Detox-smoothie

detoxsmoothie


Tämä smoothie on vihreääkin vihreämpi. Se miksi kutsun sitä detox-smoothieksi, johtuu siitä että tämä juoma on erityisen ravitseva, mutta myös puhdistava. Detox-smoothien ainesosat, kuten varsiselleri, sitruuna ja reilu kasa tumman vihreää, auttavat puhdistamaan elimistöä haitallisista aineista (joita saamme elimistöömme päivittäin kemikaaleista, saasteista, ravinnosta jne.), mutta auttaa myös kirkastamaan ihoa ja tasapainoittamaan elimistön happamuutta (jota mm. runsas lihan ja maitotuotteiden käyttö lisää ). Tässä smoothiessa ei ole lisätty proteiineja, rasvoja tai maitotuotteita, koska tavoitteena on saada mahdollisimman ravinnerikasta, kehoa ja ihoa puhdistavaa kevyttä juomaa. Annos sisältää kaksi isoa annosta smoothieta ja sen voi säilöä tiiviissä lasiastiassa jääkaapissa 1-2 vuorokautta. Hyvien vaikutusten maksimoimiseksi käytä päivittäin. Happy

DETOX-SMOOTHIE
2 isoa annosta

3-4 isoa kourallista tumman vihreitä (mm. lehtikaali, pinaatti, mustakaali)
(Persiljaa, korianteria, minttua halutessa)
2 (luomu) varsiselleriä
1 pieni (luomu) sitruuna kuorittuna
1 (luomu) omena kuorimaton, siemenkota poistettuna
1 (luomu) päärynä kuorimaton, siemenkota poistettuna
1 banaani
3-4 dl vettä
(jäitä )


Blendaa ensin kaikki vihreät, varsiselleri ja sitruuna veden kanssa mahdollisimman sileäksi, jotta kaikki lehtivihreä saadaan hienonnettua. Lisää loput ainekset ja blendaa täysin sileäksi. Ohjeesta tulee sen verran paljon, että voit joutua jakamaan annoksen kahteen blendaus erään (jottet hajoita blenderiäsi, kuten minä aina teen Winking ). Parhaimmillaan kylmänä ja tyhjään vatsaan nautittuna.

Detox – Kehon ja mielen kevätsiivous

vihersmoothieDetox tarkoittaa terminä erilaisten epäpuhtauksien ja toksisten (myrkyllisten) aineiden poistamista elimistöstä ja sana liitetään usein paastoamiseen tai muuhun rajumpaan dieettiin. Minä en kuitenkaan ole nyt kiinnostunut mehupaastoista vaan siitä, kuinka voisimme energisoida olotilaamme, tehostaa aineenvaihduntaamme ja kirkastaa ajatteluamme niin kehollisen kuin mentaalisenkin ”detoxin” avulla. Aloitetaan mentaalisesta kevätsiivouksesta.

KODIN KEVÄTSIIVOUS
Tiedät varmasti sen tunteen, kun kevätaurinko alkaa paistamaan ja tekisi mieli siivota turhat rojut pois nurkista, ehkä uusia hieman sisustusta tai ostaa tulppaaneja maljakkoon. Kodin kevätsiivous ei ole lainkaan hullumpi juttu näin detoxauksenkin näkökulmasta. Ympäristöllämme on valtavan iso vaikutus omaan mielialaamme ja ajatteluumme. Sotkuinen työpiste, tavaroista pursuilevat kaapit tai kylpyhuoneen pyykkivuoret eivät ole kummoinen inspiraation lähde. Päinvastoin tällaiset ”tekemättömät työt” voivat olla melkoinen energiasyöppö mentaalisesti. Ja nykyinen digitaalinen maailma lisää vielä oman ulottuvuutensa, kuten erilaisten sähköisten tiedostojen, sähköpostien ja digi-valokuvien loputtoman määrän, joiden järjestäminen jää meiltä monilta tekemättä ja siitä seuraa lisää ns. mentaalista energiantuhlausta. Koska tosiasiahan on, että niin fyysinen kuin digitaalinenkin sotku ympäristössä on jollakin tapaa mielessä muistuttamassa, että ”ai niin, tuokin pitäisi joskus hoitaa...” Kodin diitoksauksen voi aloittaa siitä, että ottaa jonkin yksittäisen asian, joka on ollut mielessä jo jonkun aikaa ja hoitaa sen pois päiväjärjestyksestä. Jo yhden vaatekaapin siivous voi vapauttaa hurjasti energiaa ja saada aikaan hyvää mieltä. (Itse aloitin projektin: digivalokuvien järjestely ja varmuuskopiointi, vie varmasti jonkin aikaa mutta oikein jo odotan sitä fiilistä kun sen joskus saan vihdoin valmiiksi!)

MIELEN KEVÄTSIIVOUS
Ympäristön siivoaminen kirkastaa ajattelua, mutta vielä enemmän sitä tekee oman ajattelun siistiminen. Jatkuva negatiivinen ajattelu, itsensä tai toisten arvostelu tai negatiivisella energialla virittyneet ihmissuhteet ovat varmoja energiasyöppöjä. Negatiivinen energia on toksista niin mielelle kuin kehollekkin, koska se ei pelkästään vie energiaa, mutta myös vaikuttaa esim. siihen miten koemme kipua tai syömmekö herkkuja ikävien tunteiden poistamiseksi jne. Mielen detoxauksen voi aloittaa tarkastelemalla omaa ajatteluaan ja tunnetilojaan. Omien negatiivisten ajatusten ja tuntemusten tiedostaminen on tärkeä ensiaskel mielen kevätsiivouksessa. Kun kohtaat jonkin haastavan tai negatiivisen tilanteen, kysy itseltäsi voisitko neutralisoida tilannetta muuttamalla omaa toimintaasi tai ajatteluasi? On itsestä kiinni, antaako negatiiviselle ajattelulle valtaa. Kiitollisuus on helppo ja tehokas tapa lisätä omaa positiivista energiaa. Kokeile vaikka kiitollisuuspäiväkirjaa aina iltaisin, siten menet nukkumaan aina hyvät asiat mielessä. Toisinaan ympäristössämme on yksi tai useampi henkilö, joka levittää omaa negatiivista ajatteluaan ja nämä henkilöt vievät meiltä paljon energiaa. Joskus voi olla tarpeen tehdä kevätsiivousta myös tällaisten ihmissuhteiden kohdalla, jos mikään muu ei tunnu auttavan.

KEHON KEVÄTSIIVOUS
”Olet mitä syöt!” Eli kehoomme vaikuttaa se mitä syömme, mutta myös se mille kemikaaleille altistumme päivittäin. Jos omaa kemikaalikuormaa haluaa vähän vähentää niin helppo tapa on kiinnittää huomiota kosmetiikan käyttöön, koska ihon kautta imeytyy tehokkaasti niin hyvät kuin huonotkin aineet. Kokeile esimerkiksi luonnonkosmetiikkaa ja kiinnitä huomiota kodin puhdistus- ja pesuaineisiin.

