin tarkista aina, että öljysi on tutkitusti puhdasta ja sisäiseen käyttöön sopivaa, kuten doTERRAn öljyt. Itse teen satsin aina kahdesta banaanista koska siitä tulee 1,5 annosta, mutta yhteen annokseen voi yksi banaani riittää hyvin.

---

Kaisan Minttusuklaa-mousse

1-2 isoa kypsää (luomu) banaania pakastettuna
1 avokado
1 mitta (1 dl) maustamatonta heraproteiinijauhetta (Fast)
2 rkl raakakaakaojauhetta
Loraus mantelimaitoa (sen verran että blenderi jaksaa pyörittää massan)
1 tippa piparminttuöljyä (doTERRA)

Laita kaikki ainekset blenderiin ja pyöräytä moussemaiseksi rakenteeksi. Jos blenderisi ei kestä täysin jäisiä banaaniviipaleita niin anna banaanien sulaa hetki pöydällä tai jäädytä ne vain osin. Lisää pinnalle tuoreita hedelmiä tai itse tehtyä suklaa-granolaa, ohje siihen alla.

---

Kotitekoinen Suklaa-granola

5 dl kaurahiutaleita
1,5 dl kookoshiutaleita
1,5 dl pekaanipähkinöitä
3 rkl raakakaakaojauhetta
2 rkl Chia-siemeniä
1/2-1 tl Bourbonin vanilijajauhetta (tai vanilijauutetta)
Hitunen suolaa

4 rkl kookosöljyä
0,5-0,75 dl vaahterasiirappia/hunajaa

Sekoita kuivat ainekset. Sulata kookosöljy ja sekoita siirappi/hunaja mukaan. Sekoita öljy-siirappi granolaseokseen. Levitä pellille tasaisesti ja paista 150 asteisessa uunissa 40-45 min (sekoita paiston puolivälissä ). Anna jäähtyä kunnolla, jotta granolasta tulee rouskuvaa. Säilö ilmatiiviissä purkissa, säily n. 2-3 viikkoa (jos et ehdi syödä sitä ennen). Käytä moussen, maustamattoman jugurtin tai vaikka puuron päälle 1-2 rkl kerrallaan.

suklaagranolaTie pysyvään muutokseen

zen

Oletko koskaan yrittänyt tehdä elämäntaparemonttia, liikkua enemmän tai syödä terveellisemmin, mutta hetken päästä olet löytänyt itsesi taas tutuista tavoista? Ihan takuulla, jokainen meistä on! Onnistunut elämäntapamuutos on yleensä sarja onnistumisia, mutta myös ”epäonnistumisia”. Maaliin ei kuljeta koskaan pelkkää suoraa nousujohteista tietä, siellä on aina töyssyjä ja mutkia matkassa. Se on ensimäinen asia, joka kannattaa pitää mielessä, kun lähtee tavoittelemaan PYSYVÄÄ muutosta. On helppo tarttua johonkin valmiiseen käsikirjoitukseen, että tee näin niin varmasti onnistut. Kyllä, kun liikut liikuntaohjelmasi mukaisesti viisi kertaa viikossa, kuntosi kasvaa. Kun syöt grammalleen ohjeiden mukaisesti niin painosi tippuu. Kyllä, epäilemättä. Mutta... sitten tulee elämä. Tulee työkiireitä, sairastelua, ihmissuhteita, ei huvita jne. Kun valmiissa käsikirjoituksessa ei enää pysykkään syystä tai toisesta, on syyttävä sormi helppo kääntää itseen. ”Minulla on vain huono itsekuri, en pysty tähän!” ”Ei tästä mitään tulee, olen epäonnistuja!” ”Minussa on varmaan jotakin vikana, kun en onnistu tässä vaikka kaikki muut onnistuvat!”
Tätä negatiivista itsepuhetta kun hokee riittävän pitkään, vuodesta toiseen itselleen, niin siitä tulee totuus itselle. Ja se on surullista, koska se ei ole totuus! KYLLÄ sinä pystyt ja osaat ja onnistut, ehkä aiempi metodisi ei vain ollut toimiva juuri sinulle. Siitä tullaan tärkeään asiaan, toimiiko tämä juuri minulle? Jos olet yrittänyt pudottaa painoa useita kertoja tiukan ruokavalion avulla, mutta se ei tuota pysyviä tuloksia pitkässä juoksussa, niin ehkä se ei ole sopiva tapa sinulle. On turha hakata päätä seinään aina uudelleen ja uudelleen vain todetakseen ettei siitä pääse läpi. Jos tämä ei toimi, ehkä pitää kokeilla erilaista lähestymistapaa. Eli, pitää löytää itselle toimiva tapa muutoksen toteuttamiseen, mutta kuitenkin muistaa ettei jokainen kuoppa tai takapakki matkalla ole epäonnistumisen merkki, ne ovat oppimiskokemuksia. Niiden avulla tiedät seuraavalla kerralla kuinka toimia.

