Tie pysyvään muutokseen

zen

Oletko koskaan yrittänyt tehdä elämäntaparemonttia, liikkua enemmän tai syödä terveellisemmin, mutta hetken päästä olet löytänyt itsesi taas tutuista tavoista? Ihan takuulla, jokainen meistä on! Onnistunut elämäntapamuutos on yleensä sarja onnistumisia, mutta myös ”epäonnistumisia”. Maaliin ei kuljeta koskaan pelkkää suoraa nousujohteista tietä, siellä on aina töyssyjä ja mutkia matkassa. Se on ensimäinen asia, joka kannattaa pitää mielessä, kun lähtee tavoittelemaan PYSYVÄÄ muutosta. On helppo tarttua johonkin valmiiseen käsikirjoitukseen, että tee näin niin varmasti onnistut. Kyllä, kun liikut liikuntaohjelmasi mukaisesti viisi kertaa viikossa, kuntosi kasvaa. Kun syöt grammalleen ohjeiden mukaisesti niin painosi tippuu. Kyllä, epäilemättä. Mutta... sitten tulee elämä. Tulee työkiireitä, sairastelua, ihmissuhteita, ei huvita jne. Kun valmiissa käsikirjoituksessa ei enää pysykkään syystä tai toisesta, on syyttävä sormi helppo kääntää itseen. ”Minulla on vain huono itsekuri, en pysty tähän!” ”Ei tästä mitään tulee, olen epäonnistuja!” ”Minussa on varmaan jotakin vikana, kun en onnistu tässä vaikka kaikki muut onnistuvat!”
Tätä negatiivista itsepuhetta kun hokee riittävän pitkään, vuodesta toiseen itselleen, niin siitä tulee totuus itselle. Ja se on surullista, koska se ei ole totuus! KYLLÄ sinä pystyt ja osaat ja onnistut, ehkä aiempi metodisi ei vain ollut toimiva juuri sinulle. Siitä tullaan tärkeään asiaan, toimiiko tämä juuri minulle? Jos olet yrittänyt pudottaa painoa useita kertoja tiukan ruokavalion avulla, mutta se ei tuota pysyviä tuloksia pitkässä juoksussa, niin ehkä se ei ole sopiva tapa sinulle. On turha hakata päätä seinään aina uudelleen ja uudelleen vain todetakseen ettei siitä pääse läpi. Jos tämä ei toimi, ehkä pitää kokeilla erilaista lähestymistapaa. Eli, pitää löytää itselle toimiva tapa muutoksen toteuttamiseen, mutta kuitenkin muistaa ettei jokainen kuoppa tai takapakki matkalla ole epäonnistumisen merkki, ne ovat oppimiskokemuksia. Niiden avulla tiedät seuraavalla kerralla kuinka toimia.

Ehkä huomaat, että puhuessani pysyvistä elämäntapamuutoksista, en puhu mitään ravinto- tai liikuntamääristä, kielletyistä tai sallituista ruoka-aineista, makro- ja mikroravinteista, kuntosaliharjoitteilusta tai muustakaan mikä yleensä liitetään mielessä ensimmäisenä fyysiseen elämäntapamuutokseen. Miksi, no siksi että ne ovat juuri niitä valmiita käsikirjoituksia. Sinun pitää kirjoittaa oman elämäsi käsikirjoitus, juuri sinulle sopiva. Kun aloitetaan muutosprosessi, on hyvä miettiä ensin mitkä ovat minun tavoitteeni? Mitä haluan tällä saavuttaa? MIKSI haluan tämän saavuttaa? Miten elämäni muuttuu kun toteutan tämän asian? Ilman selkeää tavoitetta muutoksen tekeminen on kuin seilaaminen myrskyisillä vesillä ilman karttaa ja majakkaa, aivan yhtä helppoa. Mitä tarkemmin tavoitteensa pystyy asettelemaan sen parempi, mutta vielä tärkeämpää on, että ymmärtää syyt tavoitteiden takana. Muutosprosessi vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta niitä on vaikeaa löytää jos itselle ei ole kristallin kirkkaana mitä haluaa ja miksi! Kun oma tavoite on selvä, voidaan lähteä toteuttamaan konkreettisia toimia. Ja tässä vaiheessa on kriittisen tärkeää aloittaa kirjoittamaan oman elämänsä käsikirjoitusta. Ei vain pyritä tekemään muutosta ravinnon tai liikunnan sisällössä vaan ensisijaisesti pyritään tekemään muutos omassa käyttäytymisessä. Valintojamme ohjaavat tietyt valmiit mallit, tavat ja rutiinit. Ne mahdollistavat sen, että jokaista toimintoa ei tarvitse miettiä erityisen tarkkaan vaan suurimman osan asioista voi antaa rullata autopilotilla. Niinpä jos tapana on napata aamulla kahvi ja leipä niin teemme sen puoliautomaattisesti joka aamu. Jos tapana on palkita päivän työrupeaman jälkeen itsensä lempiohjelman parissa karkkipussi sylissä niin siitäkin voi pian muodostua mielihyvää tuottava tapa. Tarkkojen liikunta- tai ruokaohjeiden sijaan voi olla parempi keskittyä tiedostamaan omia käyttäytymismalleja ja luomaan uusia terveellisempiä tapoja, joista syntyy ajan kanssa rutiineja. Tavat ja rutiinit ovat pysyvän elämäntapamuutoksen suola, ei se montako kaloria syöt tai kulutat.