Kehollinen detoxaus ei tarvitse olla paastoamista, mutta syömisiinsä voi tässä hengessä kiinnittää hieman enempi huomiota. Jos halutaan tukea kehon hyvinvointia, aineenvaihduntaa ja ehkä hieman keventää ruokavaliota niin pienilläkin asioilla voi vaikuttaa. Poista tai ainakin vähennä turhat kehoa kuormittavat ravintoaineet, kuten alkoholi, kahvi (runsaissa määrin), sokeri, valkoinen vilja, punainen liha ja synteettiset lisä- ja väriaineet sekä makeutusaineet. Lisää asioita, jotka tehostavat aineenvaihduntaa, antavat runsaasti ravinteita sekä virkistävät oloa. Näitä ovat esim. vesi, kasvikset (etenkin vihreät), kuitupitoiset ruoat, hapatetut ruoat (suoliston hyvinvointiin) ja vihreä tee. Kokeile vaikka kasvisruokapäivää tai vaikka kokonaista viikkoa ilman lihaa! Aamulla on erityisen tärkeää miten herätämme kehon yön jälkeen. Aamu kannattaa aloittaa aina lasillisella vettä ja esimerkiksi (lämpimällä ) sitruunavedellä on niin aineenvaihduntaa vilkastava kuin virkistäväkin vaikutus. Vahvista kehon kykyä poistaa haitallisia aineita kehosta. Liikunta ja kaikenlainen hikoilu, kuten saunominen saa hyvin aineenvaihdunnan liikkeelle. Pieni kotikylpylähetki saunomisineen ja ihonhoitoineen on mitä parasta kehon diitoksauksen tukemista (oma hemmotteluhetkeni sisältää saunan vihermehun kera ja kasvoille Madaran luonnonkosmetiikan Detox-naamio). Tietyillä ravintoaineilla puolestaan sanotaan olevan ns. detox-vaikutuksia, kuten raskasmetallien ja muiden toksisten aineiden poistamisen tukemisessa. Tällaisia detox-ruoka-aineita ovat mm. persilja, korianteri, varsiselleri ja oikeastaan kaikki tumman vihreät vihannekset. Tsekkaa minun detox-mehu ja muut vihertävät reseptit aiemmasta blogi-jutusta: Green power!

Kuten huomaat, kevätsiivousta voi tehdä monella tapaa ja tässäkin on listattuna vain murto-osa tähän aihealueeseen liittyvistä asioista. Tee oma kevätsiivouksesi niiltä osin mikä tuntuu sinulle parhaalta, kaikkea ei tarvitse tehdä kerrallaan. Tästä kehon kevätsiivouksesta jatkamme juttua 3.4. Super Sunday: Detox -tapahtumassa. Silloin keskustelemme lisää kehon toimintaa lisäävästä ravitsemuksesta, maistelemme detox-smoothieta sekä laitamme aineenvaihduntaa liikkeelle joogaharjoituksella (kaikille sopiva taso). Ilmoittaudu mukaan!

detox

Joulun (raaka)suklaiset herkut

suklaaherkut


Joulu on suklaan ystävän parasta aikaa! Mutta sen ei välttämättä tarvitse tarkoittaa rasia tolkulla konvehteja. Suklaa voi olla suoranainen terveysherkku, kunhan suklaa on oikeaa tavaraa eli oikein tummaa (70-90%) tai raakakaakaopohjaista eikä sisällä sokeria! Mitäpä jos tänä jouluna jättäisit maitosuklaat hyllyyn ja testaisit helppoja ja nopeita raakasuklaaherkkuja suklaanhimon taltuttamiseen. Suklaakokkailujen paras puoli on se, että jos jotakin ainesosaa ei kaapista löydy niin laita jotakin muuta ja herkut säilyvät hyvin käyttövalmiina pakkasessa. Kokeile rohkeasti. Herkullista joulua! Happy

suklaasmoothie


Appelsiinisuklaa smoothie

1-2 annos

1 (pakastettu) banaani
1 persimon
1 appelsiinin mehu
1 tl (luomu) appelsiinin kuorta raastettuna
2 rkl raakakaakaojauhetta
kanelia (maun mukaan)
(1-3 rkl proteiinijauhetta)


Blendaa kaikki ainekset sileäksi juomaksi.
Vinkki! Jos haluat juomastasi kokonaisvaltaisen välipalan niin lisää joukkoon 3 rkl proteiinijauhetta.

taatelisuklaa

Jouluiset taatelisuklaakonvehdit

n. 20 palaa

200 g kaakaovoita
2 dl raakakaakaojauhetta
2-3 rkl (luomu) hunajaa (juoksevaa)
2 tl vanilijauutetta
ripaus suolaa
1 tl jauhettua kardemummaa
1 tl kanelia
Tuoreita tai kuivattuja taateleita


Sulata kaakaovoi vesihauteessa juoksevaksi. Lisää loput ainekset taateleita lukuunottamatta ja sekoita hyvin. Maista ja makeuta hunajalla (tai vaahterasiirapilla) omaan makuun sopivaksi. Laita taatelinpaloja (1/4 tai 1/2 pala) suklaamuotteihin. Lusikoi suklaamassa muotteihin taatelipalojen päälle. Laita pakkaseen jähmettymään (n. 15 min). Irrota suklaat vuoasta. Säilytä suklaa pakkasessa tai pari päivää jääkaapissa.

inkamarjasuklaa

Pähkinäiset inkamarja-raakasuklaat

n. 20 palaa

1,25 dl kaakaovoita
30 g kaakaomassaa
2 rkl raakakaakaojauhetta
1 rkl lucumaa
2-3 rkl (luomu) hunajaa (juoksevaa)
ripaus suolaa
1/2 tl raastettua (luomu) appelsiinin kuorta
1/2-1 dl inkamarjoja silputtuna
1/2 dl cashew pähkinöitä isohkoiksi paloiksi murskattuna


Sulata kaakaovoi ja -massa vesihauteessa juoksevaksi. Lisää loput ainekset inkamarjoja ja pähkinöitä lukuunottamatta ja sekoita hyvin. Maista ja makeuta hunajalla (tai vaahterasiirapilla) omaan makuun sopivaksi. Lisää lopuksi marjat ja pähkinät. Kaada suklaamuotteihin tai leivinpaperilla vuorattuun suorakaiteen muotoiseen vuokaan. Laita pakkaseen jähmettymään (n. 15 min). Leikkaa veitsellä sopiviksi paloiksi tai irrota suklaat vuoasta. Säilytä suklaa pakkasessa tai pari päivää jääkaapissa.

suklaatryffelit

Appelsiiniset suklaatryffelit

n. 15-20 palloa

2,5 dl cashew pähkinöitä tai manteleita
1,75 dl taateleita (tuoreita tai kuivattuja)
0,75 dl raakakaakojauhetta
ripaus suolaa
1 rkl (luomu) appelsiinin kuorta
1 tl vanilijauutetta
(1-2 tl vettä tarvittaessa)
(Kuorrutukseen kaakaojauhetta tai kookoshiutaleita)


Hienonna pähkinät tehosekoittimessa hienoksi rouheeksi. Lisää kaikki loput ainekset ja sekoita tehosekottimella kunnes ainekset tarttuvat toisiinsa. (Lisää tarvittaessa 1-2 tl vettä sekoitusvaiheessa jos massa tuntuu jäävän liian kuivaksi eikä muodosta kunnon massaa). Pyörittele massasta hieman kostein käsin pieniä palloja. Pyörittele halutessasi kookoshiutaleissa tai ripottele kaakaojauhetta kuorrutuksen saamiseksi. Laita pallot jähmettymään jääkaappiin vähintään tunniksi. Voit säilöä loput pallot pakkasessa.