Ehkä huomaat, että puhuessani pysyvistä elämäntapamuutoksista, en puhu mitään ravinto- tai liikuntamääristä, kielletyistä tai sallituista ruoka-aineista, makro- ja mikroravinteista, kuntosaliharjoitteilusta tai muustakaan mikä yleensä liitetään mielessä ensimmäisenä fyysiseen elämäntapamuutokseen. Miksi, no siksi että ne ovat juuri niitä valmiita käsikirjoituksia. Sinun pitää kirjoittaa oman elämäsi käsikirjoitus, juuri sinulle sopiva. Kun aloitetaan muutosprosessi, on hyvä miettiä ensin mitkä ovat minun tavoitteeni? Mitä haluan tällä saavuttaa? MIKSI haluan tämän saavuttaa? Miten elämäni muuttuu kun toteutan tämän asian? Ilman selkeää tavoitetta muutoksen tekeminen on kuin seilaaminen myrskyisillä vesillä ilman karttaa ja majakkaa, aivan yhtä helppoa. Mitä tarkemmin tavoitteensa pystyy asettelemaan sen parempi, mutta vielä tärkeämpää on, että ymmärtää syyt tavoitteiden takana. Muutosprosessi vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta niitä on vaikeaa löytää jos itselle ei ole kristallin kirkkaana mitä haluaa ja miksi! Kun oma tavoite on selvä, voidaan lähteä toteuttamaan konkreettisia toimia. Ja tässä vaiheessa on kriittisen tärkeää aloittaa kirjoittamaan oman elämänsä käsikirjoitusta. Ei vain pyritä tekemään muutosta ravinnon tai liikunnan sisällössä vaan ensisijaisesti pyritään tekemään muutos omassa käyttäytymisessä. Valintojamme ohjaavat tietyt valmiit mallit, tavat ja rutiinit. Ne mahdollistavat sen, että jokaista toimintoa ei tarvitse miettiä erityisen tarkkaan vaan suurimman osan asioista voi antaa rullata autopilotilla. Niinpä jos tapana on napata aamulla kahvi ja leipä niin teemme sen puoliautomaattisesti joka aamu. Jos tapana on palkita päivän työrupeaman jälkeen itsensä lempiohjelman parissa karkkipussi sylissä niin siitäkin voi pian muodostua mielihyvää tuottava tapa. Tarkkojen liikunta- tai ruokaohjeiden sijaan voi olla parempi keskittyä tiedostamaan omia käyttäytymismalleja ja luomaan uusia terveellisempiä tapoja, joista syntyy ajan kanssa rutiineja. Tavat ja rutiinit ovat pysyvän elämäntapamuutoksen suola, ei se montako kaloria syöt tai kulutat.