Yksi iso asia liittyy tehtävien muutosten määrään. Monelle meistä ajatus aloittaa kaikki ”puhtaalta pöydältä” on motivoiva ja antaa hyvää vauhtia. Montako kertaa olet aloittanut syömään terveellisemmin, liikkumaan enemmän, nukkumaan paremmin ja niin edelleen? Jos huomaat tekeväsi tätä säännöllisin väliajoin ilman pysyviä tuloksia niin kyseessä ei ole huono itsekuri, se on vain sitä pään seinään hakkaamista. Vaikka KAIKEN mahdollisen muuttaminen samalla kertaa voi olla hyvin motivoivaa, se ei välttämättä ole toimivin ratkaisu pitkällä tähtäimellä. Tutkitusti ihminen pystyy tekemään 1-2 pysyvää muutosta kerrallaan, mikä ei edes tarkoita isoa kokonaisuutta kuten ”syödä terveellisemmin”, mitä ikinä se tarkoittaakin. Yksi muutos voi olla hedelmän syöminen välipalalla tai edes jonkun välipalan syöminen. Yhden asian opetteleminen kerrallaan voi vaikuttaa jopa tylsältä ja harvoin siten tehdään mitään nopeita, mediaseksikkäitä kehonkoostumuksen muutoksia. Mutta, kuten muistat, pysyvää muutosta varten tulee oppia uusia tapoja ja rutiineja vanhojen mallien tilalle. Jos olet kymmenen vuotta totuttanut itseäsi tapoihin ja rutiineihin, jotka ovat tuoneet sinulle 10 kiloa lisää painoa niin voitko todella uskoa, että kaikki se on pyyhittävissä muutaman viikon tai edes muutaman kuukauden aikana! Nyt tullaan siihen vaikeaan paikkaan, tarvitaan kärsivällisyyttä! Ja sitähän meillä harvalla on, kaikkitännehetinyt, mielellään eilen. Tarvitaan kärsivällisyyttä ja sinnikkyyttä muovata omia käyttäytymismalleja, pudota välillä sinne ”epäonnistumisen” kuoppaan ja nousta taas ylös, ottaa opiksi ja jatkaa eteenpäin. Jokainen päivä, toistan ihan varalta JOKAINEN PÄIVÄ, pitää tehdä tietoisia valintoja jotka vievät kohti omaa tavoitetta. Autopilottia ei voi kytkeä päälle, koska se vie meidät niihin vanhoihin kaavoihin. Toistoja toistoja toistoja, kunnes... joku kaunis päivä huomaat että se uusi opettelemasi tapa rupeaa toteutumaan kuin itsestään. Nyt voit kytkeä autopilotin päälle. Mutta kauanko siihen menee? Yhden uuden tavan voi ottaa haltuun 2-4 viikossa kun siihen kunnolla keskittyy. Kokonainen elämäntaparemontti? Vuodessa-kahdessa otat haltuun jo valtavan määrän uusia eteenpäinvieviä tapoja ja rutiineja, sellaisia jotka pysyy matkassa loppuelämän.

Siltä varalta, ettet jaksanut lukea koko pitkää kirjoitustani, mitä siis tarvitaan pysyvään elämäntapamuutokseen? Paljon positiivista asennetta! Se on ehkä kaikkein tärkein ainesosa tässä kakussa. Hyvällä asenteella, positiivisella itsepuheella ja olemalla itselle ymmärtäväinen ja kannustava, niillä pärjää jo hurjan pitkälle. Ymmärtämällä mitä haluaa saavuttaa ja miksi. Olemalla tietoinen omista käyttäytymismalleistaan ja pyrkimällä tietoisesti luomaan uusia tapoja, yksi kerrallaan. Olemalla kärsivällinen ja uskomalla itseen myös silloin, kun asiat ottavat takapakkia tai kaikki ei suju kuten oli ajatellut. Kysymällä itseltään, toimiiko tämä minulle ja uskaltamalla tehdä uusia ratkaisuja kunnes itselle toimiva tapa löytyy. Ymmärtämällä, että jokaisen elämä on uniikki, joten jokaisen elämäntapojenkin tulee näyttää hieman erilaiselta. Kaikkien ei tule toimia samalla tavoin vaan jokaisen on luotava oman elämänsä käsikirjoitus. Olkoot se sellainen, joka tekee sinut tyytyväiseksi loppuelämäsi ajaksi!

-----

Jos kaipaat apua omaan muutokseesi, ilman valmiita käsikirjoituksia, niin hyppää mukaan FeelGood-ravintovalmennukseen. Se on vuoden kestävä, yllä oleviin periaatteisiin pohjautuva, on-line valmennusohjelma. Uusi valmennus starttaa maanantaina 12.9. joten ilmoittaudu pikimiten jos haluat mukaan!

feelgood