Flunssa kuriin luonnollisesti!

flunssa
kuva

Se on jälleen se aika vuodesta, nimittäin flunssakausi. Tosin välillä nämä flunssakaudet tuntuvat kestävän ympäri vuoden, etenkin näin tarhaikäisen äidin näkökulmasta. Aina ei voi taudeilta välttyä ja useinkaan jo saatua tautia ei voi karkoittaa pois sormia napsauttamalla. Siksi erityisen tärkeää on terveelliset elämäntavat ympärivuoden, koska niiden avulla monikin flunssa on ennaltaehkäistävissä. Mutta kyllä siihen jo iskeneeseenkin flunssaan voi vaikuttaa, ainakin sen kestoon ja voimakkuuteen.

Olet varmasti kuullut erilaisista ruoka-aineista, joiden sanotaan auttavan flunssaan. Moni edelleenkin pitää huuhaana sitä, että ruoka-aineilla olisi tulehdusta vähentäviä vaikutuksia. Sitä on lähinnä pidetty hoitokeinoina vanhoissa kulttuureissa mm. Aasian maissa. Kyllähän länsimaalainen hoitaa itsensä lääkkeillä! Mutta tosiasiassa nykypäivän länsimainen lääketieteellinen tutkimus näyttää toteen, että tietyillä ruoka-aineilla on tulehdusta vähentäviä ominaisuuksia (tutkittu mm. tulehduksellisia reumasairauksia sekä syöpää ).

Se mitä syöt, voi joko edistää terveyttäsi ja parantaa tai heikentää terveyttäsi ja vastustuskykyäsi!

Ohessa muutamia vinkkejä flunssan ennaltaehkäisyyn sekä hoitoon:


1. LEPO JA STRESSINHALLINTA

Riittävä lepo! Tätä ei voi korostaa riittävästi.
Usein huomaan flunssan iskevän juuri silloin kun on nukkunut huonosti tai sen lisäksi on vielä paljon stressiä, joko fyysistä tai henkistä. Liian vähäinen uni, heikko (fyysisestä ) rasituksesta palautuminen sekä stressikuormitus ovat omiaan heikentämään immuunipuolustusta ja siten altistamaan flunssalle. Riittävä lepo on paras lääke rasituksesta palautumiseen, stressin hoitoon ja sekä flunssaan, jos se on jo päässyt iskemään päälle. Flunssasta toipuessa myös liian aikainen fyysinen rasite voi pitkittää tautia (tähän syyllistyn aina itsekin). Eli lepoa, lepoa, lepoa. Niin ennaltaehkäisyyn kuin flunssan hoitoonkin.

Myös rauhalliset mieltä ja kehoa elvyttävät lajit, kuten Yin-jooga ja meditaatio, ovat loistavia palautumiskeinoja niin stressinhallintaan kuin flunssan hoitoon.

2. VATSAN JA SUOLISTON HYVINVOINTI

Vatsan ja suoliston mikrobikanta on merkittävässä roolissa meidän immuunipuolustukselle (jopa 70% puolustusjärjestelmämme soluista sijaitsee vatsassa). Tiedäthän kuinka antibioottikuurien yhteydessä suositellaan syömään maitohappobakteereita, koska antibiootit tuhoavat myös hyödyllisen bakteerikannan ja näin altistaa sairastumiselle. Lääkkeiden lisäksi mm. vähäravinteinen, runsassokerinen ruokavalio ja stressi sairastuttavat ruoansulatuskanavan mikrobikantaa.

Vatsan ja suoliston hyvinvointia tuet mm. runsaasti kasviksia ja kuituja sisältävällä ruokavaliolla. Toisilla tietyt ruoka-aineet, kuten maitotuotteet ja viljat voivat sensijaan ärsyttää suolistoa ja siinä tapauksessa tällaiset ruoka-aineet tulisi poistaa kokonaan ruokavaliosta.

Probioottien lisääminen ruokavalioon edistää vatsan ja suoliston bakteerikantaa ja siten immuunipuolustusta. Probiootteja voi ottaa maitohappobakteerivalmisteiden muodossa, mutta myös fermentoidut ruoka-aineet sisältävät runsaasti probiootteja. Näitä ovat mm. hapatetut kasvikset kuten hapankaali ja kombucha-tee (meillä kombuchaa myyvät lähinnä luontaistuotekaupat ja Ruohonjuurikaupat, mutta Amerikan suurkaupungeissa Kombucha on hyvinkin yleinen ilmiö ).

kombucha3. VITAMIINIPITOISET, ANTIOKSIDANTTISET JA TULEHDUSTA VÄHENTÄVÄT RUOKA-AINEET

Monet ruoka-aineet voivat olla hyvänä lisänä sekä ennaltaehkäisemässä flunssaa että lievittämässä sen oireita. Ei kuitenkaan voida sanoa, että jokin tietty toimisi kaikille. Mutta esimerkiksi vitamiineista ja hivenaineista mm. D- ja C-vitamiinin sekä sinkin ajatellaan olevan tärkeitä vastustuskyvyn ylläpidossa. Lisäksi useilla ruoka-aineilla on antioksidanttisia vaikutuksia elimistössä sekä matala-asteistatulehdusta vähentäviä vaikutuksia. Oheen olen listannut joitakin tällaisia ruoka-aineita ja mausteita.

Matala-asteista tulehdusta lievittäviä vaikutuksia:
Kalaöljy (omega-3 rasvahapot)
Kookosöljy
Inkivääri
Kurkuma (mustapippuri tehostaa kurkuman tulehdustavähentäviä vaikutuksia)
Valkosipuli
Cayennepippuri
Kaneli
Muskottipähkinä
Lakritsijuuri
Hunaja

Antioksidanttisia ja runsasravinteisia ruoka-aineita:
Kaakao (raakakaakao)
Pakurikääpä
Vihreä tee/macha tee
Mustikka
Tumman vihreät kasvikset
Sitruuna/appelsiini


sitruuna
kuva

Tässä muutama resepti flunssan karkoitukseen Kaisan keittiöstä. Kaikki ohjeet ovat yhdelle henkilölle.

PAKURI-INKIVÄÄRITEE

(Lakritsi)Pakuriteetä
Tuoretta inkivääriä ohuina siivuina tai raastettuna
(Luomu) sitruunan viipaleita
Kanelia ripaus
(Lakritsinjuurijauhetta ripaus, valinnainen)
(Luomu) hunajaa


Hauduta kuumassa vedessä kaikkia muita aineksia paitsi hunajaa n. 10-15 min. Poista teepussi, inkiväärit ja sitruuna juomasta ja lisää hunajaa. Nauti lämpimänä!