Yksi iso asia liittyy tehtävien muutosten määrään. Monelle meistä ajatus aloittaa kaikki ”puhtaalta pöydältä” on motivoiva ja antaa hyvää vauhtia. Montako kertaa olet aloittanut syömään terveellisemmin, liikkumaan enemmän, nukkumaan paremmin ja niin edelleen? Jos huomaat tekeväsi tätä säännöllisin väliajoin ilman pysyviä tuloksia niin kyseessä ei ole huono itsekuri, se on vain sitä pään seinään hakkaamista. Vaikka KAIKEN mahdollisen muuttaminen samalla kertaa voi olla hyvin motivoivaa, se ei välttämättä ole toimivin ratkaisu pitkällä tähtäimellä. Tutkitusti ihminen pystyy tekemään 1-2 pysyvää muutosta kerrallaan, mikä ei edes tarkoita isoa kokonaisuutta kuten ”syödä terveellisemmin”, mitä ikinä se tarkoittaakin. Yksi muutos voi olla hedelmän syöminen välipalalla tai edes jonkun välipalan syöminen. Yhden asian opetteleminen kerrallaan voi vaikuttaa jopa tylsältä ja harvoin siten tehdään mitään nopeita, mediaseksikkäitä kehonkoostumuksen muutoksia. Mutta, kuten muistat, pysyvää muutosta varten tulee oppia uusia tapoja ja rutiineja vanhojen mallien tilalle. Jos olet kymmenen vuotta totuttanut itseäsi tapoihin ja rutiineihin, jotka ovat tuoneet sinulle 10 kiloa lisää painoa niin voitko todella uskoa, että kaikki se on pyyhittävissä muutaman viikon tai edes muutaman kuukauden aikana! Nyt tullaan siihen vaikeaan paikkaan, tarvitaan kärsivällisyyttä! Ja sitähän meillä harvalla on, kaikkitännehetinyt, mielellään eilen. Tarvitaan kärsivällisyyttä ja sinnikkyyttä muovata omia käyttäytymismalleja, pudota välillä sinne ”epäonnistumisen” kuoppaan ja nousta taas ylös, ottaa opiksi ja jatkaa eteenpäin. Jokainen päivä, toistan ihan varalta JOKAINEN PÄIVÄ, pitää tehdä tietoisia valintoja jotka vievät kohti omaa tavoitetta. Autopilottia ei voi kytkeä päälle, koska se vie meidät niihin vanhoihin kaavoihin. Toistoja toistoja toistoja, kunnes... joku kaunis päivä huomaat että se uusi opettelemasi tapa rupeaa toteutumaan kuin itsestään. Nyt voit kytkeä autopilotin päälle. Mutta kauanko siihen menee? Yhden uuden tavan voi ottaa haltuun 2-4 viikossa kun siihen kunnolla keskittyy. Kokonainen elämäntaparemontti? Vuodessa-kahdessa otat haltuun jo valtavan määrän uusia eteenpäinvieviä tapoja ja rutiineja, sellaisia jotka pysyy matkassa loppuelämän.

Siltä varalta, ettet jaksanut lukea koko pitkää kirjoitustani, mitä siis tarvitaan pysyvään elämäntapamuutokseen? Paljon positiivista asennetta! Se on ehkä kaikkein tärkein ainesosa tässä kakussa. Hyvällä asenteella, positiivisella itsepuheella ja olemalla itselle ymmärtäväinen ja kannustava, niillä pärjää jo hurjan pitkälle. Ymmärtämällä mitä haluaa saavuttaa ja miksi. Olemalla tietoinen omista käyttäytymismalleistaan ja pyrkimällä tietoisesti luomaan uusia tapoja, yksi kerrallaan. Olemalla kärsivällinen ja uskomalla itseen myös silloin, kun asiat ottavat takapakkia tai kaikki ei suju kuten oli ajatellut. Kysymällä itseltään, toimiiko tämä minulle ja uskaltamalla tehdä uusia ratkaisuja kunnes itselle toimiva tapa löytyy. Ymmärtämällä, että jokaisen elämä on uniikki, joten jokaisen elämäntapojenkin tulee näyttää hieman erilaiselta. Kaikkien ei tule toimia samalla tavoin vaan jokaisen on luotava oman elämänsä käsikirjoitus. Olkoot se sellainen, joka tekee sinut tyytyväiseksi loppuelämäsi ajaksi!

