Panosta palautumiseen ja starttaa työviikkosi energisenä

relax

”Raskas työ vaatii raskaat huvit” on sanonta, jota en nyt tässä tapauksessa allekirjoita. Kun raskaan työviikon päätteeksi viikonloppuvapaa on täynnä ohjelmaa, myöhään valvottuja öitä, raskasta ruokaa ja ehkä jotakin vettä väkempääkin, niin tiedät että maanantaina töihin mennessä olet entistä väsyneempi ja vailla motivaatiota. Kesäkuukausien aurinkoiset ilmat eli ns. terassikelit ei monelle helpota tätä asiaa lainkaan. Niinpä ajattelin tänään pohdiskella sitä, miten miten viikonlopustaan tai vapaapäivistään ottaa kaiken irti, jotta uusi työviikko olisi täynnä energiaa eli nyt puhutaan PALAUTUMISESTA!

Onpa sinulla sitten yksi päivä tai koko viikonloppu vapaani, hyödynnä se parhaalla mahdollisella tavalla. Akkujaan voi ladata toki monella tapaa, mutta tässä muutama vinkki vaikka sunnuntain viettoon.

1. NUKU

Riittävä uni on niin fyysisen kuin psyykkisenkin palautumisen tärkein elementti. Se ei kuitenkaan tarkoita, että jos heräät viikolla klo 6 niin viikonloppuna nukut puolelle päivin. Itseasiassa rajut rytmin muutokset viikon sisällä hankaloittavat nukkumaanmenoa ja loppupeleissä saatat maanantaiaamuna olla entistä väsyneempi. Pyri pitämään siis rytmisi kohtalaisen säännöllisenä, mutta varmista että saat itsellesi riittävän määrän unta. Pystytkö heräämään ilman kelloa ilman että herääminen venyy useita tunteja normaalista?

2. TANKKAA RAVINTEITA

Jottei alkava työviikko olisi täynnä ruoansulatusvaivoja, turvonnutta ja vetämätöntä oloa niin panosta ruoan laatuun. Rasva-sokeri-suola -mättö ei välttämättä ole se, mikä tekee olosi hyväksi vaikka antaakin pikaista mielihyvää. Syö paljon kasviksia, tee smoothieita tai mehuja, panosta laadukkaisiin raaka-aineisiin, juo paljon vettä ja juo kohtuudella jos lainkaan alkoholipitoisia juomia. Vapaapäivät ovat mitä parhainta aikaa kokeilla uusia reseptejä, tehdä tai suunnitella tulevan viikon ruokia, syödä hitaasti ja nautiskella rauhallisista aamuista.

3. HIKOILE

Kunnon hikiliikunta on aina hyvä aineenvaihdunnan ja mielialan boostaaja. Juokse, tanssi, joogaa, mitä vain mikä saa sinut hyvälle tuulelle ja kehosi liikkeelle. Jos hikinen liikuntasessio ei mahdu vapaapäivääsi niin sauno. Silläkin saa nesteet liikkeelle ja lisäksi se rentouttaa mukavasti lihaksia.

4. ULKOILE

Kesä tai talvi, satoi tai paistoi, pieni happihyppely tekee hyvää päivittäin. Ehkäpä sinulla on vapaapäivänä mahdollisuus lähteä pitkälle kävelylle metsään tai pyöräillä sinnekin minne normaalisti menisit autolla. Hengitä syvään ja anna keuhkojesi saada aimo annos happea. Katsele, kuuntele, haistele, ole läsnä kaikilla aisteilla.

5. OLE SOSIAALINEN

Ihmissuhteet ovat sosiaalisen hyvinvointimme perusta ja vapaapäivinä on hyvä aika tavata muitakin kuin työkavereitaan. Vietä aikaa perheen kanssa, käy tapaamassa ystäviä, vie puoliso treffeille tai soita vanhalle tuttavalle. Vietä aikaa ihmisten kanssa, jotka saavat sinut nauramaan sillä nauru kirjaimellisesti pidentää ikää ja on mitä loistavinta mielialan kohottajaa.

6. OTA AIKAA ITSELLESI

Muodosta oma itsehoitorutiinisi, jolla lataat akkuja ja rentoudut. Rentouttavat rutiinit sopivat hyvin iltaan, jolloin ne tukevat myös hyvää unta. Tee kodistasi spa ja hemmottele itseäsi vaikka aromakylvyllä, jalkahoidolla tai itsetehdyllä kasvonaamiolla. Rentoudu palauttavan jooga- tai kehonhuoltoharjoituksen äärellä kynttilänvalossa. Meditoi ennen nukkumaanmenoa ja kirjoita kiitollisuuspäiväkirjaa. Lue kirjaa, ota kuppi teetä ja soita lempimusiikkiasi.

Pienillä perusasioilla on iso merkitys! Rentouttavia vapaapäiviä ja entistä energisempiä työpäiviä!


restorative