KULTAINEN KURKUMAMAITO

2,5 dl kookosmaitoa
1/2 tl jauhettua kurkumaa
ripaus mustapippuria
pala (n. 2 cm) tuoretta inkivääriä
hunajaa


Laita kattilaan kaikki paitsi hunaja. Keitä miedolla lämmöllä n. 5 min. Poista inkivääri joukosta. Lisää hunajaa makeutukseksi. Huom! Tämän sanotaan edistävän myös ruoansulatusta ja unta, joten suositellaan juotavaksi illalla.


PORKKANA-APPELSIINIMEHU IMMUNITEETIN BOOSTAAMISEEN

2-3 porkkanaa
1 omena
1 appelsiini
1/2 sitruuna
pala (1-2 cm) tuoretta inkivääriä


Pese tai kuori ainekset ja tee mehuksi mehulingolla.

immuniteettimehu

TEHOPUURO TS. KAISAN LEMPIPUURO

2 dl kookos- tai mantelimaitoa
1 dl kaurahiutaleita
Pala (1-2 cm) tuoretta inkivääriä raastettuna
1/2 pienen sitruunan (luomu) kuorta raastettuna
1/2-1 tl kanelia
1 tl kookosöljyä
2 dl mustikoita
(1/2 banaani)
(mehiläisen siitepölyrakeita)


Lämmitä maito kiehuvaksi. Sekoita joukkoon kaurahiutaleet, inkivääri- ja sitruunankuoriraaste, kaneli ja kookosöljy. Keitä miedolla lämmöllä n. 5 min. Jos käytät pakastettuja mustikoita, lisää jäiset mustikat puuron päälle ja hauduta vielä kannen alla n. 5 min. Lisää halutessasi päälle banaaniviipaleita ja siitepölyrakeita.

tehopuuro

Green power!

greens

VIHREÄÄ VIHREÄÄ VIHREÄÄ!
Lähes jokainen valmennettavani saa ravinto-ohjauksessa yhden ja saman neuvon: lisää kasviksia, etenkin vihreitä! Seuraava kysymys onkin, mitä sitten syödä?
Vihreät, etenkin tumman vihreät kasvikset ovat ihan ylivoimaisia ravintoarvoiltaan ja siten kasviskunnan kunkkuja. Silti ainoa vihreä lautasella on usein lehtisalaatti tai kurkku, jotka sisältävät lähinnä vettä. Vihreiden kasvisten saaminen osaksi säännöllistä ruokavaliota on iso haaste monelle. Silti vihreiden lisääminen ruokavalioon on yksi yksinkertaisimpia tapoja boostata omaa terveyttä ja hyvää vointia runsaiden ravinteiden sekä kuitujen muodossa.

Mitä siis syödä?
Mitä tahansa vihreää, mahdollisimman tummaa. Yläkuvassa on muutama kasvikunnan super-vihannes: parsakaali, pinaatti, avokado ja lehtikaali (kuvassa lehtikaali ja mustakaali). Miten olisi vaikka astetta vihreämpi salaatti ilman salaattia? Vihersmoothiet ja -mehut ovat myös loistava tapa lisätä omaa vihreiden kulutusta maukkaalla ja helpolla tavalla. Ohessa muutama resepti päivittäisen vihreän tankaamiseen. Kokeile ja koe vihreän voima!


KVINOA-VIHERSALAATTI – Ruokaisa super-salaatti

Keitettyä kvinoaa
Keitettyä parsakaalia
Nopeasti ryöpättyä mustakaalia/lehtikaalia
Kurkkua
Avokadoa
Tuoretta pinaattia

Kastike:
Sitruunan mehua
Oliiviöljyä
Dijon sinappia
Hieman juoksevaa hunajaa

Lisäksi:
Esim. loimulohta ja Aura-juustoa


salaatti


VIHERSMOOTHIE – Oman maun mukaan

Banaania
Vihreää: lehtikaalia/pinaattia
Hedelmää tai marjaa: mangoa/ananasta/mansikkaa/mustikkaa jne.
Pehmeitä rasvoja: avokadoa/kookosöljyä/chia-siemeniä jne.
Nestettä: kookosvesi/mantelimaito/vesi jne.
Halutessa: proteiinijauhetta, viherjauheita tai muita superfoodeja


Blendaa ja nauti! Kokeile rohkeasti erilaisia yhdistelmiä. Tsekkaa myös Super Power -smoothie.

vihersmoothieVIHERMEHU – Kaisan Detox-mehu

2 Omenaa (luomu)
1 varsiselleriä (luomu)
2 kourallista pinaattia/lehtikaalia
1/2 pientä sitruunaa (luomu)
(pala inkivääriä (luomu))


Pese kaikki ainekset ja leikkaa sitruunasta (ja inkivääristä ) kuoret pois. Linkoa mehulingolla ja nauti!vihermehu

Suklaa tekee hyvää!

IMG_7163

Ai suklaako epäterveellistä? Väärin!
Ainakin jos puhutaan tummasta ja etenkin raakasuklaasta. Raakasuklaa nimittäin sisältää huomattavaia määriä antioksidantteja sekä erilaisia ravintoaineita, mutta ei sokeria eikä muita keholle haitallisia lisäaineita. Lisäksi suklaa aiheittaa mielihyvän tunnetta, hyvällä omallatunnolla!

Raakasuklaan valmistaminen on itseasiassa hyvinkin helppoa ja nopeaa, mutta nyt halusin jakaa vieläkin helpomman ns. suklaafudgen ohjeen Karita Tykän kirjasta Raakaa ja makeaa. Lisäksi terveelliset aamiais-banaaniletut ovat saaneet kilpailijakseen maukkaan suklaisen version. Nautinnollisia hetkiä!

SUKLAAFUDGE (Kirjasta Raakaa ja makeaa)
n. 20 palaa


1 dl raakakaakaojauhetta
4 rkl hunajaa
4 rkl sulatettua kookosöljyä
(1-2 tl jauhettua kahvipapua esim. Nespresso Ciocattino)

Sekoita kaikki raaka-aineet tasaisesti sekaisin. Levitä massa joko leivinpaperille (n. sentin paksuiseksi) tai pieniin suklaamuotteihin. Anna jähmettyä pakkasessa hetki. Säilyy joitakin päiviä jääkaapissa.


PÄHKINÄ-SUKLAAPANNARIT
2 annosta


1-2 banaani
2-3 munaa
2 rkl mantelivoita tai maapähkinävoita (sokeriton ja suolaton)
2 rkl raakakaakaojauhetta
(1-2 tl hunajaa)
ripaus suolaa

Sekoita sauva- tai tehosekoittimella banaani ja lisää loput ainekset, sekoita tasaiseksi massaksi. Paista pienessä määrässä kookosöljyä pieniksi letuiksi. Tarjoa esim. marjojen ja turkkilaisen jugurtin kera.

IMG_7154

Kohti hyvää ja kevyempää vuotta 2015

painonhallintaryhmä


Väsymystä, energian ja motivaation puutetta, liikakiloja, makeanhimoa, stressiä, kroonista aikapulaa, kriittisyyttä omaa peilikuvaa kohtaan...