-----

Jos kaipaat apua omaan muutokseesi, ilman valmiita käsikirjoituksia, niin hyppää mukaan FeelGood-ravintovalmennukseen. Se on vuoden kestävä, yllä oleviin periaatteisiin pohjautuva, on-line valmennusohjelma. Uusi valmennus starttaa maanantaina 12.9. joten ilmoittaudu pikimiten jos haluat mukaan!

feelgood

Lentomatkailijan välttämättömyydet

travelessentials

Rakastan matkailua! Matkustelu on aina hyvä kohde kuluttaa kaikki vähäisetkin roposet ja koulutukset ulkomailla ovat hyvä tekosyy lähteä reissun päälle. Niinpä meillä reissataan aina kun vain mahdollista. Kesälomat ovat monille muillekkin reissukautta, niinpä ajattelin kerätä yhteen kaikki omat matkustusvinkkini etenkin pitkän matkan lentomatkustajille. On nimittäin kovin tyypillistä, että reissutuliaisena saa mm. flunssaa. Ja onko tuo ihmekään! Pieneen tilaan sulloutuneena suuri määrä ihmisiä yhdistettynä voimakkaaseen ilmastointiin ja kuivaan ilmaan on potentiaalinen ympäristö kaiken maailman pöpöille.
Tässä siis minun matkustus-välttämättömyydet:

1. Käsihygienia
Kaiken A ja O! Lentopussukassa kulkee aina mukana niin käsidesi kuin puhdistuspyyhkeetkin, joilla voi putsata mm. oman paikkansa pöydän ja käsituet jne. Ja ilman käsidesiä ei vessassa käydä, piste.

2. Kuivuminen, turvotus ja verenkiertohäiriöt
Olen järkeillyt, että kun lentokoneessa on kuiva ilma ja limakalvojen kuivuminen voi altistaa infektioille, niin on paras pitää nenän limakalvot kosteina ja siihen toimii nenätipat (A-vitamiini). Myös ihon kuivuminen voi olla ikävää, joten käsirasva ja kasvovoide tai jopa kasvonaamio auttaa ihoa pysymään kosteana. Kuivuminen ei ole lentäessä vain iholle ikävää vaan koko keholle. Siksipä nesteytys, jolla en nyt siis tarkoita alkoholia vaan VETTÄ, on supertärkeää! Vedentarve lennolla on selvästi suurempi kuin maalla, joten vesipulloja kannattaa ostaa mukaan lentokentältä ja täyttää koneessa säännöllisesti. Alkoholi ja runsas kahvi aiheuttavat vain lisää kuivuutta kehossa. Pitkä istuminen heikentää lisäksi niin verenkiertoa kuin imunestekiertoakin, etenkin jaloissa, jolloin turvotus lisääntyy ja veritulppariski kohoaa. Tukisukat yhdistettynä lentokoneessa liikkumiseen ja pikku jumppaan ovat elintärkeitä pitkillä matkoilla. Ruukaan myös vähän jumpata ja venytellä jo ennen lentoa ja valmistaa kehoa näin pitkään istumiseen. Jalat kohti kattoa on myös hyvää harjoitusta ennen ja jälkeen lennon, jotta nestekierto vilkastuu jaloista poispäin. Happy

beforeflight


3. Matkustusmukavuus
Lentämistä tuskin koskaan voi kutsua kovin mukavaksi (ainakaan turistiluokassa), mutta tietyillä asioilla voi hieman edistää matkustusmukavuutta. Niskaan puhaltavaa ilmastointia vastaan auttaa kaulahuivi. Mukanani pitkillä lennoilla kulkee aina myös selkätyyny, niskatyyny, unimaski ja korvatulpat, joiden avulla voi edes vähän parantaa matkustusmukavuutta. Otan myös mukaani korvakuulokkeet ja lataan muutaman hyvän meditaation puhelimeeni, jolloin voin rentoutua meditaation avulla vaikkei nukkumisesta mitään tulisikaan.

