Luonnon tuoksuja kiitos!

balance

Raastetun appelsiinin raikkaus, huumaava laventelipellon tuoksu, mäntymetsän maanläheinen aromi, ruusun pehmeys... Luonnon parfyymejä parhaimmillaan.

Olen aina tykännyt ihanista huonetuoksuista ja tuoksukynttilöistä. Viime aikoina olen kuitenkin miettinyt yleisesti ylimääräisten hajusteiden käyttöä mm. omien hengitystieoireiden vuoksi. Runsailla kemikaalisilla hajusteilla tiedetään olevan yhteyttä astmaattisiin oireisiin. Olin myös lukenut, että joillakin eteerisillä (aromaattisilla) öljyillä voisi olla päinvastoin hengitystieoireita tukevia ominaisuuksia mm. flunnssan aikana. Samalla olin kiinnostunut vähentämään kemikaalikuormaa mm. kosmetiikassa ja kodin puhdistusaineissa (näihin löytyy luontaisia eteerisiin öljyihin perustuvia tuotteita myöskin). Ja näin päädyin itse etsimään tietoa ja tutustumaan eteeristen öljyjen maailmaan. Ja varsin mielenkiintoinen maailma sieltä löytyikin. Vaikka itse olen vasta tutustumisvaiheessa tähän maailmaan niin selvää on, että tässä tuhansia vuosia vanhassa perinteessä hyödyntää kasvikunnan vahvaa voimaa on paljon mahdollisuuksia.

Mitä eteeriset öljyt oikein ovatkaan? (Linkki videoon)

Eteerisiä öljyjä käytetään joko aromaattisesti, ihon kautta tai suun kautta nautittuna (huom! vain puhtaita ja testattuja öljyjä voi käyttää sisäisesti). Öljyjen monet tehoaineet kulkeutuvat joko nenän kautta (aromaattisesti) aivojen limbiseen järjestelmään ja ne vaikuttavat mm. mielialaan, vireyteen ja tunnetiloihin tai ihon/suun kautta verenkiertoon. Öljyillä sanotaan olevan vaikutusta tunnetilojen lisäksi mm. kipuun, immuunijärjestelmään, ruoansulatukseen, hormonitoimintaan, hengitys- ja verenkiertoelimistöön jne. Monet voivat pitää tällaisia luontaishoitoja lähinnä lume-hoitoina, mutta varmaa on se, että mm. eteeriset öljyt ovat hyvin vahvoja tuotteita eikä niitä voi siis käyttää ihan miten vain. Sitäpaitsi monet nykyiset kemiallisesti tuotetut aineet, lääkkeet, kosmetiikka jne. hyödyntävät näitä samoja kasvien hyväksi todettuja ominaisuuksia.

Se, miten itse olen nyt eteerisiä öljyjä käyttänyt on mm. rentoutumisen tukena, kuten yllä olevassa kuvassa joogaharjoituksen yhteydessä. Diffuuseri on loistava tapa levittää ihanaa rentouttavaa tuoksua huoneeseen ja samalla toimii ilman kostuttajana ja koko talon ilmanraikastajana. Ns. puhdistavat öljyt toimivat samalla ilmassa olevien epäpuhtauksien vähentämisessä. Itselleni myös hengitysteiden toiminnan ja immuniteetin tukeminen ovat olleet niitä tärkeimpiä miksi edes öljyjä rupesin etsimään. Varsinkin näin kevätpölyjen ja siitepölykauden aikaan lempiöljyni ”Breath” on tullut jo kovasti tarpeeseen ja sitä käytänkin nyt päivittäin. Myös jos jonkinlaista lihasjännitystä ja päänsärkyä on näillä tullut helpotettua. Tässä muutama perusöljy ja hieman tietoa siitä mitä vaikutuksia niillä on todettu olevan:

Piparminttu: Tukee hengityselimistön toimintaa ja avaa hengitysteitä, edistää ruoansulatusta, raikastaa.

Laventeli: Antaa lievitystä satunnaisissa ihoärsytyksissä, rauhoittaa mieltä ja edistää hyvää unta.

Sitruuna: Puhdistaa ihoa ja pintoja, tukee ruoansulatusta ja elimistön luontaista puhdistumista, tukee hengityselimistön toimintaa, edistää positiivista mielialaa.

Melaleuca (tea tree): Antiseptinen, ihoa puhdistava ja ”nuorentava” vaikutus, tukee elimistön vastustuskykyä, auttaa suojaamaan ympäristö ja kausiluontoisia haittoja vastaan.


Jos sinua itseäsi kiinnostaa eteeristen öljyjen mielenkiintoinen maailma niin ota yhteyttä. Kuvassa olevia erittäin laadukkaita doTERRAn öljyjä on mahdollisuus tilata kauttani -25% alennuksella.

Tuoksujen täytteistä kevättä!

doterra