Nämä ja monet muut negatiiviset ajatukset ja tuntemukset kuuluvat jossakin määrin monien meidän päivään.
Extra-kiloja on ehkä hiipinyt kroppaan vuosien saatossa ja niiden karistaminen ei tahdo onnistua tai tuntuu todella työläältä. Pitäisikö liikkua enemmän? Pitäisikö ruveta noudattamaan jotakin dieetti-ohjelmaa? Miten siitä suklaahimosta pääsisi eroon? Olisiko jostakin pilleristä tai superfoodista apua? Voita vai vähä-rasvaista? Hiilareita vai ei? Mikä on oleellista ja mikä ei? Netti ja lehdet ovat pullollaan ohjeita ja asiantuntijalausuntoja, jotka ovat usein jopa täysin ristiriidassa toistensa kanssa. Tietoa on, mutta välillä liikaakin.

Mitäpä jos asiaa lähestyisikin vähän eri suunnasta. Mitä minulle kuuluu? Olenko onnellinen? Mikä on suhde itseeni? Miten päiväni sujuvat? Olenko stressaantunut? Ai miten nämä liittyvät painonhallintaan? Ehkä enemmän kuin arvaatkaan.

Painonhallinta ei mielestäni ole vain keskittymistä siihen mitä syö ja paljonko liikkuu. Kaikessa yksinkertaisuudessaan se voi olla sitä, mutta me ihmiset emme ole kovin yksinkertaisia. Me emme ole koneita, joten se mitä mielessämme ja ajatuksissamme tapahtuu, vaikuttavat myös siihen miten toimimme ja miten kehomme toimii. Stressi sekä negatiiviset ajatukset ja uskomukset lannistavat mieltä ja sabotoivat painonhallintaamme. Kun taas positiivinen mieli ja usko itseen ajaa moottorin lailla meitä kohti parempia valintoja ja pysyviä hyviä elintapoja. Mielellä on myös iso merkitys suoraan kehon toimintaan. Halusimmepa tai emme, mielialamme ja astenteemme vaikuttavat suoraan myös kehon fysiologiaan, kuten hormonitoimintaan ja hormonitoiminta vaikuttaa mm. painonhallintaan. Mielen voimaa ei siis ole syytä vähätellä kun puhutaan painonhallinnasta.

Mitä KT Balanssin tammikuussa alkavassa painonhallintaryhmässä siis jumpataan, mieltä vai kehoa... Molempia sekä niiden tasapainoa.
Ravitsemus on tottakai ihan kärkisijoilla. Miten syödä terveellisesti, puhtaasti, herkullisesti ja pudottaa painoa ilman nälkäkuureja ja loputtoman tiukkaa itsekuria? Oleellista on myös se, miten elämäntapamuutoksesta saadaan pysyvää eikä pelkkää hetken kuuria. Miten ravinnon ja liikunnan avulla saadaan lisää energiaa päiviin ja jaksamista arkeen? Mutta tärkeää on myös huolehtia omasta jaksamisesta, vahvistaa positiivista minäkuvaa, löytää oma sisäinen voima tehdä elämässään juuri itselle tärkeitä muutoksia. Löytää se kehon ja mielen tasapaino, jossa omaa peilikuvaa voi katsoa hymyssäsuin.

Haluaisitko sinä olla mukana tässä porukassa?
Ryhmävalmennus sopii sinulle, joka haluat tehdä pysyvästi muutoksia kohti terveellisempää elämää ja haluat ehkä tiputtaa joitakin extra-kiloja. Mutta sopii myös sinulle joka olet jo tyytyväinen tämänhetkiseen painoosi, mutta kaipaat terveellisempää ja energisempää arkea.
Jos tämä voisi olla sinun juttusi niin ilmoittaudu mukaan tai kysy Kaisalta lisätietoja!

Energistä ja upeaa vuotta 2015 sinulle!

Joulukuun smoothie – Appelsiinisuklaa smoothie

IMG_6619

Smoothie haaste on kestänyt kokonaiset 12 kuukautta, täynnä makoisia juomia ja on toivottavasti inspiroinut myös sinua uusiin makukokeiluihin. Jokaisen kuukauden reseptit löytyy edelleen täältä blogista ”smoothie haaste” -kategoriasta. Viimeisessä reseptissä yhdistyy suklaan ja appelsiinin täydellinen liitto ja lopputuloksena on luontaisesti makea ja jouluinen jälkkärismoothie. Hyvää joulua!

JOULUKUUN SMOOTHIE: Appelsiinisuklaa smoothie

1 annos

1 (pakastettu) banaani
1 persimon
1 appelsiinin mehu
(appelsiininkuorta raastettuna)
2 rkl raakakaakaojauhetta
kanelia (maun mukaan)
(jäitä )


Blendaa kaikki ainekset sileäksi juomaksi. Lisää appelsiininkuoriraastetta mukaan jos tykkäät voimakkaammasta appelsiinin mausta.

Vinkki! Jos haluat juomastasi kokonaisvaltaisen välipalan niin lisää joukkoon 3 rkl proteiinijauhetta.

Marraskuun smoothie – Porkkanakakkusmoothie

IMG_6406-1

Smoothie haaste lähenee loppuaan ja näin loppusuoralla teki mieli kokeilla jotain ihan uudenlaista smoothieta, joka antaa hyvin energiaa marraskuun pimeisiin päiviin. Porkkanakakkusmoothie on nimensä mukaisesti täyteläinen ja mausteinen kuin kakku konsanaan, mutta toki täynnä vain kaikkea hyvää ja terveellistä.

MARRASKUUN SMOOTHIE: Porkkanakakkusmoothie

1 annos

1 porkkana
1 banaani (pakastettuna)
1-2 cm inkivääriä
1 annos (n. 1 dl) maustamatonta proteiinijauhetta (esim. herne- tai heraproteiini)
1 rkl pähkinävoita (sokeroimaton)
1 taateli
kanelia (maun mukaan)
2 dl mantelimaitoa
(jäitä )


Hienonna porkkana, inkivääri, banaani ja taateli pienessä määrässä nestettä ensin ihan sileäksi, koska porkkana vaatii hieman normaalia pidemmän blendauksen. Lisää loput ainekset ja halutessasi jäitä ja soseuta vielä nopeasti.

Lokakuun smoothie – Vihreä pommi!

IMG_6036

Okei myönnetään, lokakuun smoothie on aika villin värinen, mutta älä anna värin hämätä. Happy Sen lisäksi, että maku on hyvä niin superfoodien ansiosta tämä on myös hyvin ravintorikas pommi.

LOKAKUUN SMOOTHIE: Vihreä pommi!

1 annos

1 banaani
2 pientä kotimaista omenaa
1-1,5 dl maustamatonta jugurttia
1 sitruunan mehu (+kuorta)
1/2-1 tl hunajaa
1 rkl hamppuproteiinijauhetta
1 tl spiruliinaa


Blendaa kaikki ainekset sileäksi juomaksi.

Smoothie haaste löytyy nyt facebookista uudesta osoitteesta. Teknisten ongelmien vuoksi tapahtumalle piti luoda uudet sivut, joten vanhat postaukset ja reseptit jäivät valitettavasti vanhaan tapahtumaan. Kannattaa osallistua facen puolellakin mukaan niin saat tiedon päivityksistä välittömästi.