4. Ravinto on-the-road
Tunnetusti lentokoneruoka ei ole mitään maailman ravitsevinta ja maukkainta. Hyvä ravitsemus on kuitenkin ehdottoman tärkeää, kun ajatellaan terveenä pysymistä ja hyvää oloa ilman vatsan turvotusta (mikä on myös todella yleistä lennolla). Kannattaa valmistautua jo ennen lentoa. Ravitseva, raikas ja kasvispitoinen ateria ennen lentoa auttaa jaksamaan hyvävointisena. Lennolle pakkaan itse mukaan oman herkkupussin: pähkinöitä, kuivattuja marjoja, tummaa suklaata ja raaka-/proteiinipatukoita. Itseasiassa pakkaan näitä aina kaksin kappalein, myös tulomatkalle! Tällöin ei tarvitse popsia karkkia ja muuta epäterveellistä naposteltavaa lennon aikana.


matkanamit

5. Eteeristä matkaa
Uusimpana tuttavuutena mukaan lähtevät tästä lähtien ehdottomasti myös eteeriset öljyt, koska niillä on niin paljon hyviä ominaisuuksia matkustamista ajatellen. Ylinnä olevaan kuvaan kasasin kaikki, mitä lähtee mukaan seuraavalle matkalle.

OnGuard-helmet: suuhun sulava vastustuskyvyn tukija
Laventeli: auttaa rentoutumaan niin lennolla kuin kohteessakin, etenkin jos on paljon aikaeroa
Piparminttu: raikastaa hengitystä ja virkistää oloa
Sitruuna/appelsiini: virkistää ja toimii veden raikastajana kohteessa (ei ikinä muovipulloon laitettuna)
DigesZen: tukee ruoansulatusta ja auttaa vatsan turvotukseen ja muihin vatsavaivoihin
PastTense: päänsärkyyn ja rentoutumiseen
DeepBlue: lihas- ja nivelkipuihin ja jännityksiin niin lennolla kuin tien päälläkin
Balance: auttaa rentoutumaan ja pysymään jalat maassa myös korkeuksissa

Ei muuta kuin lennokasta matkaa maailmalle!

Detox-smoothie

detoxsmoothie


Tämä smoothie on vihreääkin vihreämpi. Se miksi kutsun sitä detox-smoothieksi, johtuu siitä että tämä juoma on erityisen ravitseva, mutta myös puhdistava. Detox-smoothien ainesosat, kuten varsiselleri, sitruuna ja reilu kasa tumman vihreää, auttavat puhdistamaan elimistöä haitallisista aineista (joita saamme elimistöömme päivittäin kemikaaleista, saasteista, ravinnosta jne.), mutta auttaa myös kirkastamaan ihoa ja tasapainoittamaan elimistön happamuutta (jota mm. runsas lihan ja maitotuotteiden käyttö lisää ). Tässä smoothiessa ei ole lisätty proteiineja, rasvoja tai maitotuotteita, koska tavoitteena on saada mahdollisimman ravinnerikasta, kehoa ja ihoa puhdistavaa kevyttä juomaa. Annos sisältää kaksi isoa annosta smoothieta ja sen voi säilöä tiiviissä lasiastiassa jääkaapissa 1-2 vuorokautta. Hyvien vaikutusten maksimoimiseksi käytä päivittäin. Happy

DETOX-SMOOTHIE
2 isoa annosta

3-4 isoa kourallista tumman vihreitä (mm. lehtikaali, pinaatti, mustakaali)
(Persiljaa, korianteria, minttua halutessa)
2 (luomu) varsiselleriä
1 pieni (luomu) sitruuna kuorittuna
1 (luomu) omena kuorimaton, siemenkota poistettuna
1 (luomu) päärynä kuorimaton, siemenkota poistettuna
1 banaani
3-4 dl vettä
(jäitä )


Blendaa ensin kaikki vihreät, varsiselleri ja sitruuna veden kanssa mahdollisimman sileäksi, jotta kaikki lehtivihreä saadaan hienonnettua. Lisää loput ainekset ja blendaa täysin sileäksi. Ohjeesta tulee sen verran paljon, että voit joutua jakamaan annoksen kahteen blendaus erään (jottet hajoita blenderiäsi, kuten minä aina teen Winking ). Parhaimmillaan kylmänä ja tyhjään vatsaan nautittuna.