Syyskuun smoothie – Syksyn satoa

IMG_5838


Syyskuun smoothiessa maistuu syksyn kirpeys, jota lempeä kookos pehmentää. Tähän puolukkaiseen herkkuun löytyy pääraaka-aineet suoraan Suomen luonnosta ja pihapuista.

SYYSKUUN SMOOTHIE: Syksyn satoa

1-2 annosta

1 kotimainen omena
2,5 dl (pakaste) puolukoita
1 banaani (pakastettu)
1 rkl kookosöljyä
1-2 dl (tuore)mantelimaitoa/kookosmaitoa


Blendaa kaikki ainekset sileäksi juomaksi. Lisää tarvittaessa nestettä.

Vinkki: Pakasta banaanipalat/puolukat ennen käyttöä niin saat raikkaan kylmää smoothieta.

Smoothie haaste löytyy nyt facebookista uudesta osoitteesta. Teknisten ongelmien vuoksi tapahtumalle piti luoda uudet sivut, joten vanhat postaukset ja reseptit jäivät valitettavasti vanhaan tapahtumaan. Kannattaa osallistua facen puolellakin mukaan niin saat tiedon päivityksistä välittömästi.

Elokuun smoothie – Super power!

IMG_5497

Elokuu on parasta aikaa nauttia kotimaisista luonnon antimista ja superfoodeja ei tarvitse kaukaa hakea. Elokuun smoothie on täynnä suomalaista supervoimaa ja sillä lataat päivääsi paljon energiaa. Pitkällisen tuotekehityksen tuloksena syntyi tämä täyteläinen ja erittäin ravintorikas vihersmoothie, jossa on häivähdys minttu-suklaata.

ELOKUUN SMOOTHIE: Super power!

1 iso annos

1 banaani
2-2,5 dl mustikoita (pakastettuna)
iso kourallinen lehtikaalta
1 rkl manteli- tai pähkinävoita (ei sokeria/suolaa)
1 rkl kaakaonibsejä
mintun lehtiä (vahvaa) maun mukaan
(1 tl spirulinaa)
(1 tl macaa)
1,5 dl (tuore)mantelimaitoa


Blendaa kaikki ainekset sileäksi juomaksi. Lisää tarvittaessa nestettä.

Vinkki: Laita ylijäänyt lehtikaali valmiissa annospusseissa pakkaseen, josta ne voi käyttää kätevästi suoraan smoothieen. Myös mintun lehdet voi pakastaa.

Heinäkuun smoothie - Kevyt Pina Colada

IMG_5327

Huh hellettä! Heinäkuun smoothie, kevyt pina colada, on loistava hellejuoma keveytensä puolesta. Sen sisältämä kookosvesi on tehokas nesteyttäjä elektrolyyttiensä ansiosta ja ananas puolestaan on hyvä diureetti eli poistaa turhaa nestettä ja turvotusta kehosta.

HEINÄKUUN SMOOTHIE: Kevyt Pina Colada

2 annosta

1/2 tuore ananas (n. 200-250g)
1/2 banaani
1 rkl kookosöljyä (sulatettuna)
2 dl kookosvettä
(jäitä )

Blendaa sileäksi juomaksi.

Vinkki: Pakasta ananas ja banaani ennen käyttöä niin juomasta tulee ihanan kylmää ilman jäitä.

Kesäkuun smoothie – Summer popstical

pickerimage

Kesä on täällä ja smoothie haastis jo puolessa välissä! Happy
Lämpimien ja aurinkoisten päivien kunniaksi kesäkuun smoothie onkin smoothie-jäde! Mutta kyllä se toimii raikkaana juomanakin kesäkuumalla.

KESÄKUUN SMOOTHIE: Summer popstical

3 annosta tai 4-5 jädeä

2-3 dl mansikoita
1/4 pienestä vesimelonista (siemenetön)
1/4 kokonaisesta ananaksesta
5 basilikanlehteä (tai maun mukaan)
(jäitä )

Blendaa hedelmät sileäksi juomaksi. Lisää lopuksi basilikan lehdet ja pyöräytä nopeasti (lehtien ei tarvitse mennä ihan pieneksi). Jos teet tämän juomaksi niin lisää jäitä. Muutoin pistä juoma mehujää-astioihin ja pakastumaan. Smoothie-jädet ovat valmiit muutaman tunnin kuluttua. Happy

Vinkki: Panosta laatuun. Mitä parempia ja kypsempiä hedelmät ovat, sitä makeampi on tämä smoothie.

Toukokuun smoothie - Kevään viherrys

IMG_4834

Puiden ja pensaiden lehdet alkavat olla nupuillaan täällä Oulussakin ja ihan pian saadaan nauttia ihanasta vaaleanvihreästä hehkusta. Se on merkki kesän tulosta ja auringosta, ihanaa! Sen kunniaksi kirpakan vihreä kulaus. Smoothie-haaste jatkuu, joka kuukausi uusi maku! Happy

TOUKOKUUN SMOOTHIE: Kevään viherrys

2 annosta

1 ruukku (romaine)salaattia
1/2 avokado
1/2 tuore mango
1/4 tuore ananas
kourallinen vihreitä rypäleitä
kourallinen (vahvaa) minttua
1/2-1 limen mehu puristettuna
1-2 dl vettä
(jäitä )

Pese tai kuori ja blendaa! Lisää vettä ja jäitä saadaksesi sopivan koostumuksen.

Vinkki: Tarkista, että avokado, mango ja ananas ovat kunnolla kypsiä (ready to eat -tuotteet ainakin ovat). Kaupassa näiden kypsyysaste vaihtelee paljon ja siten myös maku. Mangon ja ananaksen voi myös pakastaa ennen käyttöä, jolloin jäitä ei tarvita.

Huhtikuun smoothie - Good morning New York

kuva

Iso omena kutsuu, joten sen kunniaksi huhtikuun smoothieksi päätyi ”Good morning New York”. Tämä smuuti on suklaan ja kahvin ystäville ja täynnä keväistä energiaa sekä paljon ravintoaineita superfoodiensa puolesta. On aika toivottaa herkullista huomenta!

HUHTIKUUN SMOOTHIE: Good morning New York

1 annos

1 banaani
1 rkl raakakaakaojauhetta
1 rkl kaakaonibsejä
1 tl lucumaa
1 tl macaa
1 tl kaakaovoita
0,5 dl espressoa/vahvaa kahvia
1 dl mantelimaitoa
jäitä

Keitä kahvi ja lisää kaakaovoi siihen sulamaan. Laita blenderiin kaikki muut aineet paitsi jäät ja blendaa sileäksi. Lisää lopuksi jäät ja murskaa ne vielä hienoksi.