Detox – Kehon ja mielen kevätsiivous

vihersmoothieDetox tarkoittaa terminä erilaisten epäpuhtauksien ja toksisten (myrkyllisten) aineiden poistamista elimistöstä ja sana liitetään usein paastoamiseen tai muuhun rajumpaan dieettiin. Minä en kuitenkaan ole nyt kiinnostunut mehupaastoista vaan siitä, kuinka voisimme energisoida olotilaamme, tehostaa aineenvaihduntaamme ja kirkastaa ajatteluamme niin kehollisen kuin mentaalisenkin ”detoxin” avulla. Aloitetaan mentaalisesta kevätsiivouksesta.

KODIN KEVÄTSIIVOUS
Tiedät varmasti sen tunteen, kun kevätaurinko alkaa paistamaan ja tekisi mieli siivota turhat rojut pois nurkista, ehkä uusia hieman sisustusta tai ostaa tulppaaneja maljakkoon. Kodin kevätsiivous ei ole lainkaan hullumpi juttu näin detoxauksenkin näkökulmasta. Ympäristöllämme on valtavan iso vaikutus omaan mielialaamme ja ajatteluumme. Sotkuinen työpiste, tavaroista pursuilevat kaapit tai kylpyhuoneen pyykkivuoret eivät ole kummoinen inspiraation lähde. Päinvastoin tällaiset ”tekemättömät työt” voivat olla melkoinen energiasyöppö mentaalisesti. Ja nykyinen digitaalinen maailma lisää vielä oman ulottuvuutensa, kuten erilaisten sähköisten tiedostojen, sähköpostien ja digi-valokuvien loputtoman määrän, joiden järjestäminen jää meiltä monilta tekemättä ja siitä seuraa lisää ns. mentaalista energiantuhlausta. Koska tosiasiahan on, että niin fyysinen kuin digitaalinenkin sotku ympäristössä on jollakin tapaa mielessä muistuttamassa, että ”ai niin, tuokin pitäisi joskus hoitaa...” Kodin diitoksauksen voi aloittaa siitä, että ottaa jonkin yksittäisen asian, joka on ollut mielessä jo jonkun aikaa ja hoitaa sen pois päiväjärjestyksestä. Jo yhden vaatekaapin siivous voi vapauttaa hurjasti energiaa ja saada aikaan hyvää mieltä. (Itse aloitin projektin: digivalokuvien järjestely ja varmuuskopiointi, vie varmasti jonkin aikaa mutta oikein jo odotan sitä fiilistä kun sen joskus saan vihdoin valmiiksi!)

MIELEN KEVÄTSIIVOUS
Ympäristön siivoaminen kirkastaa ajattelua, mutta vielä enemmän sitä tekee oman ajattelun siistiminen. Jatkuva negatiivinen ajattelu, itsensä tai toisten arvostelu tai negatiivisella energialla virittyneet ihmissuhteet ovat varmoja energiasyöppöjä. Negatiivinen energia on toksista niin mielelle kuin kehollekkin, koska se ei pelkästään vie energiaa, mutta myös vaikuttaa esim. siihen miten koemme kipua tai syömmekö herkkuja ikävien tunteiden poistamiseksi jne. Mielen detoxauksen voi aloittaa tarkastelemalla omaa ajatteluaan ja tunnetilojaan. Omien negatiivisten ajatusten ja tuntemusten tiedostaminen on tärkeä ensiaskel mielen kevätsiivouksessa. Kun kohtaat jonkin haastavan tai negatiivisen tilanteen, kysy itseltäsi voisitko neutralisoida tilannetta muuttamalla omaa toimintaasi tai ajatteluasi? On itsestä kiinni, antaako negatiiviselle ajattelulle valtaa. Kiitollisuus on helppo ja tehokas tapa lisätä omaa positiivista energiaa. Kokeile vaikka kiitollisuuspäiväkirjaa aina iltaisin, siten menet nukkumaan aina hyvät asiat mielessä. Toisinaan ympäristössämme on yksi tai useampi henkilö, joka levittää omaa negatiivista ajatteluaan ja nämä henkilöt vievät meiltä paljon energiaa. Joskus voi olla tarpeen tehdä kevätsiivousta myös tällaisten ihmissuhteiden kohdalla, jos mikään muu ei tunnu auttavan.

KEHON KEVÄTSIIVOUS
”Olet mitä syöt!” Eli kehoomme vaikuttaa se mitä syömme, mutta myös se mille kemikaaleille altistumme päivittäin. Jos omaa kemikaalikuormaa haluaa vähän vähentää niin helppo tapa on kiinnittää huomiota kosmetiikan käyttöön, koska ihon kautta imeytyy tehokkaasti niin hyvät kuin huonotkin aineet. Kokeile esimerkiksi luonnonkosmetiikkaa ja kiinnitä huomiota kodin puhdistus- ja pesuaineisiin.

Kehollinen detoxaus ei tarvitse olla paastoamista, mutta syömisiinsä voi tässä hengessä kiinnittää hieman enempi huomiota. Jos halutaan tukea kehon hyvinvointia, aineenvaihduntaa ja ehkä hieman keventää ruokavaliota niin pienilläkin asioilla voi vaikuttaa. Poista tai ainakin vähennä turhat kehoa kuormittavat ravintoaineet, kuten alkoholi, kahvi (runsaissa määrin), sokeri, valkoinen vilja, punainen liha ja synteettiset lisä- ja väriaineet sekä makeutusaineet. Lisää asioita, jotka tehostavat aineenvaihduntaa, antavat runsaasti ravinteita sekä virkistävät oloa. Näitä ovat esim. vesi, kasvikset (etenkin vihreät), kuitupitoiset ruoat, hapatetut ruoat (suoliston hyvinvointiin) ja vihreä tee. Kokeile vaikka kasvisruokapäivää tai vaikka kokonaista viikkoa ilman lihaa! Aamulla on erityisen tärkeää miten herätämme kehon yön jälkeen. Aamu kannattaa aloittaa aina lasillisella vettä ja esimerkiksi (lämpimällä ) sitruunavedellä on niin aineenvaihduntaa vilkastava kuin virkistäväkin vaikutus. Vahvista kehon kykyä poistaa haitallisia aineita kehosta. Liikunta ja kaikenlainen hikoilu, kuten saunominen saa hyvin aineenvaihdunnan liikkeelle. Pieni kotikylpylähetki saunomisineen ja ihonhoitoineen on mitä parasta kehon diitoksauksen tukemista (oma hemmotteluhetkeni sisältää saunan vihermehun kera ja kasvoille Madaran luonnonkosmetiikan Detox-naamio). Tietyillä ravintoaineilla puolestaan sanotaan olevan ns. detox-vaikutuksia, kuten raskasmetallien ja muiden toksisten aineiden poistamisen tukemisessa. Tällaisia detox-ruoka-aineita ovat mm. persilja, korianteri, varsiselleri ja oikeastaan kaikki tumman vihreät vihannekset. Tsekkaa minun detox-mehu ja muut vihertävät reseptit aiemmasta blogi-jutusta: Green power!

Kuten huomaat, kevätsiivousta voi tehdä monella tapaa ja tässäkin on listattuna vain murto-osa tähän aihealueeseen liittyvistä asioista. Tee oma kevätsiivouksesi niiltä osin mikä tuntuu sinulle parhaalta, kaikkea ei tarvitse tehdä kerrallaan. Tästä kehon kevätsiivouksesta jatkamme juttua 3.4. Super Sunday: Detox -tapahtumassa. Silloin keskustelemme lisää kehon toimintaa lisäävästä ravitsemuksesta, maistelemme detox-smoothieta sekä laitamme aineenvaihduntaa liikkeelle joogaharjoituksella (kaikille sopiva taso). Ilmoittaudu mukaan!

detox