Vinkki: Jos et omista kaikkia hienon nimisiä superfoodeja niin herkuttelujuoman saat varmasti myös pelkästä banaanista, tummasta kaakaojauheesta, kahvista sekä maidosta. Mutta jos päätät hankkia oheisia aineksia niin ne ovat myös pääraaka-aineita raakasuklaan tekemiseen, joten näiden avulla voit sujuvasti perustaa oman astetta terveellisemmän suklaatehtaan. Winking

kuva

Muista myös tapahtumasivut facebookissa

Maaliskuun smoothie - Pink passion

IMG_4446


MAALISKUUN SMOOTHIE: Pink passion

2 annosta

2 dl vadelmia (suomalaisia, suoraan pakasteesta)
2 passion hedelmän sisusta
1 banaani
250g turkkilaista jugurttia (luomu)
(lisää nestettä tarvittaessa)


Maaliskuun smoothieksi pääsi oikea herkuttelusmuuti, joten tämä sopii hyvin vaikka jälkkäriksi ja on hyvin simppeli eikä sisällä lisäravinteita. Ohjeessa on käytetty turkkilaista jugurttia, mutta jos ohjetta haluaisi keventää voisi tilalla käyttää maustamatonta jugurttia tai vaikka rahkaa. Ja ei kun herkuttelemaan!

IMG_4444

Helmikuun smoothie - Valkoinen helmi

smoothie2

Smoothie haastessa on facebookissa jo lähes 200 osallistujaa ja monta monituista reseptiä on sinne jo ilmaantunut testattavaksi. Eli jos et ole ihan varma mitä smuuteihin kannattaa laittaa tai olet jumiutunut samoihin resepteihin niin sinne vain reseptejä testaamaan. Omalta osaltani kuukauden smoothie on ollut jälleen tuotekehityksen kourissa ja tuloksena syntyi helmen valkoinen hedelmäsmoothie, joka toimii täysipainoisena välipalana sillä se sisältää kivasti myös proteiinia.

HELMIKUUN SMOOTHIE: Valkoinen helmi

2 annosta

1/2 Galia melonia (tai hunajamelonia)
1 (makea) päärynä kuorineen
1/2 banaani
1/2 greippi
n. 1dl kookosmaitoa (extra creamy)
1 rkl kookosöljyä
1 dl maustamatonta heraproteiinijauhetta (tai 2 dl maitorahkaa)

Vinkki: greipistä kannattaa leikata veitsellä päällimmäiset kalvot pois niin se vähentää kitkeryyttä

Sunnuntaiaamun herkkuletut

IMG_3222

Terveellisyys ruoassa ei tarkoita mausta tinkimistä, ikinä!
Mikäs sen ihananmpaa kuin aloittaa sunnuntaiaamu lettukesteillä, mutta ei ihan millä tahansa letuilla. Sillä nämä letut eivät sisällä jauhoja, sokeria tai maitoa. Uskomatonta kyllä, ilman noita lettujen perus raaka-aineita on mahdollista saada järjettömän hyviä, kuohkeita sekä terveellisiä lettuja aikaiseksi. Näin se käy:

MAAILMAN PARHAAT LETUT
2-3 annosta

4 kananmunaa
2 isoa banaania
ripaus leivinjauhetta


Vatkaa ainekset sekaisin sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Paista pienessä määrässä öljyä (hyvällä pannulla ei tarvitse sitäkään). Tarjoile esim. marjojen ja turkkilaisen jugurtin kanssa.

Siinä se! Testattu on moneen kertaan ja toimii. Perheen 2 vee notkui koko aamun pöydässä ja pyysi lisää. Happy Tähän raikas smoothie kaveriksi niin kyllä lähtee sunnuntai upeasti käyntiin. Nautinnollista sunnuntaita!

Smoothie haaste 2014

2251556_s

12 KUUKAUTTA – 12 UUTTA SMOOTHIE RESEPTIÄ – 12 SYYTÄ INNOSTUA HYVÄSTÄ OLOSTA!


Smoothie on loistava tapa pakata pieneen tilaan iso määrä makua, ravintoaineita ja energiaa. Smoothie toimii niin aamupalalla, välipalalla, palautumisjuomana kuin jälkiruokanakin sekä kätevästi tien päällä hätävara-ateriana. Itse tykkään blendailla ajoittain ahkeraankin, mutta usein tulee tehtyä aika samanlaisia smuuteja päivästä toiseen. Silläpä haastan itseni ja sinut smoothie haasteeseen 2014, jossa TAVOITTEENA ON KOKEILLA UUSIA SMOOTHIE-RESEPTEJÄ VÄHINTÄÄN KERRAN KUUSSA KOKO VUODEN AJAN.

Haasteeseen osallistuminen on helppoa, kokeile vain uutta smoothie-reseptiä vähintään kerran kuussa, koko vuoden ajan. Minä postaan oman reseptini tänne, joten voit joko kokeilla sitä tai tehdä oman versiosi. Mutta varoituksen sana, tähän voi jäädä koukkuun ja saatat löytää itsesi blenderin ääreltä vaikka joka päivä! Winking Facebook-tapahtumassa ”Smoothie haaste 2014” voit osallistua mukaan ja vaikka esitellä oman smoothie-kokeilusi myös muiden testattavaksi.

Joten ei muuta kuin smoothien tekoon, tarvitset vain blenderin ja vähän mielikuvitusta!

Tässä minun tammikuun smoothie, CoCo Green, vihreä kookosherkku tuo energiaa ja lämpöisiä ajatuksia tammikuun pakkaspäiviin. Lehtikaali on oikea vitamiinipommi C- ja K-vitamiinien osalta. Kookosvesi puolestaan on virkistävää ja sisältää runsaasti eloktrolyyttejä ja mineraaleja ja on siten mitä parhain nestetasapainon palauttamiseen. Kookosvettä on tähän asti saanut Suomessa lähinnä luontaistuotekaupoista, mutta nyt myCocon kookosvettä on alkanut ilmaantua ruokakauppojenkin hyllyille (täällä Oulussa siis). Maailmalla kookosvesi on jo pitkään nauttinut ns. hittituotteen mainetta, mutta on nyt hitaasti rantautumassa myös Suomeen. Kookosöljystä olen kirjoittanut aiemmassa blogi postauksessa.

kuva 1kuva 2


TAMMIKUUN SMOOTHIE: CoCo Green

2-3 annosta

2 isoa lehtikaalin lehteä (50-70g)
1 banaani
1 (makea) päärynä
1 kiivi
1 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä (esim. CocoVi)
3 dl kookosvettä (esim. myCoco)

Pese/kuori, pilko, blendaa! So simple!
(Vinkki: käytä jääkaappikylmiä tai pakastettuja tuotteita tai lisää muutama jääpala mukaan)


kuva

P. S. Tämän tehtyäni löysin itseni hedelmäosastolta hamstraamassa kilotolkulla hedelmiä, joten tuskin jää ainoaksi kokeiluksi tälle kuulle. Happy

Miten selvitä joulusta ilman extra kiloja?

IMG_2386


HOU HOU HOU! Se on täällä taas, ihana joulu!
Se voi olla myös vuoden haastavin juhlakausi niille, jotka yrittävät pudottaa painoa tai yrittävät pitäytyä terveellisessä ruokavaliossa. Kinkut, laatikot, tortut, suklaat ja alkoholi runsain mitoin käytettynä on varma tapa saada pieni joulupöhö aikaiseksi. Mutta onneksi on taas uusi vuosi ja tammikuu, jolloin on hyvä aloittaa uusi elämä?! Ei näin! Järkeviä valintoja on mahdollista tehdä läpi vuoden, myös jouluna. Silloin ei tarvitse kokea kinkkumorkkista eikä mitään elämänmullistavia lupauksia tarvitse tehdä uuden vuoden kynnyksellä. Tässä muutama vinkki sekä jouluinen välipala vinkki joulunpyhille.

 • – Pidä huoli ateriarytmistä. Älä kerää nälkää koko päivää, koska silloin tulee syötyä helposti yli tarpeiden.
 • – Satsaa joulupöydässä kaloihin
 • – Tee maukkaita salaatteja ja kasvislisukkeita
 • – Korvaa kinkku kalkkunalla
 • – Nauti alkoholia kohtuudella tai kokeile raitista joulua
 • – Korvaa suklaakonvehdit hyvällä tummalla suklaalla ja pähkinöillä
 • – Käytä marjoja (mm. puolukkaa ja karpaloa) jälkiruokien pohjana
 • – Joulukauden omenat ja klementiinit ovat mitä parhainta herkkua
 • – Syö rauhassa ajatuksen kanssa, maista joka suupala
 • – Ulkoile raittiissa ulkoilmassa

 • – Ja mikä tärkeintä, nauti ja rentoudu! Ole läsnä itsellesi ja muille ja nauti kiireettömyyden ajasta!

Tässä pari ruokavinkkiä joulunajan välipalaksi tai aamupalalle. Sopii hyvin myös ennen tai jälkeen treenin.

JOULUSMOOTHIE
2-3 annosta

2 dl jäisiä puolukoita
1 iso jouluomena
1 dl (hera)proteiinijauhetta
1-2 rkl manteleita
1/2 tl kanelia
2 dl mantelimaitoa


Blendaa!
Jos haluat korvata proteiinijauheen maitorahkalla niin kannattaa mahdollisesti vähentää nesteen määrää.


Kuva


RIISIPUURON KORVIKE ts. JOULUINEN RAHKA
1 annos

200 g maitorahkaa (suosittelen FIT-rahkaa)
1 punainen jouluomena pilkottuna
kanelia maun mukaan
(tarvittaessa pieni määrä makeutusta, esim. agave-siirappi)


Kuva 1

RENTOUTTAVAA JA MAUKASTA JOULUA!

For choco lovers!

Kuva

Tämä sunnuntain postaus on suklaan ystäville ja herkkusuille! Etenkin ystävälleni Annelle. Winking Sillä kyllähän elämässä pitää olla niitä herkkuhetkiäkin. Mutta miten niistäkin hetkistä saisi astetta terveellisempiä?

Smoothieiden ongelma on se, että ne ovat usein hyvin kaloripitoisia, mutta eivät aina niin kovin täyttäviä, koska nesteenä juotu energia ei täytä mahaa samalla lailla kuin vastaava määrä kiinteää tavaraa. Niiden hyvä puoli on kuitenkin se, että ne ovat ravintoarvoiltaan huomattavan paljon parempi vaihtoehto, kuin joku epäterveellisempi välipala tai jälkiruoka. Tämäkin suklaa-smoothie sopiikin loistavasti terveelliseen herkutteluun.

SUKLAAUNELMA
2 annosta
(1 annoksessa: 296 kcal, 18g proteiinia, 33g hiilihydraatteja, 8,7g rasvaa)

2-2,5 dl mansikoita
1 banaani
1 dl maustamatonta heraproteiinijauhetta (esim. Fast hera80)
1(-2) rkl kaakaonibsejä
(1 rkl Chia-siemeniä )
2,5 dl Alpro Soya Choco
jäitä

Blendaa.
Winking

Kuva 1

Maapähkinävoita? Kyllä vain, mutta ei mitä tahansa maapähkinävoita vaan suklaista sellaista, ilman sokeria, ihan vain aidoista raaka-aineista ja vieläpä luomuna. Ruokalusikallinen leivälle ja suklaan tarve on tyydytetty, super-nam!

Herkullista sunnuntaita! Happy

Hyvä paha kookosöljy

IMG_3652


Olen pitkään seurannut sivusta juupaseipäs-väittelyä kookosöljystä, sen hyödyistä ja haitoista, ja nyt lopulta purkillinen tuota ihmeellistä ristiriitaista tuotetta päätyi omaan kaappiini myös. Superfoodistit, terveysintoilijat ja bloggaajat vannovat kookosöljyn terveyshyötyjen nimeen. Sen sanotaan mm. tehostavan immuunipuolustusta, tukevan hyvien rasvojen imeytymistä sekä hormonitoimintaa, kiihdyttävän ruoansulatusta sekä rasvaaineenvaihduntaa ja täten sopisi myös painonpudottajille. Lisäksi kookosöljyä hehkutetaan ihon ja hiusten hoitoon sopivana tuotteena myös. Ravitsemustieteilijät sen sijaan korostavat, että kookosöljy sisältää pääasiassa tyydyttyneitä eli kovia rasvahappoja, joiden tiedetään nostavan kolestrolia ja lisäävään sydän- ja verisuonitautien riskiä. Riittävää tutkimustietoa kookosöljyn hyödyistä ei tutkijoiden mukaan ole. Lyhyesti kookospähkinän kuoreen kiteytettynä kookosöljyn hyödyistä ja haitoista ei olla päästy yksimielisyyteen ja siksipä itsekkin olen pitkään vältellyt koko tuotetta.

Nyt kun tuota kookosöljyä tuli hankittua niin pitihän se heti ruveta uuden smoothien tekoon. Tässä smoothiessa otin käyttööni toisenkin ns. superfoodin, granaattiomenan. Raivostuttava hedelmä! Kirkuvan punaista mehua roiskii milloin minnekkin kun siemeniä yrittää irrottaa kuorestaan ja lopputulos keittiössä on kuin teurastuksen jäljiltä, mutta ehkä tähänkin kehittyy jokin ”systeemi” ajan kanssa. Happy Jokatapauksessa granaattiomenan siemenet (eli syötävä osa) sisältävät hurjan määrän antioksidantteja eli yhdisteitä, jotka torjuvat vapaiden radikaalien aiheuttamia soluvaurioita (joka näkyy mm. iholla ikääntymisenä ). Granaattiomenalla on todettu tutkitusti myös hyviä vaikutuksia sydän- ja verisuonten terveyteen sekä eturauhasen toimintaan.

Mutta tässäpä siis ohje tähän samettiseen ja makeaan trooppiseen super-smoothieen. Ohje on maidoton, mutta sen voi tehdä myös maitorahkasta ja korvata sillä heraproteiinin.

IMG_0939


TROOPPINEN SUPER-SMOOTHIE

2 annosta
(1 annoksessa energiaa n. 230 kcal, proteiinia 13 g, hiilihydraatteja 28 g ja rasvaa 7 g)

1 granaattiomenan siemenet
1 kypsä mango
1 banaani
2 dl mantelimaitoa (Alpro)
1 dl maustamatonta heraproteiinia (Fast Hera80)
1 tl kylmäpuristettua kookosöljyä (CocoVi)
jääpaloja


Sekoita kaikki ainekset paitsi jääpalat hienoksi tehosekoittimessa. Lisää lopuksi jäät ja sekoita vielä lyhyesti.

Yhden päivän käyttökokemuksella voin sanoa, että olipa kookosöljy sitten hyvä tai paha niin kookoksenrakastajalle se on ainakin herkullinen lisä, nam!